Hudirritation på grund av friktion: Vård och behandlingar

Hudirritation på grund av friktion: Vård och behandlingar
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 27 april, 2023

Hudirritation som uppstår på grund av friktion innebär ofta smärtsamma skavsår eller utslag som åtföljs av klåda och blödning.

I de flesta fall försvinner dessa efter om man börjar undvika kontakt med det som orsakat friktionen. Men ibland är läkning svår på grund av infektion. Därför är det tillrådligt att hantera det på rätt sätt och att vårda skadan på visst sätt för att påskynda läkningen. Låt oss ta en närmare titt.

Vad är en nötnings- eller friktionsskada?

Det uppstår en slags nötning när huden utsätts för friktion när någonting ständigt gnider mot den. Enligt en publikation i tidningen Offarm handlar det om lesioner eller skador som uppstår på hudens mest ytliga strukturer.

Specifikt påverkar de stratum corneum i epidermis, dvs det mest ytliga lagret som skyddar mot alla typer av extern aggression. Även om denna vävnad är flexibel och resistent mot många olika fysikaliska och kemiska ämnen i miljön, kan den förändras genom att konstant bli gnuggad mot element som försvagar den.

Detta resulterar i ett ganska ospecifikt hudutslag. För att nämna några exempel så händer det ofta vid blöjeksem hos bebisar och när man snyter sig mycket när man är förkyld.

¿Qué es una escocedura o una lesión por fricción?
Element som kläder som kontinuerligt gnider mot huden mot kan orsaka friktionsutslag.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Naturlig hemgjord tvål för känslig hud

Hur uppstår hudirritation på grund av friktion?

Hudirritation på grund av friktion orsakas av direkt och kontinuerlig gnuggning av huden mot ett föremål. Det kan vara var som helst på kroppen. Det uppstår till exempel när huden skaver mot kläder eller skor. Det kan också uppstå på insidan av låren när man går.

Riskfaktorer

Även om orsaken är något så enkelt som en kontinuerlig gnuggning av huden, är faktum att det finns många faktorer som kan orsaka att detta händer. I själva verket är irritationen den producerar mer typisk på vissa delar av kroppen eller när man utför vissa aktiviteter.

Några riskfaktorer är följande:

  • När du tränar porter som löpning eller cykling. Här utför du rörelser som kan göra att olika delar av kroppen skaver mot varandra, mot cykeln eller mot kläderna.
  • Om du bär åtsittande kläder.
  • Att delta i uthållighetsidrotter eller långvariga aktiviteter.
  • Om du svettas överdrivet.

Spädbarn och småbarn är mer benägna att uppleva hudirritation på grund av friktion, särskilt om de bär blöja, eftersom det ökar fukten i området och friktionen när de rör sig.

Symptomen på hudirritation på grund av friktion

Hudirritation på grund av friktion kännetecknas av utslag eller rodnad i det drabbade området. Det är vanligtvis milt och orsakar inte väldigt mycket smärta. Men om friktionen pågår under en längre tid och skadan blir djupare kan blåsor eller sårskorpor uppstå till följd. I dessa fall kan du också uppleva smärta, blödning och sveda.

Detta händer ofta i områden som är svaga eller tenderar att vara fuktiga. Till exempel på ljumskarna, fötterna (eller hälarna), låren, armhålorna och bröstvårtorna.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Röda fläckar på huden: Borde du oroa dig?

Möjliga komplikationer

Utan korrekt hantering kan skavsår leda till komplikationer. Faktum är att även om utslagen inte sprider sig till andra delar av kroppen, kan blödningar, blåsor eller sår uppstå.

Som ett resultat finns risken för att bakterier sprider sig i området och tränger in i huden. Detta kan i sin tur utvecklas till en hudinfektion, vilket kan resultera i andra symtom som hetta, svullnad, smärta och var.

Infektioner kräver korrekt behandling för att förhindra att de sprider sig till andra delar av kroppen. Detta är särskilt viktigt för personer som har ett försvagat immunförsvar.

Skötsel och kurer för att behandla hudirritation på grund av friktion

Hudirritation som uppstår på grund av friktion går vanligtvis över av sig själv inom några dagar, åtminstone om utslagen är milda och friktionen upphör. Om så inte är fallet kan dock skadan bli djupare och att de komplikationer vi nämner ovan dyker upp.

Dessutom, om huden är i konstant kontakt med fukt, kommer den sannolikt att gå sönder eller skadas igen. Därför är det nödvändigt att försöka torka det irriterade området ofta. Detta kan du göra med exempelvis lotioner, krämer eller talkpuder för att minska inflammation och smärta i huden.

I en studie förklarar man till exempel att sheasmörbaserad lotion kan vara fördelaktigt för denna typ av utslag på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper. Liknande resultat kan du även få med andra produkter såsom aloe vera gel och produkter som innehåller kokosolja.

Men om du har blåsor är det lämpligt att först tömma ut vätskan för att undvika komplikationer. För att göra detta, stick försiktigt i kanterna på blåsorna med en steriliserad nål. Efter att ha gjort detta bör du noggrant rengöra området och täcka det med gasväv.

Notera att det är viktigt att övervaka läkningsprocessen för att kontrollera om det uppstår en infektion.

När ska man söka medicinsk hjälp

Det är vanligtvis inte nödvändigt att konsultera en läkare när hudirritation uppstått på grund av friktion. Dessa skador brukar bli bättre av sig själva inom några dagar, så länge man undviker kontakt med det skavande föremålet. Men om du upptäcker symtom på infektion, såsom var, rodnad och svår smärta, är det bäst att kontakta sjukvården.

Ett besök hos läkaren är nödvändigt om skadan är i ansiktet eller nära ögonen. Läkaren kan du avgöra om användningen av antiseptika är nödvändig för att påskynda läkningen.

Hur man förhindrar hudirritation på grund av friktion

Det finns ett antal enkla åtgärder för att förhindra att dessa skavsår uppstår. Först och främst, försök att stoppa all aktivitet där du börjar känna irritation eller sveda i något område.

Till exempel bör du göra detta om du känner obehag i hälen när du går på grund av dina skor. Det är också lämpligt att bära kläder och skor som sitter bra och kan absorbera fukt. Om du ska ägna dig åt någon sportaktivitet, försök att skydda de områden som är mest känsliga för friktion.

För detta ändamål kan du använda mjuka bandage på områdena för dessa skador. Talk kan minska friktion och fukt. När det gäller bröstvårtorna, använd lämpliga behåar eller kuddar för att skydda dem.

¿Cómo prevenir la irritación en la piel por fricción?
Det är viktigt att identifiera vilka föremål som orsakar hudskador för att minska eller eliminera deras användning.

Att tänka på

Hudirritation som uppstår på grund av friktion är en mycket vanlig form av hudskada. Det främsta kännetecknet är utslag i området för friktion. Även om det vanligen är milt och självläkande, kan det uppstå kompliceringar i de fall som du inte undviker friktionen.

Därför är det en bra idé att rengöra området, tömma blåsorna och applicera antiinflammatoriska produkter för att hjälpa huden att återhämta sig. Om du ser symtom på infektion är det bäst att kontakta sjukvården för behandling med antiseptika.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Verma N, Chakrabarti R, Das RH, Gautam HK. Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-κB pathway in LPS-activated J774 macrophage cells. J Complement Integr Med. 2012 Jan 12;9:Article 4. doi: 10.1515/1553-3840.1574. PMID: 22499721.
  • Garrote A. Escoceduras. Prevención y tratamiento. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-escoceduras-prevencion-tratamiento-X0212047X11276589.
  • Berke CT. Pathology and clinical presentation of friction injuries: case series and literature review. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2015 Jan-Feb;42(1):47-61. doi: 10.1097/WON.0000000000000087. PMID: 25549309.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.