Hur är alkohol och diabetes relaterade till varandra?

Alkohol finns överallt och det är ofta svårt att avstå från att dricka. Personer med diabetes har särskild anledning att vara mycket försiktiga med alkohol eller helt avstå från det. Hur är alkohol och diabetes relaterade?
Hur är alkohol och diabetes relaterade till varandra?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Alkohol och diabetes är inte en bra kombination. Alkohol kan förändra hur din kropp använder sockret i ditt blod. Det kan också störa effekten av mediciner som du tar.

Faktum är att vi många gånger har fått höra att en person med diabetes kan konsumera alkohol så länge han eller hon gör det med måtta. Detta gäller dock inte alla patienter. Dessutom vet vi alla att riskerna med alkohol överväger fördelarna.

En hälsosam livsstil inkluderar inte alkohol. Även om det är sant att det är en mycket vanligt förekommande substans i sociala sammanhang, är det också sant att en person med diabetes bör vara extremt försiktig med sin hälsa. Här kan du läsa om anledningarna.

Är det säkert att dricka alkohol om jag har diabetes?

alkohol och diabetes: kvinna håller för ögonen i närheten av alkohol
Personer med diabetes bör avstå från att dricka alkohol.

Svaret på denna fråga är nej. Alkohol har potential att höja eller sänka blodsockret, och detta utgör en betydande risk för alla med diabetes. Dessutom kan det orsaka ytterligare följdproblem.

Det är normalt att levern frigör glukos för att hålla blodsockernivåerna i balans. Men när en person dricker alkohol måste kroppen se till att bryta ner den. På grund av detta kan kroppen sluta frisätta glukos och orsaka en sockerreduktion. Detta kan hända upp till 24 timmar efter konsumtion.

Å andra sidan, om man dricker alkoholhaltiga drycker som är rika på kolhydrater finns risken att det motsatta händer: Sockernivån stiger. Utöver detta finns det andra möjliga skador:

  • Alkohol innehåller många kalorier, vilket bidrar till viktökning.
  • Levern lagrar kalorierna från alkohol som fett. Detta gör att cellerna i organet blir mer resistenta mot insulin. Med tiden kan blodsockernivån stiga.
  • Alkoholförgiftning och lågt blodsocker har liknande symptom. Därför är det svårare att känna igen ett hypoglykemiskt tillstånd.
  • I allmänhet kan alkohol göra vissa komplikationer av diabetes som ögonskador, njurskador eller neurologiska skador allvarligare.
  • En berusad person riskerar att inte känna igen symptomen på problem med blodsockernivåerna.

Hur mycket alkohol kan jag dricka om jag har diabetes?

En person med diabetes bör fråga sin läkare om restriktioner för att dricka alkohol. I vissa fall är ingen mängd alkohol säker. Vid andra tillfällen kan måttlig, tillfällig alkoholkonsumtion inte vara kontraindicerad.

Om din läkare godkänner alkohol bör du se till att din diabetes är under kontroll innan du dricker alkohol. Det är också viktigt att veta hur det kan påverka dig och vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta för att undvika problem.

Med måttligt intag avses högst en alkoholhaltig dryck per dag för kvinnor och högst två drinkar per dag för män. Vad är nu då “en drink”? Man kan definiera det enligt följande:

  • 360 ml av drycker med en alkoholhalt på 5 % eller mindre, t.ex. öl.
  • 150 ml av drycker med 12 % alkoholhalt, som vin.
  • 45 ml av drycker med 40 % alkoholhalt, som whisky, rom, gin etc.

Interaktioner med mediciner och läkemedel

Det är inte en god idé att blanda läkemedel med alkohol och diabetesmedicin är inget undantag. Ett stort antal läkemedel syntetiseras av levern och vid intag av alkoholhaltiga drycker tävlar båda substanserna om att bli assimilerade först.

Därför kan alkohol störa läkemedlets verkan. Vid diabetes minskar vissa läkemedel blodsockernivån genom att stimulera bukspottkörteln att producera mer insulin.

Även om alkohol också kan sänka glukosnivåerna, är ett möjligt resultat att detta orsakar hypoglykemi eller, i värsta fall, en “insulinchock”, vilket är en medicinsk nödsituation.

Rekommendationer att ta hänsyn till

kvinna mäter blodsocker
Personer med diabetes rekommenderas att undvika alkoholkonsumtion. Det grundläggande är att man konsulterar en läkare i detta avseende.

Om en person med diabetes trots detta bestämmer sig för att dricka alkohol, är det lämpligt att ta hänsyn till några rekommendationer för att minska risken för negativa eller allvarliga konsekvenser. Följande är några av de åtgärder som behöver vidtas.

Det är viktigt att äta ordentligt när det kommer till alkohol och diabetes

Det är inte tillrådligt att dricka alkohol på fastande mage. Därför är det bäst att äta något innan du dricker. Specialister föreslår också att man äter mat som är rik på kolhydrater medan man dricker, eftersom detta hjälper till att hålla blodsockernivåerna i balans.

Hastighet och kombinationer

Det är bäst att dricka långsamt. Om du dricker alkohol väldigt snabbt är det lättare att bli berusad. Du kan kombinera sprit med vatten, sodavatten, saft eller läsk. Det är också lämpligt att få i sig vätska under timmarna efter att ha druckit alkohol.

Kontroll av sockernivåer

Alkohol kan försvaga din uppmärksamhet. Därför är det bäst att kontrollera ditt blodsocker oftare när du har druckit. Detta hjälper dig att upptäcka eventuella tecken på hypoglykemi och förhindrar att du förväxlar det med att bara vara berusad.

Kombinera inte alkoholintag med träning

Om en person med diabetes kombinerar träning med alkoholkonsumtion är risken större för lågt blodsocker. Därför bör man undvika denna kombination. Om du till exempel dricker alkohol och går och dansar bör du äta kolhydrater ofta.

Gör rätt val när det kommer till alkohol och diabetes

Det är bättre att dricka en alkoholfri öl än en vanlig öl. Vanliga viner är också mer att rekommendera än mousserande och söta viner, dessertviner eller alkoholbaserade läskedrycker. Det är bättre att inte dricka drinkar eller cocktails, speciellt om du inte vet exakt vad de innehåller, eller stark sprit som vodka eller liknande.

Vidta försiktighetsåtgärder

Du bör inte dricka ensam, utan bara göra det i sällskap med människor som känner till att du har diabetes. I vilket fall som helst bör du ha med dig ett kort eller föremål som identifierar att du har sjukdomen. Det är också en bra idé att ta med dig en glukostablett för säkerhets skull.

Fråga din läkare om alkohol och diabetes

En läkare är den som ska avgöra om en person med diabetes får dricka alkohol eller inte. Han eller hon besitter också kunskapen för att ge rekommendationer för ansvarsfullt alkoholintag.

Om dina dryckesvanor förändras eller orsakar oro bör du diskutera detta med din läkare. Om något av följande symptom uppstår efter att du har druckit alkohol, kontakta din läkare:

  • Suddig syn eller dubbelseende.
  • Mycket snabba hjärtslag eller hårt bultande hjärta.
  • Nervositet, irritabilitet eller aggression.
  • Huvudvärk.
  • Darrningar eller skakningar.
  • Hunger eller svettningar.
  • Domningar eller stickningar.
  • Svaghet eller trötthet.
  • Förvirring.
  • Problem med att sova.

Det är bäst att undvika att kombinera alkoholhaltiga drycker och diabetes

Idag vet vi att ingen mängd alkohol är helt säker, särskilt för en person som lider av en kronisk sjukdom som diabetes. Därför är det bäst att avstå från att konsumera denna typ av drycker för att undvika obehagliga överraskningar.

Om det trots detta är oundvikligt att dricka alkohol, är den gyllene regeln att göra det med måtta och bara vid enstaka tillfällen. Om du har problem med alkoholen är det bäst att uppsöka psykologhjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Al-Ghanem R, Marco A, Callao J, Lacruz E, et al. Consumo moderado de alcohol y mortalidad por diversas causas. Atención Primaria. 2005; 36(2): 104-111.
  • Cabrerizo S, Docampo P. Alcohol y mezcla de fármacos: modalidad de abuso frecuente. Archivos argentinos de pediatría. 2010; 108(5): 111-113.
  • Pérez F, Bernal L. Ingesta aguda de alcohol, ¿factor de riesgo para el desarrollo de complicaciones agudas de la diabetes? Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social. 2002; 40(4): 293-299.
  • Torres A, Castillo M, García K. Prevalencia de consumo de alcohol en personas con diagnóstico de Diabetes Mellitus tipo 2. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas. 2009; 5(2): 1-13.
  • Ponce L, Barletta R, Castro G, Barletta J, et al. Consideraciones etiopatogénicas del alcohol en la pancreatitis. Revista Finlay. 2017; 7 (1): 33-46.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.