Hur du gör din egen mandarinsorbet

Har du provat på mandarinsorbet någon gång? Med detta recept kan du enkelt tillaga en uppfriskande dessert, lagom till de långa och varma månaderna.
Hur du gör din egen mandarinsorbet
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mandarinsorbet är ett uppfriskande recept för vår och sommar. Den innehåller en viss mängd viktiga näringsämnen samtidigt som den hjälper med vätskebalansen. Och om du tillagar din egen mandarinsorbet får du dessutom ett mycket hälsosammare slutresultat än om du köper den färdiglagad i en butik.

Du bör tänka på att genom att laga dina egna rätter så kan du undvika livsmedelstillsatser. Trots noggranna undersökningar innan de godkänns som livsmedelstillsatser, så vet vi egentligen att obehandlade, naturliga ingredienser är de bästa för vår hälsa. Vissa ämnen, som konstgjorda sötningsmedel, har en negativ inverkan på bakteriefloran i tarmsystemet.

Så tillagar du din egen mandarinsorbet

Ingredienser till två portioner

  • 1 litet glas väl kylt mousserande vitt vin
  • 1 skalad citron utan kärnor
  • 100 gram strösocker
  • 400 gram skalade mandariner
En hög med mandariner
Mandariner är uppfriskande citrusfrukter fulla av saft.

Tillagning

Det första du behöver göra är att se till att rengöra mandarinerna. När du skalat dem, ta bort så mycket du kan av de vita resterna på ytan. Dessa kommer annars att generera en bitter smak som inte är så trevlig.

Det är viktigt att börja med att frysa mandarinerna i 6 timmar under -20 °C. För att göra detta bör först du klyfta dem, så att varje klyfta är hård och fast efter frysningsprocessen.

För att sedan förbereda din sorbet kör du alla ingredienser vi listar ovan i en matberedare eller mixer i cirka 5 minuter på maximal effekt. Du bör äta efterrätten omedelbart när du fått en homogen konsistens, annars kommer rättens uppfriskande, estetiska och smakmässiga karaktär att gå förlorad.

Till serveringen kan du använda myntablad eller chokladspån, beroende på vad du gillar mest. Du kan även gärna tillsätta ett extra glas mousserande vin efter mixningen för att göra det till mer till en cocktail. I det fallet måste du vid tillsättningen vispa blandningen manuellt. Gör detta kraftigt så att din efterrätt inte tappar konsistensen.

Fördelarna med mandariner

Mandariner har flera positiva egenskaper för hälsan. Nedan beskriver vi några av dessa fördelar.

Högt innehåll av vitamin C

Ett av de dominerande näringsämnena i mandariner är vitamin C, vilket förbättrar immunförsvaret och minskar varaktigheten av infektionssjukdomar i luftvägarna. Detta visar en studie publicerad i tidskriftenFrontiers in Immunology.

Dessutom kan det bidra till att öka den endogena kollagensyntesen, enligt forskning publicerad i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Detta är positivt för muskelhälsan hos idrottare men hjälper också vår hud att bli slät och fast.

Bidrar med antioxidanter

Antioxidanter är ämnen som neutraliserar bildandet av fria radikaler och på så sätt förbättrar den allmänna och långsiktiga hälsan. Det är viktigt att vi får i oss dem för att förhindra komplexa sjukdomar, vilket framgår av en artikel publicerad i Journal of Complementary & Integrative Medicine.

Bland föreningarna med högst antioxidantaktivitet hittar vi C-vitamin samt andra fytonäringsämnen i mandariner. Dessutom står de sistnämnda bland annat för den syrliga smaken.

Ger oss kostfiber

Fibrer är viktiga för att förbättra tarmens funktion och förhindra förstoppning. Det ökar volymen av fekalt bolus, vilket genererar en mer effektiv tarmrörelse genom stimulering av mekanoreceptorerna i matsmältningskanalen.

En regelbunden konsumtion av fibrer är kopplat till en minskad risk att utveckla tarmproblem. Detta framgår bland annat i forskning publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Negativa effekter av mandariner?

Du bör notera att ett överdrivet intag av citrusfrukt kan orsaka smärta eller obehag i halsen, samt skada tandemaljen. Detta beror på dess sura karaktär. Men för att uppleva dessa effekter krävs att du konsumerar dem i mycket stora mängder.

Det kan också öka risken för att utveckla njursten hos personer som är genetiskt disponerade för detta. För att begränsa förekomsten av detta hälsoproblem bör du öka ditt vätskeintag, vilket leder till att öka mängden urin.

Som en allmän regel anses mandariner emellertid vara en säker och hälsosam frukt som är bra att inkludera i din vardagliga kost. Detta för att säkerställa ett gott intag av viktiga mikronäringsämnen.

Några mandariner
Mandariner är hälsosamma. Se bara till att du inte överdriver konsumtionen.

Gör din egen mandarinsorbet!

Sammanfattningsvis är det väldigt enkelt att tillaga din egen mandarinsorbet hemma! Allt du behöver göra är att vänta på att bitarna ska frysa, resten av processen går snabbt. Du får ett utmärkt slutresultat för de varmare månaderna.

Observera att du också kan tillaga sorbet med andra frukter vilket du gärna kan göra för variation både i smak och i din kost. Till exempel så är jordgubbar ett annat enkelt alternativ att använda för denna läskande dessert. Och även med apelsiner kommer du att få ett aptitretande resultat. Sammanfattningsvis är det bara att sätta igång och experimentera för att hitta vilken som är din favoritsorbet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Lis DM, Baar K. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Sep 1;29(5):526-531. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0385. PMID: 30859848.
  • Hegazy AM, El-Sayed EM, Ibrahim KS, Abdel-Azeem AS. Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. J Complement Integr Med. 2019 Feb 5;16(3):/j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. doi: 10.1515/jcim-2018-0161. PMID: 30726190.
  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915. doi: 10.1080/09637486.2018.1446917. Epub 2018 Mar 8. PMID: 29516760.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.