7 intressanta tips för att förbättra din självbild

Du kanske inte tror det, men din självbild beror helt på dig, så sluta sätta upp hinder i din väg och börja söka ditt eget välbefinnande så att du kan växa som person. Du är vacker; du måste bara tro på det!
7 intressanta tips för att förbättra din självbild

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ger du allt du kan men känner fortfarande inte som att du är tillräckligt bra? Tror du att du skulle vara bättre om du var längre, kortare, smalare, etc? Kanske har anledningen till att du inte är nöjd med dig själv inget att göra med ditt fysiska utseende eller materiella ägodelar. Har du övervägt att förbättra din självbild?

Sanningen är att mycket av det som nämns ovan är mer kopplat till uppfattningen du har av dig själv än riktiga brister. Det må vara sant att några kilo mindre skulle kunna hjälpa om du är överviktig, men brist på självkärlek kan hindra vem som helst från att vara lycklig.

Din självbild är hur du ser dig själv. Ditt perspektiv påverkar direkt alla aspekter i livet: känslomässigt, fysiskt, finansiellt, socialt, på jobbet, etc. “Vem är jag?” och “Vem vill jag vara?” är frågor som inte kan besvaras externt.

Idag vill vi ge dig några tips för att förbättra din självbild.

Sammankoppla med din kropp

Kvinna med bra självbild

Träna, rör dig, andas och var medveten om vem du är för att förbättra din självbild. Att ta yogalektioner kan hjälpa dig att sammankoppla med din fysiska kropp. Att förstå känslorna du upplever och hur du hanterar situationer är en del av att vara fullt medveten om vem du är.

Även om du inte vill eller kan ta en yogalektion kan du lära dig på egen hand. Ta en promenad och koncentrera dig bara på dig själv. Glöm allt utomstående och känn hur huden värms upp av solen eller hur ditt bröst rör sig när du andas ut.

Var uppmärksam på hur kläderna känns mot huden och bli medveten om din fysiska sida och hur den är sammankopplad till ditt sinne.

Vill du veta mer? Lär dig att meditera medan du går för att bli av med negativa känslor

Självanalys

Det är en nödvändig övning för att upptäcka dina styrkor och svagheter. Utforska dem på jobbet och i ditt personliga liv. Hur reagerar du på varje situation som presenteras för dig? Självanalys låter dig ta beslut som kan förbättra din självbild. Reagerar du som du hade hoppats? Vad skulle du vilja förändra? Varför gillar du inte det du anser vara en svaghet?

När du har svaren till dessa frågor blir det lättare att ta bättre beslut om vilka steg du ska ta. När du inser att du inte reagerade som du hade velat kan du se reaktionen i förväg och förändra den.

Sakta men säkert och med övning kommer du att kunna bli den du verkligen vill vara.

Lyssna inte på världen, lyssna på dig själv

Skrivande kvinna

Människor har ofta ett tvångsmässigt behov av att vara andra till lags, även om det inte resulterar i den lycka det borde. Det externa inkräktar på dina inre tankar. När du inte lyckas vara samhället till lags kan det få dig att må dåligt. Att inte accepteras av andra skadar din självbild.

Du måste lära dig att filtrera ut externa åsikter. Sluta lyssna på kritik och låt inte folk få dig att må dåligt. Det är viktigt att lära sig att bli en bättre du varje dag och att vara äkta. Det effektivaste sättet att göra det på är att lära känna och älska dig själv precis som du är.

Sätt tydliga mål

När du blir medveten om vem du är och vad du vill göra i livet är det dags att gå vidare till nästa fas: jobba på att bli den du vill vara. Det är svårt och kräver stor ansträngning.

Kom ihåg att dina mål borde vara:

  • Precisa: ju mer specifik du är när du definierar vad du vill, desto enklare kommer det vara att komma dit.
  • Mätbara: när vill du nå detta mål? Att ha ett specifikt datum hjälper dig att göra målet till en prioritet. När du känner att du tävlar mot klockan blir du mindre benägen att lata dig.

Det här är två väldigt enkla koncept, men de kommer ha fantastiska effekter på din självbild eftersom de påminner dig om att du kan göra allt du beslutar dig för. Det ger dig självsäkerhet.

Förbättra din självbild genom att skapa vanor

Skriv ned en lista av vanor som gör eller skulle göra dig lycklig. Vissa kan vara enkla saker, såsom att se bättre ut fysiskt, medan andra kan vara mentalt närande.

Några exempel:

  • En ny frisyr var sjätte månad.
  • Att skriva ned målen du nått.
  • Att göra en lista över mål.
  • Skapa nya vanor då och då.
  • Att fylla en mapp med inspirerande saker.
  • Att sammanställa foton av vem du vill vara.

Ge inte upp

Självsäkerhet

Livet är fullt av utmaningar, misslyckanden och tuffa stunder. Att ge dem mer kraft än de förtjänar kommer inte förbättra din självbild alls. Istället för att känna dig nedslagen över att du inte uppnådde eller kunde göra något ska du ge dig själv en ny utmaning.

Det är viktigt att inte försöka göra för mycket. När vi säger åt dig att inte ge upp menar vi att du ska undvika pessimism, men ändå ha en realistisk syn på världen. Bara för att du inte slutförde ditt maraton som du hade velat betyder det med andra ord inte att du inte kommer att kunna göra det nästa år med mer träning.

Lär dig att skratta åt dig själv

Det sista tipset vi har för att förbättra din självbild är att inte ta dig själv på för stort allvar. Lär dig att se dina misslyckanden, misstag och svagheter med lite humor. Det kommer låta dig se ditt liv och den du är på ett fräscht, nytt sätt.

Du kan trots allt inte bara fokusera på det dåliga i livet.

Huvudbild från wikihow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jiménez Mercadé, C., Gálvez Fernández, E., & Colomer Suñé, T. (2011). Autoimagen corporal, comportamiento alimentario y estilo de vida en adolescentes. Metas de Enfermería. Difusión Avances de Enfermería. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3614614&;info=resumen&idioma=SPA
  • Cáceres, M. y P. D. (2008). La representación del cuerpo de la mujer en la publicidad de revistas femeninas. Estudios Sobre El Mensaje Periodístico14, 309–327. https://doi.org/-

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.