Hur du skapar en pollinatorvänlig trädgård

Hur du skapar en pollinatorvänlig trädgård

Senaste uppdateringen: 17 april, 2023

Att skapa en pollinatorvänlig vänlig trädgård är ett bra projekt för skolan, för ditt samhälle eller helt enkelt som ett personligt initiativ. Och så länge det är utomhus finns det olika alternativ för utrymmen att placera det på; i kvartersparken, på skolgården, husets trädgård eller till och med i ett fönster.

På så sätt hjälper vi vår planet. Den här typen av åtgärder gynnar växter, fåglar och insekter, som får mat (nektar och pollen) såväl som en livsmiljö. Läs vidare så berättar vi hur du gör.

En pollinatorvänlig trädgård: vad är pollinerande djur?

Innan vi förklarar hur vi kan göra en trädgård vänlig för pollinerande djur , är det viktigt att lära sig att känna igen dessa arter och hur man attraherar dem.

Insekter

Eftersom vi betraktar dem som skadedjur så fort vi ser dem, kan vi ha en tendens att vilja kan eliminera insekter från trädgården genom att använda någon insektsdödande produkt. Men även om vissa är skadliga, bör vi veta att många arter tvärtom är fördelaktiga.

De flyger från blomma till blomma och samlar pollen. På vägen samlar de på sig och tappar befruktningspartiklar, vilket möjliggör befruktning i växterna. Bland de vanligaste är följande:

  • Bin: den mest kända inom denna kategori. Det finns mer än 20 000 arter i världen, dock minskar populatiopnerna. De livnär sig på pollen och nektar och hjälper inte bara till i reproduktionen, utan producerar också honung.
  • Fjärilar: de tillhör ordningen Lepidoptera; de är också pollinatörer, men bara av vissa växter, i vilka de leker så att deras larver kan livnära sig.
  • Nyckelpigor: dessa färgglada små djur kan förutom att pollinera också hjälpa till att bekämpa skadedjur som bladlöss och spinnkvalster.
  • Blomflugor (Syrphidae): de förväxlas ofta med bin eller getingar, men kännetecknas av sina stora ögon och ganska små antenner. Enligt studier har de visat sig vara viktiga för flera arter i jordbrukets ekosystem.
Cuáles son los animales polinizadores
Bin är bland de mest kända pollinerande insekterna.

Fåglar

Kolibrier är bland de främsta pollinatörerna. Deras snabba flygning och ljusa färger gör dem mycket attraktiva för ögat. Forskning visar också att det finns andra fågelarter som är nektarätare, som banansmyg (Coereba flaveola) och i mindre utsträckning blomstickare (Diglossa spp).

Fladdermöss

Flera fladdermöss har identifierats som pollinatörer, både av icke-frukt (M. mutisiana Kunth) och fruktväxtarter; till exempel pequi- eller souari-nöten som kommer från Brasilien och konsumeras i stor utsträckning i Amazonas av traditionella samhällen.

Andra pollinatörer: däggdjur

Slutligen kan även andra små däggdjur spela en pollinerande roll. Dessa inkluderar apor, gnagare (ekorrar) och näsbjörnar.

Hur man skapar en pollinatorvänlig trädgård

För att skapa en trädgård som är pollinatorvänlig måste vi tänka på både växter och djur, samt utrymmet och resurserna vi har att tillgå. Det finns många saker att förbereda, så sätt igång idag!

Observera

Först till kvarn. Vi måste lära oss att observera som naturforskare gör. Det finns flera frågor att besvara:

  • Vilka djur besöker platsen ofta eller är typiska för området?
  • Vilka växter föredras av dessa arter?
  • Vid vilka tider kommer de och hur länge stannar de?
  • På vilka områden är det mer sol eller skugga?
  • Vilka andra växter finns i området?

Planera en pollinatorvänlig trädgård

När dessa frågor har besvarats bör vi göra upp en plan eller karta som visar var växterna kan finnas, beroende på om de är i sol eller skugga och beroende på tillgången för pollinatörer. Naturligtvis beror detta val också på utrymmet.

Det är bra att veta att det finns olika sätt att skapa en blomsterträdgård. Exempelvis kan vi använda utrymmet till att skapa en vertikal trädgård, och du kan även göra detta hemma på balkongen. Var dock försiktig med öppna fönster och personer som är allergiska mot bin.

Bördig mark

Oavsett var du ska plantera – i marken eller i krukor – måste jorden vara lämplig för växter. Jord rik på organiskt material är idealisk. Det finns dock arter som föredrar sandjordar, som behåller lite vatten; och andra, lerjordar.

Det är nödvändigt att känna till dessa detaljer för att garantera en sund tillväxt av växterna.

Endemiska arter

För att locka pollinerande djur till vår trädgård är det nödvändigt att välja de växter som de gillar mest. Det är dock bäst att tänka på arter som är typiska för området, eftersom de är lättare att underhålla eftersom de är anpassade till förhållandena i den miljön.

Pollinatorvänlig trädgård: olika smaker

Om du vill attrahera en viss pollinator bör du plantera den växt de gillar mest, det vill säga deras favoritmat. Med avseende på denna punkt, ta hänsyn till följande:

  • Bin föredrar vilda blommor, bättre om de är inhemska i regionen.
  • Verbena, malva, begonia, papegojblommor nämns bland växterna för att locka kolibrier.
  • När det gäller fjärilar, föredrar monarken sidenört; andra gillar ringblomma och prästkragar.
  • Nyckelpigor. De attraheras av bland annat anis, koriander, dill, fänkål och persilja.
  • Blomflugorna frigör nektar från aromatiska blommor; de föredrar växter som kamomill och timjan.

Något mycket viktigt är att ha en mängd olika växter, så att det finns blommor vid flera olika tider på året. På så vis har pollinatörerna alltid en matkälla tillgänglig.

Vatten och annan mat

Dessa djur behöver också vatten, utöver nektar och pollen från växterna. Exempelvis kan de lockas med andra livsmedel; till exempel lite saft eller lite frön.

Skapa en pollinatorvänlig livsmiljö

Vissa större växter med starka grenar är idealiska för fågelbon. Du kan använda småsten för att göra ett skydd för insekter, som nyckelpigor. Fjärilar kan trivas i lådor med hål för sina larver, och här kan också bin hitta en bra plats.

Andra förslag på en pollinatorvänlig trädgård

För att göra vår trädgård mer pollinatorvänlig kan vi följa dessa rekommendationer:

  • Gruppera växter efter deras ljusbehov.
  • Använd inte bekämpningsmedel eller andra ämnen för att hålla skadedjur borta; det är bättre att använda naturliga produkter.
  • Undvik att placera artificiell belysning i närheten, det kommer att locka insekter även på natten.
  • Bränn inte sopor och undvik att elda och grilla i trädgården.
Los insectos beneficiosos para tu jardín incluyen las mariquitas
Undvik att använda kemiska bekämpningsmedel för att skydda pollinerande djur.

Varför vara pollinatorvänlig?

Det finns en stor mångfald av studier som visar att minskningen av pollinerande djur idag är en av de största miljöutmaningarna på planeten.

Forskning visar också att flera orsaker ligger bakom detta fenomen. Bland dem finns följande:

  • Föroreningar
  • Avskogning
  • Användningen av bekämpningsmedel
  • Stora odlingsmarker
  • Boskapsuppfödning
  • Introduktion av exotiska arter

Detta kan få konsekvenser inte bara för balansen i ekosystemen, utan också för maten. Även om vissa grödor som ris och majs pollineras av vind, är de allra flesta beroende av insekter eller fåglar. Till exempel:

  • Bönor
  • Tomater
  • Pumpa
  • Blåbär
  • Äpplen
  • Kakao
  • Kaffe

Naturligtvis påverkar detta läge också ekonomin. Enligt en artikel publicerad i en mexikansk tidskrift om biologisk mångfald, uppskattas det att i länder som USA representerar värdet av pollinatörer cirka 400 miljarder dollar per år.

Med andra ord så finns det skäl att skapa en pollinatorvänlig trädgård och kämpa för att förhindra att dessa arter försvinner. Om detta skulle hända skulle varken djur eller människor ha många alternativ för mat. Vi skulle dessutom inte kunna låta blommornas dofter och färger berika våra liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coro Arizmendi, M. (2009). La crisis de los polinizadores. CONABIO, Biodiversitas, volumen 85, pp. 1-5.
  • Cuta-Pineda, J. Barbosa-Camargo, S. & Ramos-Montaño, C. (2020). Aves asociadas a cafetales en el Valle de Tenza: panorama y recomendaciones para asegurar la prestación de servicios ecosistémicos brindados por las aves.  Tunja, Boyacá: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.
  • Díaz, B., Maza, N., Castresana, J., & Martínez, M. (2020). Los sírfidos como agentes de control biológico y polinización en horticultura. Buenos Aires, Argentina: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.
  • Meléndez Ramírez, V., Chablé Santos, J., & Selém, C. (2020). Polinización y polinizadores amenazados en desaparecer. Salas Bioagrociencias, Volumen 13(2), pp. 109-119.
  • Peres Coelho, C., Oliveira, P., & Ruiz Martín, J. (2013). Los murciélagos como vector de polinización del Pequi (Caryocar brasiliense Camb. Caryocaraceae), un recurso clave en las comunidades tradicionales brasileñas. Chronica naturae, volumen 3, pp. 38-48.
  • Rebolledo Contreras, M. (2021). Polinización de Mucuna mutisiana (Kunth) D.C. por murciélagos Glossophaga soricina y Glossophaga longirostris (Phyllostomidae: Glossophaginae) en el Bosque Seco Tropical (BsT) al norte de Colombia. Revista Unicauca, volumen 16(1), pp. 77-99.
  • Stefanescu, C., Asís, J. D., Baños-Picón, L., Cerdà, X., Marcos García, M. A., Micó, E., Ricarte, A., & Tormos, J. (2018). Diversidad de insectos polinizadores en la península ibérica. Ecosistemas, volumen 27(2), pp. 9-22.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.