Denna teknik kan upptäcka magcancer på två timmar

Det är viktigt att upptäcka magcancer så tidigt som möjligt, och den här tekniken kan göra det på bara två timmar med bara ett blodprov.
Denna teknik kan upptäcka magcancer på två timmar

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2019

Magcancer är den femte vanligaste maligna tumören i världen. Även om experter inte vet orsaken vet de att nyckeln till bot är att upptäcka magcancer i ett tidigt skede.

Det svåraste med sjukdomen är att patienter ofta inledningsvis uppvisar symptom som ses som en del av det vanliga livet. Dessa symptom inkluderar: att känna sig mätt, känna sig tung i magen samt dålig matsmältning.

Cancern når dock ett avancerat skede när patienten upplever oförklarlig viktnedgång eller när blod dyker upp i avföringen. När det händer behövs mer aggressiva tekniker för att bekämpa cancercellerna.

En grupp unga läkare från Mexiko, Grekland och Chile har nyligen tagit fram en biomarkör som kan hjälpa till att upptäcka magcancer i ett tidigt skede.

Tekniken kräver bara ett blodprov och en väntetid på två timmar för att diagnostisera en patient i de tidiga skedena av magcancer. Det är något som uppenbarligen kommer öka den väntade livslängden för drabbade patienter.

Det är en väldigt positiv nyhet som vi vill dela med oss av!

Att upptäcka magcancer och behovet av en tidig diagnos

Magcancer är inte lika vanligt eller aggressivt som lungcancer. Men varje år diagnostiseras en miljon människor med magcancer.

Om sjukdomen diagnostiseras i avancerade skeden blir kampen förstås svårare.

Tumören är framförallt vanlig i länder runt Stilla Havet. Vidare associeras magcancer ofta med tobak. En annan faktor är bakterien Helicobacter pylori.

  • Trots att denna bakterie finns i mångas magslemhinna kan den kombinera med andra faktorer, vilket kan leda till att cancerceller skapas.
  • Helicobacter pylori är alltid en föregångare till magcancer när en person har en specifik gen – cagA – som associeras med cytotoxin.

Därför kan vi dra slutsatsen att risken för att drabbas av magcancer beror på en subtil kombination av livsstil, maten man äter, genetik samt närvaron av olika miljögifter.

Magcancer är väldigt svårt att förebygga, men experter säger att chansen till överlevnad är 90% om cancern diagnostiseras i ett tidigt skede.

Magcancer

Skaparna av biomarkören

Den chilenske ingenjören Alejandro Tocigl, den grekiske forskaren Foteini Christodoulou och den mexikanske elektronikingenjören Jorge Soto är skaparna av biomarkören.

  • Dessa unga forskare designade biomarkören för att utesluta eller upptäcka magcancer hos en patient. Proceduren kräver bara ett enkelt blodprov.
  • Deras arbete presenterades i programmet Singularity University, som finansieras av Google och NASA. Syftet med detta initiativ är att svara på diverse medicinska och sociala behov.
  • Studien och utvecklingen av biomarkören är resultatet av ett treårigt projekt som utfördes av University of California, San Francisco (UCSF).

Några droppar blod kan rädda liv

Ett nytt sätt att upptäcka magcancer är verkligen på tiden.

Specialister diagnostiserar just nu patienter som uppvisar möjliga symptom på sjukdomen med undersökningar, varpå de måste vänta på resultat. Undersökningarna inkluderar t.ex. endoskopi eller andra tester som är komplexa, inkräktande och dyra.

  • Något så enkelt som att lägga till biomarkören i ett rutinmässigt blodprov kan leda till tidig diagnos av magcancer. Diagnosen kan till och med ställas innan patienten ens upplevt några negativa symptom.
  • En maskin vid namn Miroculus analyserar personens blodprov. Maskinen har förmågan att tyda molekyler som associeras med cancer i patientens blod.
  • Vidare kan Miroculus ge en diagnos på bara två timmar. Maskinen är enkel, säker och effektiv.
  • Med tanke på de goda resultaten från maskinen hoppas många specialister på att Miroculus till slut även ska kunna upptäcka andra typer av cancer och sjukdomar.
  • Biomarkören tillsammans med en Miroculus är ett billigt sätt att upptäcka magcancer. Det kan även sänka kostnaden för andra prover och erbjuder dessutom en tidig och mer effektiv diagnos. Metoden kommer dock inte att bli tillgänglig förrän 2018.
Gör sallad

Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att besöka din läkare om du upplever negativa förändringar i din kropp. Det hjälper den tidiga upptäckten av cancer och andra sjukdomar.

Kom ihåg att förebyggande kan rädda liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.