Idéer för hur du kan renovera området runt handfatet

Området runt handfatet är ett utmärkt ställe att renovera när du vill göra ditt badrum lite trevligare. Det finns många sätt att göra detta som är enkla, billiga och - viktigast av allt - blir snygga! Läs den här artikeln för några tips!
Idéer för hur du kan renovera området runt handfatet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många tror felaktigt att det är för dyrt att renovera – till exempel att fräscha upp området runt handfatet. Och det är dyrt om du anställer en fin designer, förstås… Men du kan även göra några effektiva, moderna och billiga förändringar på egen hand.

Vi kan se nya inredningstrender överallt nu för tiden. De skapar intriger, uppmärksamhet och spänning. Hemmet är en plats där du kan utforska nya stilar och använda din kreativitet

Att renovera området runt handfatet är lite speciellt eftersom det är en av de viktigaste delarna av huset. Eftersom det är ett av de områden som är avsedda för daglig personlig hygien är det viktigt att det alltid förmedlar en fräsch och ren känsla.

Fortsätt läsa för några idéer!

Fem idéer för att inreda området runt handfatet

Det första steget du måste tänka på när du renoverar ditt handfat är förberedelsefasen. Denna fas är viktig för den som gillar att analysera och bestämma vilka element de inte gillar och vill förändra så snabbt som möjligt.

Detta är också nu du behöver bestämma dig för vilka tekniker du ska använda, liksom vilka nya element du ska lägga till och hur du vill arrangera dem. Det är viktigt att skapa en plan där du övervägt alla detaljer och upprätta en tydlig mental bild av det resultat du vill uppnå.

Det finns många alternativ, beroende på din personliga smak och det utrymme du arbetar med. Renovering av området runt handfatet kan vara alltifrån enkelt och simpelt till extremt detaljerat.

Hygien i området runt handfatet

Detta är ett område som generellt förknippas med renhet och hygien, så designen bör orienteras i den riktningen. Låt oss ta en titt på några användbara tips för detta.

1. Måla väggarna

Att bara ändra färg på väggen kan vara en kickstart för att skapa märkbara förändringar och ge nytt liv till området runt handfatet. Det kan du göra för att den aktuella färgen kanske inte ser bra ut, eller för att du hittat en ny och tjusig färg i färgbutiken som du tycker skulle passa bättre på väggarna i ditt badrum.

Den avgörande här är att tänka på här är att välja en färg av god kvalitet, alltså en som är garanterat lämplig för våtrum och som inte försämras på grund av faktorer som fukt.

2. Måla kakel för att piffa upp området runt handfatet

Kanske är det inte väggens färg du har problem med, utan det är de slitna eller gammalmodiga kakelplattorna du inte gillar. De kanske inte är i dåligt skick men du vill egentligen inte byta ut dem helt. Den goda nyheten är att det finns några innovativa alternativ för att renovera området runt handfatet utan att behöva byta ut dina kakelplattor.

Det finns ett enkelt och effektivt sätt: Allt du behöver göra är att ge dem ett nytt liv genom att måla dem.

Du måste slipa dem först, för att färgen ska fästa ordentligt. Sedan penslar du över dem med en glaserande produkt. Slutligen rengör du fogarna mellan plattorna. Nu är du redo att måla!

Området runt handfatet

3. Installera självhäftande plattor

Det finns inget snabbt sätt att byta ut kakelplattor som har suttit länge. Men det finns ett billigt alternativ som kan ge en unik designdetalj: självhäftande plattor.

Detta är ett bra val för de som tycker att det är för komplicerat att måla plattorna eller vill ha en mer radikal förändring. Självhäftande plattor finns i olika butiker i olika färger och mönster och du kan mixa och matcha som du vill.

Du måste först rengöra väggen så att limmet och plattorna fäster på ett jämnt och plant sätt. Ta sedan bara bort plastfilmen så ser de nya självhäftande plattorna ut som kakel. Du har två alternativ för detta: plattor som täcker hela väggen och plattor där du installerar en platta åt gången. Välj din favorit!

4. Tapeter för att dekorera området runt handfatet

Okej, så kakel är inte din grej. Du kanske föredrar den nyare tapettekniken. Med denna kan du täcka hela väggen och behöver inte tänka på att måla. Många väljer detta alternativ eftersom mönstren som finns att välja mellan kan hjälpa dig att skapa ett rum som ser modernare ut och lite mer dynamiskt.

En tapet låter dig markera specifika platser i utrymmet och återskapa en originalstil med nya texturer. Vinyltapet är det rekommenderade materialet att placera i området runt handfatet eftersom det skyddar från fukt och är lätt att rengöra.

handfat
Små föremål och dekorationer är en del av området runt handfatet som är viktiga för den slutliga effekten.

5. Möbler och tillbehör i området runt handfatet

Du kan också skapa förändring genom att använda dig av praktiska element som möbler.

Vill du helst renovera utan att göra några större förändringar? Behåll bara samma möbler och måla dem för att ge dem en ny stil. Vill du ändå ha en lite mer dramatisk förändring, ställ in några nya möbler, det finns många prisvärda alternativ att välja mellan.

Underskatta inte accessoarerna, eftersom du med dessa kan ge ditt rum ett inbjudande utseende. Speglar, hyllor, byråer och handdukar kan ge den speciella finishen och också förstärka de omgivande färgerna.

Vi tror att du kommer att tycka att den här artikeln är intressant:  Återanvänd dina burkar för att organisera badrummet

Renovering av området runt handfatet kräver planering

Några slutliga rekommendationer för att renovera området runt handfatet:

  • Använd dig av brainstorming för att välja en bra idé, anpassa den efter din budget och genomför den utan improvisation.
  • Läs på om olika tekniker för att undvika att skada de köpta produkterna och området i allmänhet.
  • Var uppmärksam på varje detalj, från den största till den minsta. Detta är nyckeln till bra design.
  • Du kan implementera flera idéer samtidigt om ditt utrymme tillåter det. Du kan till exempel använda dig av både en vinyltapet och målade kakelplattor om du gillar kombinationen.

Vi hoppas att du gillade dessa tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gibbs, Jenny, and Simon Osborne. Diseño de interiores: Guía útil para estudiantes y profesionales. Editorial Gustavo Gile, SA, 2006.
  • GUTIÉRREZ, PALOMA MIGOYA. “El color en el diseño de interiores.” CSIF Revistas (2010): 1-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.