Tio nyttiga livsmedel för att reglera matsmältningen

För att reglera matsmältningen är det viktigt att tugga maten långsamt, eftersom det bland annat underlättar nedsväljning. Dessutom finns det också vissa specifika livsmedel som är särskilt nyttiga för detta ändamål.
Tio nyttiga livsmedel för att reglera matsmältningen
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Maten du äter är vad som bestämmer hälsan i ditt matsmältningssystem. Om du äter en kost full av socker, fett av dålig kvalitet och vitt mjöl är dina odds för magproblem höga. För att förhindra dessa problem delar vi här med oss av tio nyttiga livsmedel som kan hjälpa dig att reglera matsmältningen.

Många människor lider av matsmältningsbesvär på grund av att de äter för mycket mat och dricker för mycket. Detta är ett problem som vi aldrig verkar få bukt på. Enligt USA:s National Center for Health Statistics läggs, i USA, mer än 3,3 miljoner människor in på sjukhus för matsmältningssjukdomar årligen.

Vad kan orsaka dålig matsmältning?

Att äta för mycket eller för snabbt, äta fet mat eller äta under stressande omständigheter kan orsaka matsmältningsbesvär. Att röka, dricka för mycket alkohol, ta vissa droger eller läkemedel, överdriven trötthet samt konstant stress kan också orsaka matsmältningsbesvär.

Hur man förhindrar tung matsmältning

  • Det är viktigt att vara uppmärksam när du äter. Det är också viktigt att tugga maten långsamt och se till att den blir blandad med saliv, eftersom detta hjälper till att både svälja ner den och påbörja matsmältningen.
  • Om du äter för snabbt eller äter när du gör en annan aktivitet samtidigt eller när du är väldigt trött eller stressad, kan det påverka ditt matsmältningssystem negativt och orsaka magbesvär.
  • Ditt humör påverkar direkt kroppens assimilering av näringsämnen. Ilska eller ångest bromsar dina matsmältningsenzymer. Därför är det viktigt att även ta hand om din mentala hälsa.
  • Du bör också vara medveten om när på dygnet du äter. Att äta sena luncher eller middagar kan orsaka en känsla av tyngd, uppblåsthet, halsbränna eller reflux. Låt det gå fyra timmar mellan måltiderna och ät middag minst två timmar innan du går och lägger dig.
  • Slår hungern till före sänggåendet? I så fall bör du välja att äta något lätt som innehåller protein som exempelvis lättyoghurt, ett glas lättmjölk eller en liten bit ost.

Nyttiga livsmedel som hjälper dig att reglera matsmältningen

1. Fermenterad kål eller surkål hjälper dig att reglera matsmältningen

surkål kan hjälpa till att reglera matsmältningen

Probiotiska, nyttiga livsmedel som surkål kan hjälpa bakteriefloran i tarmen, vilket hjälper till att förbättra matsmältningen.

Detsamma gäller för probiotika i andra former. Att äta dem stimulerar produktionen av magsyror som spelar en viktigt roll i matsmältningen. Probiotika innehåller bakterier som gynnar tarmarna, balanserar tarmfloran och hjälper dig att upprätthålla en sund matsmältning.

2. Äppelcidervinäger kan hjälpa till att reglera matsmältningen

Det finns en god anledning till att äppelcidervinäger förbättrar ditt välbefinnande. Det hjälper kroppen att tillverka HCl (saltsyra), som är en godartad syra i tarmen som hjälper till att smälta fett, kolhydrater och proteiner.

Detta kan också underlätta viktminskning samt hjälpa till att lindra reflux och irritabel tarm (IBL) på grund av alla dess fördelaktiga probiotika och aminosyror.

3. Mango

Det har visats att mango hjälper till att hålla de goda bakterierna i tarmen vid liv. Enligt en ny studie från Oklahoma State University kan en mango per dag i din kost förbättra din tarmhälsa, samtidigt som den hjälper till att minska kroppsfettet och kontrollera blodsockret. Denna frukt har en fantastisk näringsprofil. Mango innehåller enligt vissa forskare ett stort antal näringsämnen och andra bioaktiva föreningar som ger detta nyttiga livsmedel många goda hälsofördelar.

4. Kefir

kefir kan reglera matsmältningen

Kefir är ett annat probiotiskt och nyttigt livsmedel som kan förbättra matsmältningsapparatens hälsa. Det kan faktiskt även bidra till att stärka immunförsvaret. Detta livsmedel är som en surare, mer flytande yoghurt. Det som gör kefir så underbart för tarmen är att den vanligtvis innehåller minst tio levande och aktiva bakteriestammar, medan de flesta andra yoghurtsorter vanligtvis innehåller tre.

5. Olivolja hjälper till att reglera matsmältningen

Olivolja har man rekommenderat sedan antiken för att hjälpa matsmältningssystemet. Det hjälper till att skydda dig från reflux, vilket orsakar halsbränna. Dessutom hjälper det kroppen att släppa in maginnehållet långsamt och gradvis i tolvfingertarmen, vilket ökar känslan av att vara mätt.

6. Kronärtskockor

Vårt nästa nyttiga livsmedel är kronärtskockan. Kronärtskockans ätliga knoppar innehåller cynarin, ett surt ämne som stimulerar produktionen av galla, vilket hjälper leverfunktionerna och förhindrar bildandet av gallsten. Dessutom är de ett naturligt diuretikum och lindrar symptom på baksmälla. Slutligen innehåller de en betydande mängd fiber.

7. Äpplen kan reglera matsmältningen

äpplen kan reglera matsmältningen
Äpplen med skalet på hjälper till att upprätthålla matsmältningssystemets hälsa.

Denna frukt innehåller kostfiber. Därför är äpplen fördelaktiga när du vill förhindra förstoppning och kontrollera kolesterolvärdena. Dessutom innehåller de också pektin, en löslig fiber som främjar matsmältningen och förhindrar fermentation i tarmen. Det kan också bidra till att minska förstoppning och kontrollera dåligt kolesterol eller LDL.

8. Yoghurt

Probiotikan i yoghurt gör detta till ett av de bästa livsmedlen som främjar matsmältningen. Probiotika är levande mikroorganismer, till exempel bakterier och jäst i mat. De stärker immunförsvaret och hjälper till att bevara tarmflorans hälsa. De är användbara för att upprätthålla ett bra genomflöde i tarmen.

9. Ananas

Enligt USA:s National Library of Medicine innehåller ananas bromelin, ett enzym som hjälper kroppen att bryta ner svårsmälta proteiner. Ananas rekommenderar man också för att bekämpa uppsvälldhet och magsår.

Den här artikeln kan kanske också intressera dig: Fiberpackade livsmedel som kan hjälpa dig med vikten

10. Ingefära hjälper dig att reglera matsmältningen

Denna aromatiska rot är en utmärkt stimulant av matsmältningssystemet. Det ökar frisläppningen av enzymer i bukspottkörteln, vilket underlättar sväljning samt motverkar sura uppstötningar. Den har också antibakteriella egenskaper. Den förhindrar skadliga förändringar i tarmfloran, minskar diarré och förbättrar tarmrörelserna. Om du använder ingefära i te motverkar det dyspepsi (långsam och trög matsmältning).

En sista anmärkning om dessa nyttiga livsmedel

Kom ihåg att varje person har sin egen tolerans, så det är bäst att testa de nyttiga livsmedel som vi nämner ovan långsamt och försiktigt för att analysera vad som fungerar bäst för dig och vad som inte gör det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  •  Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
  • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.