8 tips på kontorsinredning för att öka produktiviteten

Att inreda ditt kontor är inte slöseri med tid. Tvärtom ökar det din produktivitet och ditt humör blir bättre! I den här artikeln hittar du 8 tips på kontorsinredning.
8 tips på kontorsinredning för att öka produktiviteten

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Dessa tips på kontorsinredning hjälper dig att må bättre i det utrymme där du tillbringar många timmar om dagarna. Oavsett hur stort eller litet ditt kontor är, är det viktigaste att hålla det rent och snyggt. På så sätt kommer du att bli inspirerad av inredningen.

Förutom att upprätthålla ordning och renhet kommer en bra dekoration där ljus och inspiration råder att ha en positiv påverkan på din mentala och fysiska hälsa. Därför är det definitivt en bra idé att fundera på att piffa till ditt kontor!

Hur inredning av ditt kontor påverkar produktiviteten

Tänk på hur du skulle känna om du, när du går in på ditt kontor, ser papper utspridda överallt, pennor på golvet och ditt enorma gamla skrivbord i ett mörkt hörn utan lampa. Obehagligt, eller hur?

Detta visar på det faktum att oordning och olämplig dekoration kan ha ett negativt inflytande, precis som en korrekt kontorsinredning omvänt kan öka din produktivitet och förbättra ditt humör. Kom ihåg att naturlig belysning, ett ämne som vi kommer in på senare, också är mycket viktigt.

En annan aspekt du bör tänka på är lukten. Inom aromaterapi sägs det att dofter som kanel hjälper till att minska trötthet och lindra stress, rosdoft hjälper till att bekämpa sorg och citrusfrukter, som bergamott, förstärker känslan av lugn.

8 tips på kontorsinredning

Nedan följer åtta tips på kontorsinredning som, förutom att ge din arbetsyta en elegant touch, kommer att göra det lite mer välkomnande och motivera dig att arbeta varje dag.

En kvinna som gäspar på sitt kontor.
När du spenderar mycket av din dag på ditt kontor kan du till slut bli uttråkad. Därför är det en inspirerad renovering en bra idé!

1. Ljusa väggar

Att måla väggarna på ditt kontor med ljusa färger, som vitt eller gräddfärgat, kommer att få din arbetsyta att se ljusare ut. Enligt vissa studier finns även andra färger som också har en inverkan på kreativiteten och produktiviteten medan du arbetar.

Till exempel är orange en färg med samband till kreativitet, framgång och uppmuntran. Således kan det vara en bra idé att måla en av väggarna på ditt kontor orange!

Å andra sidan symboliserar blått, lila och grått framgång. Du kan försöka lägga till inslag av dessa färger genom dekorativa element eller möbler.

2. Motiverande fraser

De som är bäst att välja beror på vilken typ av arbete du utför. Detta tips är till exempel mycket populärt på reklambyråer och presskontor.

Om du gillar att läsa, kan du skriva en fras från din favoritbok som motiverar dig på en av väggarna. Du kan också använda väggdekaler eller väggmålningar.

Om detta inte är tillåtet i ditt arbetsområde kan du istället rama in din motivationsfrasen i en tavla. Tanken är att du ska läsa den varje dag för inspiration.

3. Källor till naturligt ljus, ett av de bästa tipsen på kontorsinredning

Det finns många hälsofördelar med naturliga ljuskällor. Flera studier har dragit slutsatsen att exponering för naturligt ljus kan förhindra neurodegenerativa sjukdomar, till exempel Parkinsons.

Faktum är att kliniska försök med djur har visat att denna typ av belysning förbättrar kognitiva funktioner och prestanda, eftersom det har en inverkan på hippocampus.

Liknande har andra studier visat att naturligt ljus, särskilt under morgontimmarna, minskar symtomen på psykisk ohälsa genom att det stimulerar serotoninproduktionen och förbättrar D-vitamin-syntesen.

4. Köp ett praktiskt skrivbord

Skrivbordet du väljer är mycket viktigt. Om du gillar rymlighet är det bäst att välja ett skrivbord som är mer långt än det är brett. På så sätt tar det mindre plats än ett robustare bord.

Att välja möbler med vertikala lådor för att lagra dina arbetsföremål kan också hjälpa dig att optimera det tillgängliga utrymmet om ditt kontor är litet.

En annan rekommendation för små kontor är att välja ett hopfällbart skrivbord. På så sätt får du mer utrymme när arbetsdagen är över, vilket kan vara särskilt viktigt om du arbetar hemifrån.

5. Tips på kontorsinredning: fällbara stolar

Detta tips liknar det föregående. Numera kan du hitta olika tillbehör som kan göra en fällstol mycket bekväm att sitta på under arbetsdagen. I slutet på dagen tillåter det dig att få lite mer utrymme i rummet.

En annan fördel med att köpa den här typen av stolar är att du kan hitta moderna och färgglada sådana som inte ser ut som traditionella kontorsstolar. Men kom ihåg att den viktigaste punkten är komfort.

Du kanske gillar den här artikeln: Idéer för att renovera området runt handfatet

6. Använd hyllor för att organisera allt

Hyllor är mycket användbara. Om du har mycket papper, många mappar eller en massa olika arbetsobjekt är detta det perfekta alternativet för att hålla allt städat och organiserat.

Välj gärna vertikala med många divisioner. Detta gör det lättare att tilldela ett utrymme till varje typ av element och du kommer att kunna hitta allt du behöver mycket snabbare samtidigt som du slipper röran.

Några hängande hyllor.
Hyllor kan hjälpa dig att spara mycket plats. Om du arbetar hemifrån är det en mycket bra idé av många skäl.

7. Tips på kontorsinredning: vertikala arkivskåp

Vertikala arkivskåp är de bästa alternativen för viktiga dokument och mappar. De sparar utrymme och är bra ställen för att lagra dokument och annan viktig information. Du bör helst placera denna typ av möbler i ett hörn.

Läs vidare för att lära dig mer: 6 snabba tips för att dekorera hemmet

8. Lägg till dina egna personliga detaljer

Detta sista kontorsdekorationstips är det viktigaste. Som vi nämnde ovan tillbringar människor mycket tid på sina kontor.

För att skapa inspiration i denna miljö är en bra metod att du anpassar ditt kontor till dig. Ställ fram en tavla med en bild av din familj eller dina husdjur. Du kan också ställa fram din egen pennhållare eller ett par växter, till exempel en kaktus, som personliga dekorativa element.

Vad tyckte du om dessa tips på kontorsinredning?

Tror du att de skulle kunna passa bra på ditt kontor?

Nu vet du, att bortom estetik och trender, så kommer det att dekorera ditt kontor på rätt sätt att påverka din hälsa, din produktivitet och ditt humör positivt. Så lägg gärna ner lite jobb på det för att få mer energi på arbetet!

Tänk på att du vill förvandla ditt kontor till ett utrymme där du vill arbeta med motivation och glädje. Alla tillbehör och element du väljer för det ska inspirera dig att nå dina dagliga arbetsmål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhou Z, Zhou R, Zhang Z, Li K. The Association Between Vitamin D Status, Vitamin D Supplementation, Sunlight Exposure, and Parkinson’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Jan 23;25:666-674. doi: 10.12659/MSM.912840. PMID: 30672512; PMCID: PMC6352758.
  • Joel E. Soler Alfred J. Robison Antonio A. Núñez Lily Yan. Light modulates hippocampal function and spatial learning in a diurnal rodent species: A study using male nile grass rat (Arvicanthis niloticus). Hippocampus, 2017. https://doi.org/10.1002/hipo.22822.
  • Lewy AJ, Bauer VK, Cutler NL, et al. Morning vs Evening Light Treatment of Patients With Winter Depression. Arch Gen Psychiatry. 1998;55(10):890–896. doi:10.1001/archpsyc.55.10.890

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.