10 omedelbara effekter av alkohol på hälsan

oktober 24, 2018
Även om ett glas vin då och då kan vara bra för dig är det skadligt med för mycket alkohol. Lär dig hur det påverkar din kropp i den här artikeln.

Alkoholhaltiga drycker är vanligt bland vuxna i alla åldrar, även om det blir allt vanligare för yngre att också börja dricka tidigt. Det finns gott om varningar om negativa effekter av alkohol på hälsan, men många dricker fortfarande för mycket eller för ofta. Vissa må ha förmågan att kontrollera sin önskan att dricka, men andra blir beroende.

Det mest oroväckande är att det finns starka ekonomiska och sociala intressen som hindrar alkohol från att regleras ordentligt. Därför borde alla vara mer medvetna om effekter av alkohol.

Ofta tänker vi inte på effekterna av alkohol på hälsan, så idag vill vi beskriva dem i detalj.

1. Okontrollerade blodsockerförändringar

Håll koll på blodsockret

Direkt efter att ha druckit alkohol antingen sjunker eller ökar dina blodsockernivåer avsevärt. Det kan leda till svaghetskänslor och komma tillsammans med yrsel och desorientering.

Glöm inte att läsa: Känn till varningstecknen på högt blodsocker och diabetes

2. Störningar i din hjärtrytm

Stor alkoholkonsumtion kan snabba upp din puls och hjärtaktivitet. Det tar inte lång tid för gifterna i alkohol att färdas genom blodomloppet, så de påverkar snabbt de olika systemen i kropp och hjärta.

3. Rodnad på huden

Rödare hud

En annan effekt av alkohol på cirkulationssystemet är kärlvidgning och synlig rodnad av huden. Vissa upplever faktiskt väldigt påtagliga förändringar i kroppstemperaturen eller börjar svettas.

4. Suddig syn

Problem med synen är bland de vanligaste effekterna för de som inte intar måttliga mängder alkohol. Gifterna som färdas genom blodet förvärrar din syn och gör den suddig. Det är väldigt farligt, inte bara för att det kan påverka din syn negativt i det långa loppet, utan även för att det orsakar många olyckor.

5. Brist på koordination

Koordinationsbrist är vanligt vid alkoholkonsumtion

När man dricker för mycket alkohol en kväll blir det svårt att hålla koordinationen under kontroll. Kroppen blir inte bara svag, utan förlorar även balansen och sina reflexer. Därför riskerar en berusad person att ramla eller hamna i allvarliga olyckor.

Vi vill även påpeka att alkohol påverkar ens hämningar, eller kapaciteten för självkontroll.

6. Matsmältningsproblem

Alkohol förändrar det naturliga pH-värdet i magen och kan leda till irritation och inflammation i slemhinnan som skyddar magen från magsafterna. Det kan leda till utveckling av problem såsom gastrit och sura uppstötningar.

I det långa loppet kan det också leda till mer allvarliga komplikationer, såsom duodenala sår, magcancer eller cancer i matstrupen.

7. Effekter av alkohol på kroppen: uttorkning

Dina njurar är de organ i kroppen som lider mest av överdriven alkoholkonsumtion. Eftersom de överbelastas när de försöker göra sig av med alla gifterna genom urinen förlorar du även vätskor och mineralsalter som är viktiga för din vätskebalans.

8. Huvudvärk

För mycket gifter och svårigheter för ämnesomsättningen att arbeta tillräckligt snabbt för att bearbeta alkoholen är de två anledningarna till att du får huvudvärk efter en kvälls drickande. Det är vanligt att du upplever muskelspänningar och starka smärtor, såsom migrän, timmar efter att ha druckit alkohol.

9. Kräkningar

Många kräks efter att ha druckit alkohol

Illamående och kräkningar är två vanliga effekter av alkohol efter för många drinkar. Det kommer tillsammans med allvarliga matsmältningsbesvär såväl som yrsel och svårigheter att hålla balansen.

Vissa klarar inte ens av måttliga mängder alkohol och upplever kräkningar på en gång.

Vill du veta mer? Läs: 8 möjliga tecken på matsmältningsproblem

10. Leverproblem

Din lever är det organ som ansvarar för att ämnesomsätta substanserna i alkohol. Därför kan stor konsumtion påverka levern direkt och ge allvarliga problem med dess funktion. Om du regelbundet och okontrollerat dricker alkohol kan levern bli mer fibrös, och du utvecklar vad som kallas för levercirros, eller skrumpleverEnligt Karolinska universitetssjukhuset drabbas 10-20% av de som dricker stora mängder alkohol regelbundet.

Som du kan se bör du baserat på de effekter alkohol har på hälsan aldrig dricka för mycket. Du kan dricka, men det är bäst att lära dig att kontrollera hur mycket.