Fördelarna med timjan: upptäck dess användningar

Är du medveten om de många fördelarna med timjan? Upptäck allt du behöver veta om denna växt och dess användningar i denna artikel.
Fördelarna med timjan: upptäck dess användningar

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2019

Fördelarna med timjan är otaliga. Det är faktiskt en av de mest använda kryddorna inom gastronomin tack vare dess arom och smak.

Hur många av fördelarna med timjan är du medveten om? I denna artikel ska vi berätta om några av egenskaperna hos denna växt och dess uråldriga användningar. Häng med!

Om timjan

Timjan, även känd som Thymus vulgaris, är en släkting till myntan och mycket mer än bara en smaksättare. Den frodas i varma klimat och växer som en buske med små lila blommor och blad.

Denna typ av växt är väldigt enkel att få tag på. Man kan hitta den i blombutiker, hos örthandlare och i matbutiken, och man kan till och med odla den själv, och den kräver inte mycket skötsel.

Även om den ofta används som en krydda i soppor och till kött, kan man få ut ännu mer av dess näringsmässiga fördelar.

Idag vill vi lära dig att nyttja denna växt till max. Den har flera funktioner tack vare allt från svampdödande till antimikrobiella funktioner.

Fördelarna med timjan

1. Den är en kur för många åkommor

Vild timjan

De många fördelarna med timjan gör den till en utbrett använd växt för många olika syften.

  • Timjans antibakteriella och antiseptiska egenskaper gör den till en effektiv aknebehandlingDetta eftersom den är väldigt kraftfull när det kommer till att döda bakterier som orsakar hudproblem.
  • Den är utmärkt antiseptisk och kan eliminera mikroorganismer som orsakar infektioner. Därför rekommenderas den för personer med faryngit och/eller inflammation i halsen.
  • Timjanolja är dessutom bra för att behandla hudsvamp, speciellt på händer och fötter. För att göra det sänker du bara ned dem i en lösning av vatten och några droppar timjanolja. Låt verka i 20 minuter.
  • Vidare är det en bra behandling för anemi eftersom den innehåller järn. Den främjar matsmältningen och förebygger magspasmer såväl som ansamling av gaser. Drick timjante för att dra nytta av dessa egenskaper.
  • Avslutningsvis är timjan en bra kur för att behandla symptom på menstruationDetta eftersom den minskar mensvärk och resten av symptomen, som huvudvärk, smärta i kroppen samt vätskeretention.

2. Den är perfekt för matlagning

Timjan tillhandahåller utsökt smak till massor av olika rätter. Bladen är dessutom perfekta som garnering, och de rekommenderas även för att förbättra smaken hos soppor och grytor.

Under lång tid har kryddor som timjan använts i långkok. Detta eftersom den utdragna tillagningen gör att man får ut det mesta av bladens oljor och höjer deras karaktäristiska arom.

Denna metod är ett av de bästa sätten att dra nytta av egenskaperna hos timjan.

3. Fördelarna med timjan: den är naturligt svampdödande

Timjan i kruka

Bland de många fördelarna hos timjan hittar vi det faktum att den är naturligt svampdödande, vilket hjälper till att stävja utbrott och sjukdomar.

Denna växt har svampdödande och insektsdödande egenskaper som huvudsakligen fungerar mot rovfjärilen. Den drar dock till sig både bin och getingar.

Röd timjanessens verkar i sin tur läkande och förebyggande på grödor som drabbats av svamp och bakterier. Köp och strö sedan ut den i drabbade område.

Efter skörden kan timjan förlänga livslängden hos frukt och grönsaker. Den joniska aktiviteten hos extraktet gör att den kan tränga in i väggarna hos mikroorganismer och sedan förgöra dem utan att påverka växterna.

Detta är ett utmärkt, icke-giftigt sätt att behandla växter och förebygga ohyra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.