Hur påverkar olika färger dina känslor?

Hur påverkar olika färger dina känslor?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Det finns vissa färger som faktiskt kan påverka vårt humör. Därför kan det vara en bra idé att förstå lite om hur färgernas psykologi fungerar. Detta hjälper oss att skapa arbets- och privata utrymmen där vi kan leva och verka bättre. Ta en titt på hur olika färger påverkar dina känslor.

Alla har en favoritfärg. Även om vi inte helt vet varför, finns det vissa nyanser och toner som grundar oss och till och med kan definiera oss.

Vi kommer att presentera en sammanfattad version av en intressant studie utförd av psykologen och sociologen Eva Heller i sin bok The Psychology of Color. Boken är sammansatt av referenser inom detta viktiga område, som tar itu med det intima förhållandet mellan färger och de känslor de framkallar hos oss.

Därför uppmanar vi dig att ta reda på mer om detta ämne nedan. Kanske kommer du till och med få reda på mer om din personlighet. Även om du inte tror att färger kan påverka dina känslor, fortsätt läsa och du kanske ändrar dig.

Färgernas psykologi

Många av oss har säkert svårt att tro att färger kan vara kännetecken för personlighetsmönster eller att de kan förändra vårt humör.

Av denna anledning genomförde psykologen Eva Heller, på Free University of Berlin, en grundlig studie där hon analyserade 2 000 personers reaktioner och beteende. Enligt studien kunde hon analysera hur olika färger påverkar våra känslor.

Heller kunde visa att vissa associationer inte görs slumpmässigt, utan är i själva verket universella upplevelser som har mycket att göra med våra förfäder, barndom, språk och tankar. Färger påverkar alltså våra känslor, humör och till och med vår förmåga att utföra vissa uppgifter.

Med detta i åtanke kan man nästan säga att färgernas effekter på oss är medfödda. Låt oss ge dig ett exempel. Inte många skulle kunna arbeta eller ens koppla av i ett rum med väggar målade svarta eller röda.

Å andra sidan, om väggarna var gröna, vita eller blå skulle rummet ha en mycket mer positiv effekt på oss. Vi berättar varför nedan, där du också hittar mer information om varje färg.

Gult hus med gula blommor fältet molnig himmel färger påverkar dina känslor
Gult är en mycket optimistisk färg som uppmuntrar till arbete, läsande, skrivande och kreativa aktiviteter.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vet du vad din ögonfärg säger om dig?

Hur påverkar olika färger dina känslor?

Blått

Från den studie som Dr. Heller utförde under flera år framgick det tydligt att våra favoritfärger är blått, följt av grönt.

Man har hittat 111 nyanser av blått. De allmänna egenskaperna som denna färg överför är följande:

 • Blått representerar sympati, harmoni och andliga och gudomliga dygder.
 • Det ger en viss känsla av distans, men också av fantasi.
 • Det symboliserar också intelligens och är lika feminint som maskulint.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 avslappnande färger för sovrummet

Grönt

 • Grönt är utan tvekan en av de mest älskade och intressanta färgerna. Det är kopplat till hopp, fertilitet, liv och hälsa. Därför är grönt en färg med hög effekt.
 • Det är också relaterat till livets yngsta skeden eftersom det har en mycket energigivande nyans, som frammanar frihet och den mest intensiva styrkan.
Blålila gröna blommor i skogsfärger påverkar dina känslor
Lila är en färg som representerar makt såväl som solidaritet och respekt.

Rött

Vi är säkra på att du redan har en aning om vad denna färg symboliserar för den allmänna befolkningen. Denna färg representerar verklig passion men också hat.

 • Det finns 105 nyanser av rött. Sedan antiken har denna färg varit relaterad till överklassen. Det är därför kopplat till rikedom.
 • Rött är också en dynamisk färg som uppmuntrar till mer intensiv aktivitet.
 • Här är ett intressant faktum om färgen röd: enligt studierna gjorda av Dr. Heller är rött den färg som djur gillar minst.

Gult

Analysen som genomfördes under flera år visar att gult är en av de mest motsägelsefulla färgerna.

 • Folk ser det som en lekfull färg, men vi relaterar det också till svek.
 • Det symboliserar också mognad och sensuell kärlek.
 • Gult är också en mycket optimistisk färg, som uppmuntrar till arbete, läsande, skrivande och kreativa aktiviteter i allmänhet.

Lila

Lila är utan tvekan en av de mest intressanta färgerna. Det är ofta relaterat till magi och feminism. Dessutom är lila en färg som representerar makt, såväl som solidaritet och respekt.

Färger påverkar dina känslor blå svart fjäril med orange och rosa blommor
En idealisk färg för miljöer där du vill uppmuntra kontakt och social förståelse är orange.

Färger som påverkar dina känslor: Orange

Orange är en färg som är starkt knuten till den buddhistiska kulturen. Experter inom färgpsykologi framhåller dock att den är lite underskattad.

Detta beror på att orange är en idealisk färg för miljöer där du vill uppmuntra kontakt och social förståelse. Dessutom drar den till sig ljus och är underhållande, trevlig och energisk.

Rosa

Vi kan mer eller mindre föreställa oss att denna färg vanligtvis är relaterad till ömtåliga saker, lockande saker, artighet och erotisk ömhet.

Men vi måste också ta hänsyn till att rosa är en mycket passande färg att ha i våra hem, eftersom den är avkopplande och främjar hopp och kreativitet. Att kombinera rosa med andra färger ger oss utan tvekan hög originalitet.

Vitt

Detta är färgen på goda avsikter, andar, nystarter, renhet och oskuld.

Färger som påverkar dina känslor: Svart

 • Modedesigners älskar denna färg. Därför bär vi svart för att ge vår outfit en touch av elegans.
 • Trots att vi idag fortfarande tvivlar på om vi ska betrakta svart som en färg (eftersom denna nyans är en avsaknad av ljus, något som alla andra färger har), fortsätter vår instinkt att koppla den med en väsentligt negativ komponent.
 • Bortom mode är svart relaterat till slutet, döden och brutalitet.

Det här ämnet om hur färger påverkar dina känslor är utan tvekan intressant, som du säkert håller med om.

De flesta av oss har antagligen en “favoritfärg”. Faktum är att vi vanligtvis har mellan två och tre favoriter. Tveka inte att använda dem i ditt hem och bär dem om de får dig att må bra!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
 • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
 • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
 • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.