Fem vanor för god psykisk hälsa

februari 16, 2020
Många av oss har anammat vissa vanor utan att inse hur skadliga de kan vara för vår psykiska hälsa. Lär dig mer om dem samt hur man förebygger dem i denna artikel.

Idag vill vi tala om fem vanor för god psykisk hälsa som vi alla bör anamma.

Precis som alla motorer kräver vår hjärna underhåll – vilket även gäller andra delar av kroppen. Att bibehålla god mental hälsa är vitalt, och det är därför 10 oktober har utnämnts till den Världsdagen för psykisk hälsa.

Med den vill man höja medvetenheten om de tysta faror som psykiska sjukdomar och deras stigman utgör, samt betona vikten av att be om hjälp när vi behöver det.

Vi är ofta inte medvetna om vikten av psykisk hälsa förrän den ligger i riskzonen. Har du någonsin tänkt på hur mycket tid du lägger på att ta hand om ditt psyke?

Varför bör vi bibehålla god psykisk hälsa?

Person utövar yoga på stranden

Vårt psykiska tillstånd är lika viktigt som eller ännu viktigare än vårt fysiska. Därför är det paradoxalt att vi inte tvekar att gå till läkaren med medicinska tillstånd, men vägrar tala med en psykolog när vi mår dåligt.

Psykisk hälsa är något vi inte kan se med blotta ögat. Vad vi känner är trots allt oftast subjektiva symptom, och därför oroar vi oss inte alltför mycket över det och undviker att söka hjälp.

På grund av detta kan vi låta obehaget gro tillräckligt länge för att bli en fullfjädrad sjukdom.

Därför är det extremt viktigt att ta hand om sin psykiska hälsa och söka hjälp när man behöver. I en perfekt värld skulle vi alla gå till psykologen för undersökningar i samma utsträckning som den vanliga läkaren.

Låt oss ta en titt på några vanor för god psykisk hälsa som vi alla borde anamma.

Vanor för god psykisk hälsa

1. Ät alltid frukost

Hur många gånger har du hört att ”frukost är dagens viktigaste måltid”? Men trots det kan vissa inte vänja sig vid att äta frukostvilket dessvärre är väldigt ohälsosamt eftersom blodsockret sjunker.

Vet du vad som händer då?

Organen vet inte varifrån de ska få det socker de behöver, så de genererar en otillräcklig mängd näringsämnen till hjärnan, som sakta försämras. Detta leder till sämre intellektuell prestationsförmåga under dagen.

Tro det eller ej, men dessa dalar i blodsockret kan till och med orsaka symptom som ångest och depression.

Du kanske även vill läsa: 5 goda och hälsosamma frukostar för barn

2. Få tillräckligt med sömn

Din kropp kan inte återhämta sig utan rätt mängd sömn. Många personer går till sängs för sent eller kan inte sova på grund av stress. När detta blir en vana påverkas dina kognitiva processer avsevärt.

Brist på sömn kan leda till stress, depression, irritabilitet och på lång sikt stroke, bland andra problem som kan påverka ditt sinne.

Kom ihåg att du måste sova runt åtta timmar per natt för att bibehålla din mentala hälsa.

3. Rök inte

Sluta röka för att må bättre

Att sluta röka kommer främja hälsan hos alla dina system och förbättra din mentala hälsa.

Läkare som behandlar personer med psykiatriska problem förbiser ofta patientens tobaksvanor. Detta eftersom de antar att de hjälper dem hantera depression, ångest eller problem med substansmissbruk.

Men forskare från Michigans universitet visar att personer som kämpar med humör- eller beroendeproblem kan sluta röka på ett säkert sätt, och framförallt att detta är associerat med bättre psykisk hälsa.

Läs även: Lär dig att sluta röka och rensa lungorna

4. Få tillräckligt med motion

”Även om påverkan som fysisk träning har på psykisk hälsa fortfarande studeras, påverkar träning det centrala nervsystemet, där den stabiliserar proteiner och motverkar sjukdomar som orsakas av nedbrytningen av balansen hos dessa substanser.”

Detta säger Miguel del Valle – professor vid Oviedos universitet och delegat för Sport- och hälsorektoratet.

Att hålla sig i rörelse är dessutom inte bara bra för kroppen, utan även din hjärna. Detta eftersom den förbättrade cirkulationen främjar ett friskt sinne. Fysisk aktivitet hjälper dessutom till att minska stress och pausa dina tankar.

5. Överanvänd inte elektroniska enheter

Vanor för god fysisk hälsa: stirra inte på mobilen jämt

Överdriven användning av digitala skärmar har associerats med problem som sömnlöshet och högre nivåer av stress och ångest.

Idag sker de flesta av våra sociala interaktioner på internet. Våra liv kretsar därför mycket kring elektroniska enheter som ger oss åtkomst till sociala nätverk och liknande.

Den konstanta användningen av teknologi, och framförallt smarta telefoner, hindrar oss från att leva i nuet. Det leder även till stress, sömnlöshet, depression och ångest i vissa fall.

Nu vet du vilka dagliga vanor som verkar för god psykisk hälsa och vilka du bör undvika. Kom ihåg: du kan avsevärt påverka din livskvalitet och få bättre psykisk hälsa genom att göra små förändringar.

  • Fernández Liria, Alberto. (2008). La nueva actualidad de la salud mental. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría28(1), 3-5.
  • Jané-Llopis Eva. La eficacia de la promoción de la salud mental y la prevención de los trastornos mentales. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. 2004;  ( 89 ): 67-77.
  • Mrazek P.J., Hall M., “A policy perspective on prevention”, American journal of community psychology, 1997, Vol. 25: 221-226.
  • Hosman C., Jané-llopis E., Political Challenges 2: Mental Health, The evidence of health promotion effectiveness: shaping public health in a new Europe, pp 29-41, Brussels: ECSC-EC-EAEC, 1999.