9 tips för att ta hand om inomhusväxter

november 2, 2019
Växter bidrar inte bara till att dekorera ditt hem, utan tillhandahåller även syre och fukt. För att ha friska och välmående växter är det viktigt att ha dem i optimala tillstånd som tar hänsyn till deras specifika behov.

Att ta hand om inomhusväxter kräver ibland speciell skötsel. Typen av växt, ljus, vattning och temperatur är faktorer att ha i åtanke. Om en av dessa faktorer är otillräckliga kommer växten vissna och dö.

Växter dör sällan av brist på skötsel, utan för att man inte känner till deras behov. En behaglig miljö för en människa är inte alltid den bästa omgivningen för en växt.

Grundläggande tips för att ta hand om inomhusväxter

Först och främst är följande tips bra att ha i åtanke:

Det är viktigt att välja rätt växt

Det finns vissa inomhusväxter som behöver väldigt speciell skötsel och miljö medan andra kan frodas med minimal uppmärksamhet.

När du köper växter är det viktigt att du tar hänsyn till vilka miljömässiga behov de har. Därefter kan du besluta om huruvida du kan tillgodose dem.

Alla växter kräver solljus

Inomhusväxter med mörka blad samt ormbunkar kräver mindre ljus, men om de inte får tillräckligt kommer även de att börja vissna. Bladen blir gula och stjälkarna onormalt låga. Växten blir stressad och förlorar sin livskraft.

Av alla dessa anledningar är det nödvändigt att observera hur växten reagerar och anpassar sig till sin plats. Om den inte får tillräckligt med solljus måste den flyttas.

Kom ihåg alla miljömässiga faktorer

Att växten har rätt temperatur är också viktigt. Plötsliga temperaturförändringar kan skada den, så det är bäst att inte ställa den nära en källa för värme eller kyla.

Att vattnat för mycket är också ett problem. Den vanligaste anledningen till att inomhusväxter dör är att man vattnar för mycket. Titta på jorden – den ska vara fuktig men inte dränkt eller lerig.

Temperaturen i omgivningen påverkar även växtens krav på vätska. Om luften är torrare än normalt kommer den kräva mer fuktI dessa fall ska du fukta bladen regelbundet med en sprejflaska.

Upptäck: Sex farliga växter du inte bör ha hemma

Att ta hand om inomhusväxter: vattning

Krukväxter på rad

Håll koll på mängden vatten du ger för att säkerställa att växten inte får för mycket eller lite.

  • Du kan vattna växten nedifrån: man gör det genom att placera krukan i vatten i några minuter. Det kommer låta den absorbera den nödvändiga mängden.
  • Den bästa krukan för att ta hand om inomhusväxter är lerkrukor. Dessa är genomträngliga och främjar tillväxt. Plastkrukor kan dock också användas.
  • När fatet under krukan innehåller vatten så måste du tömma det. Detta är överflödigt vatten som växten inte behöver. Man kan även fylla dessa fat med stenar eller grus så att botten av krukan inte kommer i kontakt med detta restvatten.

Att ta hand om jorden, rötterna och bladen

  • För transplanterade, ympade växter är det viktigt att hålla koll på tillväxten. Du vill förebygga att rötterna blir för tajta och rullar ihop sig i krukan, för det berövar dem på luft.
  • När du omplanterar växter är det bra att även ersätta jorden. Vissa växter kräver jord med vissa egenskaper eller näringsämnen, så kolla upp vad som gäller för just dina.
  • Håll bladen rena för att hålla växten frisk. Bladen hos inomhusväxter blir lätt smutsiga av damm. För att rengöra dem behöver du bara torka med en trasa som fuktats med några doppar glycerin. Glycerin hjälper till att motverka att damm fäster sig vid bladen och gör dem skinande.
  • Kompost är väldigt fördelaktigt för växterspeciellt när de spenderat merparten av sitt liv i samma jord. Toppjorden kan få näringsbrist, vilket leder till samma effekt hos växten. När växten växer och blommar behöver den mer näring.
  • Var uppmärksam på svamp och ohyra. Inomhusväxter kan också drabbas av ohyra. Du måste vara uppmärksam på eventuella fläckar på bladen , och tror du att den är drabbad ska du tala med en kunnig.

Läs även: 10 växter du enkelt kan odla i din trädgård

Växter bidrar inte bara till att göra våra hem trevligare, utan tillhandahåller även syre och fukt. För att ha en frisk och livlig växt är det nödvändigt att ge den optimala omständigheter och bra skötsel.

  • Hernando Perez Rojas, Martin de Paul Cortes. 2007. SIMULACION Y CONTROL DE LA TEMPERATURA DENTRO DE UN INVERNADERO. Extraído de: http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/16656/T44.07%20P415s.pdf?sequence=1&isAllowed=
  • Aula virtual. agro. FUNDAMENTOS Y TÉCNICAS DE INJERTACIÓN. Extraído de: http://aulavirtual.agro.unlp.edu.ar/file.php/23/CURSADA/TP-S3-Guia_injertos.pdf