10 högvuxna växter för att skapa en vertikal trädgård

10 högvuxna växter för att skapa en vertikal trädgård

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2023

Det finns flera sorters högvuxna växter som du bör känna till om du vill skapa en mer vertikal trädgård. Dessa växter pryder både med sina färger och de naturliga arter de lockar till sig, som fjärilar. Vissa har också små, buskiga blommor. Andra, såsom solrosor, erbjuder också lite bladverk, tillsammans med sina stora och mycket vackra blommor.

Därför är det idealiska att skapa en trädgård med flera olika arter för att få njuta av en unik kontrast. Om det är detta du letar efter, läs vidare för att lära dig om dessa vackra växter som också erbjuder avskildhet. Det stämmer: att ha dessa höga växter i din trädgård hjälper till att bilda en naturlig, vertikal barriär.

Vad kan högvuxna växter tillföra till din trädgård?

Vi har redan nämnt några anledningar till varför man kan vilja komplettera sin trädgård med vackra högvuxna växter, men det finns fler!

  • De är idealiska för buketter: eftersom de har långa stjälkar passar dessa växter bra för att göra vackra buketter.
  • För att dölja tråkiga områden: Om du har områden i din trädgård som du vill slippa se hela tiden, till exempel en ful vägg eller udda strukturer, kan dessa högvuxna växter hjälpa dig med det.
  • De är ett vackert blickfång: de flesta av dessa växter blommar i ögonhöjd, så de kommer att sprida ljus och vitalitet till alla som ser dem.
  • De bildar ett ekosystem för olika arter: om du gillar besök av små och ofarliga djur som igelkottar, grodor, bin eller fjärilar, tveka inte att odla denna typ av blommor.
  • Slutligen kompletterar de din trädgård genom att lägga till en 3D-effekt: att ha växter av olika höjd skapar en tredimensionell effekt, värdig ett tidningsomslag.

Välj bland dessa högvuxna växter för din trädgård

Nu när du vet vilka enastående fördelar som högvuxna växter kan ge till din trädgård, vill du så klart veta vilka arter du kan välja mellan. Notera!

1. Paradisblomster

Paradisblomster är höga blommande växter.

Paradisblomster är växter som är bland spindlarnas favoriter för att spinna sina nät. Det beror på att de blir upp till 180 centimeter höga. Deras blommor kommer i olika nyanser av rosa, lila och vitt.

Förutom spindlar lockar de även till sig bin och fjärilar tack vare den ljuvliga doften som deras blommor utsöndrar på natten. Se därför till att den får direkt solljus.

2. Syrenbuddleja

Syrenbuddleja

Syrenbuddleja är en buskliknande växt som är populär att använda för att skapa naturliga barriärer i trädgården. Den kallas också fjärilsbuske och blir upp till mellan 150 och 180 centimeter. Med optimal skötsel kan den nå en höjd av 210 centimeter.

Den lockar också till sig fjärilar och bin. Detta beror på formen på dess blommor som är attraktiv för dessa djur. Dess blommor är rosa, vita, lila eller blå.

3. Kanna

La cannaceae es una de las plantas con flores altas para el jardín.

Kannor är högvuxna växter som kännetecknas av sina vackra färger, inte bara i blommorna, utan även i bladen. Blommorna kan vara röda, orange, gula och rosa; bladen är rödaktiga.

Dessa skönheter kan också nå en höjd av nästan 4 meter, så länge de får den vård de behöver. Främst behöver de ett varmt utrymme och ett fuktigt underlag.

4. Boltonior

La boltonia atrae diferentes insectos como las abejas.

Boltonior, som liknar astrar, är en annan av de högvuxna växter som du kan odla i din trädgård. Den härstammar från Nordamerika och tillhör familjen korgblommiga växter. Liksom astrar har även denna växt egenskaper som härrör från dess eteriska oljor.

Den blommar i vitt, lila och rosa och kan bli nästan två meter hög. Om du väljer denna växt, se till att plantera den i ett område där den får direkt sol.

5. Riddarsporre

Riddarsporre

Riddarsporrar är också högvuxna växter. Dess blommor är små och växer i en klunga på buskiga stjälkar. De når också nästan två meter i höjd och är en favorit bland bin och fjärilar.

För att den ska trivas i din trädgård behöver du ge riddarsporren ett substrat som är mycket rikt på mineraler och näringsämnen. Du bör också försöka låta den växa på en plats med halvskugga eller direkt sol.

6. Rosenskära

Kosmos är höga blommande växter i många färger

Rosenskäran är en växt som du inte får missa i din trädgård. Deras blommor är känsliga och kommer i rosa, vita och lila färger. De har få blad på stjälkarna som påminner om en ormbunke.

Det finns flera typer av rosenskära. De högsta är varianten sensation, som når nästan två meter i höjd. De lockar också till sig insekter som fjärilar och bin. De behöver direkt sol för att växa bäst.

7. Fingerborgsblommor är högvuxna växter med många färger

Fingerborg är höga blommande växter.

Fingerborgsblommor eller digitalissläktet är mycket vackra växter som bjuder på ett skådespel av färger med sina blommor. De växer i en klunga på toppen av växtens stjälk och har formen av en klocka eller fingerborg, därav deras namn. De är idealiska för att lägga till ett vertikalt element till din trädgård, även tack vare deras stjälkar och blad.

Det finns en stor variation av färger av denna blomma, beroende på den specifika arten. Digitalis purpurea ‘Camelotrose’ blommar i magenta och Digitalis grandiflora i en limegul nyans, vilket framgår av namnet (gul fingerborgsblomma).

8. Fjällruta

Fjällrutorna är höga blommande växter.

Fjällruta (Thalictrum spp.) är en mycket vacker och trevlig växt att ha i trädgården på grund av formen på dess blomblad. De är sfäriska och ser ut som snöflingor.

Beroende på sorten finns det olika färger, såsom gräddvit, gul, gröngul och violett. Denna växt når en höjd på nästan tre meter.

9. Trädaloe

La antorcha aloe es una suculenta con flores altas.

Trädaloe (Aloe arborescens) är en hög, lättskött suckulent med vackra blommor. De växer på långa stjälkar som växer ut från mitten på tjocka, spetsiga blad. Blommans färg är röd vilket gör att de sticker ut bland de gröna bladen.

De blommar mellan vinter och vår, kräver ett sandigt, väldränerat substrat, och du bör plantera den där den får direkt sol.

10. Solrosor är populära högvuxna växter

Solrosor är höga blommande växter.

Solrosor är en av de mest populära bland högvuxna växter. De är vackra och kan odlas till blomsterarrangemang eller buketter. Denna växt når mellan 3 och 4 meter i höjd och dess blommor kan vara lika stora som en fotboll, beroende på art.

Bland de högsta är den amerikanska jättehybriden, mammoth och scyscraper. Om du vill odla dessa i din trädgård, se till att ge ett utrymme med mycket direkt sol.

Berätta för oss, vilka är dina favoriter bland högvuxna växter?

Vi har nu gett dig några blandade tips på högvuxna växter som lägger vertikalitet till din trädgård och som hjälper dig att skapa en vacker naturlig avskärmning. Välj de du tror kommer att passa bäst i din trädgård, beroende på markens egenskaper och solexponering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kołodziejek, J. (2014). Effects of microhabitat on leaf traits in Digitalis grandiflora L.(veronicaceae) growing at forest edge and interior. Archives of Biological Sciences66(2), 615-627.
  • Lawson, S. K., & Satyal, P. S. W. (2019). Chemical composition of the essential oil from the aerial parts of Boltonia asteroides from North Alabama. Am J Essent Oils Nat Prod7(4), 15-17.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.