Information om och steg för att behandla ascites

Ascites är ett mycket irriterande problem, men det finns olika behandlingar som kan hjälpa. I den här artikeln visar vi dig hur du behandlar ascites och berättar allt du behöver veta om denna sjukdom.
Information om och steg för att behandla ascites

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ascites är en ansamling av vätska som förekommer runt organen i buken. Denna kallas “serös vätska”, och det är en klar vätska som separeras när ditt blod koagulerar. Ascites är vanligare än vi kanske tror, ​​särskilt hos patienter med levercirros. Men det finns andra saker som kan orsaka det. Tumörer, högt blodtryck och vissa infektioner finns bland dem. I den här artikeln tittar vi närmare på det här tillståndet och hur man kan behandla ascites.

Vad är det som orsakar ascites?

Överdrivet alkoholintag kan skapa ascites

För att ta reda på vad som orsakar ascites måste vi först titta på blodtrycket. Om det är för högt har du portal hypertension. Personer med detta tillstånd löper stor risk för ascites.

Förutom blodtryck finns det även andra faktorer som kan orsaka denna sjukdom. Några av dem är överdriven alkoholkonsumtion under många år, eller en långvarig infektion av hepatit B eller C. Därför är en leverskada något som kan ge upphov till ascites.

Men personer som lider av vissa typer av cancer löper också hög risk. Till exempel gör följande cancerformer dig mer mottaglig för ascites:

  • Bröstcancer
  • Äggstocks- och livmodercancer
  • Blindtarmscancer
  • Koloncancer
  • Bukspottskörtelcancer
  • Levercancer

I dessa fall finns det en hög risk att man drabbas av denna sjukdom. Vi ska dock nu gå vidare med att visa dig hur du kan behandla ascites, liksom uppbyggnaden av vätska.

Så kan man behandla ascites

Ascites kan orsaka svullnad i buken, obehag och andningssvårigheter. Detta beror på att vätskan kan sätta tryck på lungorna och göra det svårt att andas.

Det finns dock flera sätt att behandla ascites. Här visar vi dig hur man utför de olika behandlingarna och hur effektiva de är.

Livsstilsförändringar för att behandla ascites

Om du har detta tillstånd för att du dricker för mycket alkohol, kommer din läkare att rekommendera att du drastiskt ändrar dina vanor. Om du inte kan sluta helt på en gång måste du göra det gradvis. Då kan det vara en bra idé att gå med i en stödgrupp.

Dessutom kan din läkare rekommendera dig att äta mindre salt för att sänka ditt höga blodtryck. På samma sätt bör du konsumera vätskor med måtta. Även om du inte bör sluta dricka vatten, bör du dricka det regelbundet och i små mängder.

Dränera vätskan

Kvinna ligger på soffa

Ett annat sätt att behandla ascites är att dränera vätskan. Detta är dock inte det bästa behandlingsalternativet eftersom problemet kan dyka upp igen. Därför är det bara en tillfällig lösning för att lindra ditt obehag eller din smärta.

I många fall använder läkare en kateter för att dränera vätskan. På så sätt kan vätskan rinna ut. De kan också öppna den när det behövs för att avlägsna mer vätska.

Läkemedel som hjälper oss att behandla ascites

Dessutom kan läkare ordinera vissa läkemedel för att lindra och behandla ascites. Läkemedlen kan vara:

  • Diuretika. Dessa hjälper till att minska vätskorna.
  • Antibiotika. Dessa hjälper till att hantera möjliga infektioner.

Om du vill satsa på naturläkemedel bör du bara titta på sådana som hjälper till att tömma vätskan som byggs upp i buken. Det är dock alltid bäst att först rådfråga din läkare.

Vad läkare vanligtvis rekommenderar, förutom behandlingar, är att se till att få mycket vila. Ascites är mycket irriterande och får dig att känna dig obekväm, så vila kan hjälpa dig.

Detta betyder dock inte att du inte behöver röra på dig. Träning hindrar vätska från att byggas upp, vilket gör att träning hjälper för att behandla ascites. Se till att alltid följa din läkares anvisningar och att inte självmedicinera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.