Hur man sköter och förökar en ampellilja

Hur man sköter och förökar en ampellilja

Senaste uppdateringen: 16 februari, 2023

Visste du att du kan använda ampelliljans växtskott för att föröka din planta? Denna process är mycket enkel och du kan göra den i jord eller i vatten, beroende på dina preferenser. Så fortsätt läsa så ska vi berätta hur du sköter och förökar din ampellilja!

Redskap du behöver när du förökar en ampellilja

Här är vad du kommer att behöva:

  • Vatten
  • Krukor
  • Substrat
  • Trädgårdssaxar
  • En babyampellilja
  • Muggar eller behållare
  • Gödselmedel

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 9 tips för att ta hand om inomhusväxter

Så förökar du din ampellilja i jord

Propagar la planta de araña en tierra es sencillo, necesitas cortar los brotes que salen de los tallos.
Att föröka en ampellilja i jord är enkelt. Du skära av skotten som kommer ut ur stjälkarna.

Ampelliljan kallas också “dålig mamma” i Mexiko. Detta namn får den för att dess avkomma växer en bit bort från den.

Det är just dessa skott som du använder för att starta förökningen. Således, för att odla dina nya ampelliljor, följ stegen nedan.

1. Skär av skotten som du ska föröka

Det första steget du måste följa för att föröka din ampellilja är att klippa de skott du ska odla. För att göra detta tar du dem från de långa grenarna, där “babyampelliljorna” växer.

När du har hittat dem, klipp av dem och se till att behålla den guppformning de har. Detta är nämligen här som det finns begynnande rötter som antingen slår rot i jorden eller utvecklas i vattnet, beroende på vad du har bestämt dig för att använda för att odla dem.

2. Lägg skotten i ett glas vatten

Om dina babyampelliljor inte har bra rötter utvecklade bör du placera dem i ett glas eller en behållare med vatten. Kontrollera sedan varje dag att rötterna växer och fyll på med vatten samtidigt som du ser till att bladen inte hamnar i vattnet.

Observera att detta steg kan ta ett par veckor. Så se till att hitta en plats med direkt solljus. Om de delar som du skär av redan har rötter, hoppar du över det här steget.

3. Plantera dina ampelliljor i jorden

När ampelliljorna är redo är det dags att plantera. Fyll krukorna där du ska odla dem med kvalitetsjord som håller bra fukt. Det ideala substratet bör innehålla tallbark, vermikulit, torv eller perlit.

Se också till att krukorna har bra dränering. Om dina krukor inte har tillräckligt med hål, gör då nya med hjälp av en upphettad skruvmejsel. Kom sedan ihåg att placera ett fat under krukorna för att hålla kvar vattnet du vattnar med.

När du har fyllt krukorna med jord, gräv ett hål i mitten och placera babyplantorna. Deras rötter bör vara väl täckta. För att göra detta, fyll hålet du gjort med jord och tryck ner för att göra plantan stabil.

4. Vattna omedelbart

Vattna växterna direkt efter att du planterat dem. Häll på vatten tills det rinner ut ur dräneringshålen.

Kom ihåg! Här kommer ett knep som du inte får glömma: se till att hälla bort vattnet som runnit ut på fatet.

Det här tipset är mycket viktigt. Substratet för växterna ska vara fuktigt, men det bör inte ligga kvar i faten för fortsatt absorbering. Detta kan göra att rötterna ruttnar och din ampellilja dör.

Från och med detta kan du vattna varannan dag tills tillväxten jämnas ut. Sedan, varje gång du märker att underlaget torkar ut, vattna igen för att behålla den nödvändiga fukten.

Vi tror att du kanske också kan vilja läsa den här artikeln: 13 hängväxter att ha inomhus för dekoration i hemmet

Så förökar du din ampellilja i vatten

ampellilja
Du kan också föröka och odla din ampellilja i ett glas eller en vas med vatten.

Om du inte vill föröka din din ampellilja i jord, föröka den i vatten. Detta är ett bra alternativ för att dekorera ditt hem eller kontor.

Här är vad du behöver göra:

  1. Förbered ett glas eller en behållare med vatten, där du ska placera dina små växter.
  2. Du kommer att märka att babyampelliljorna växer på grenar som kommer ut från moderplantan. Skär av dem, lämna en bra bit av denna stjälk.
  3. Använd stjälken för att placera plantan i glaset och se till att bladen inte rör vid knopparna. Om skotten har bra rötter bör du justera vattennivån så att den bara knappt rör vid skottens spetsar. Om de inte har det, öka vätskenivån så att basen av växten vidrör vattnet.
  4. Byt vatten dagligen så att svamp inte uppstår.
  5. Efter cirka 15 dagar kommer dina växter att ha rötter.
  6. Vid detta läge kan du överföra dina plantor till den slutliga behållaren.
  7. När plantorna har rotat sig, kom ihåg att byta vatten regelbundet och njut av synen av dina nya ampelliljor.

Tips för skötsel av ampelliljor

Ampelliljan (Chlorophytum comosum) är en tålig perenn som är lätt att föröka och sköta hemma. Den är också djurvänlig, vilket innebär att det inte gör något om dina husdjur tuggar på den (även om det inte är idealiskt).

Även om vården av växten är viktig, är det nödvändigt att vara uppmärksam på dess behov så att den växer och håller sig vacker och frisk:

  • Typ av ljus: växten gillar solljus, men inte direkt solljus, eftersom det kan förstöra dess vackra blad. Den uppskattar också skuggade och halvskuggiga utrymmen.
  • Temperatur: ampelliljan klarar en maximal temperatur på 30 °C och en lägsta temperatur på -2 °C.
  • Vattning: på sommaren bör vattning vara frekvent (2 till 3 gånger i veckan), och på vintern bör du vattna veckovis.
  • Gödselmedel: gödsla var 15:e dag under våren.

Så enkelt är det att föröka och vårda din ampelliljan. Med dessa metoder kan du reproducera din växt för att ha fler av dem hemma eller att ge bort i present till en familjemedlem eller vän!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Poole, R. T., & Zimmer, K. (2019). Chlorophytum Comosum. In CRC Handbook of Flowering (pp. 236-237). CRC Press.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.