Röda fläckar på huden: Borde du oroa dig?

Röda fläckar betyder vanligtvis inte problem för din hälsa, såvida de inte också kommer med obehag, klåda eller blödande. Dessa fall kräver ett läkarbesök.
Röda fläckar på huden: Borde du oroa dig?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Du har säkert mer än en gång överraskats av röda fläckar på huden. De kan dyka upp och försvinna till synes slumpmässigt.

Det är vanligt att vi upptäcker dem och sedan oroas över att de dyker upp och försvinner från en dag till nästa.

Vi vill klargöra en sak: röda fläckar är förvärvade angiom; de har en genetisk komponent och är generellt kopplade till hudens åldrande.

Det faktum att de inte är cancerösa eller kommer från solskada betyder dock inte att vi inte bör hålla koll på dem eller periodvis kolla om de förändrats.

Nedan ska vi dela med oss av några mer fakta om förvärvade angiom.

5 fakta om röda fläckar på huden

Röda fläckar dyker generellt upp oftare mellan 40 och 45 års ålder. Det betyder dock inte att de inte kan dyka upp på barn eller ungdomar.

De attraherar vanligtvis vår uppmärksamhet med sin röda färg. De är lätta att upptäcka och för många är de inte så attraktiva. Så pass att många vänder sig till behandlingar för att ta bort dessa röda fläckar, vars genetiska tendens vi ärver från våra föräldrar.

Låt oss ta en titt på lite mer fakta.

roda-flackar-pa-huden

Vad är röda fläckar på huden?

Röda fläckar på huden är vidgandet av kapillärer på grund av små bristningar i det vaskulära systemet. De dyker ofta upp på armar och bröst.

 • Experter säger att de liknar åderbråck, men vinkelrätt mot huden snarare än parallellt.
 • Vi vill även påpeka följande: de är godartade tumörer. De är helt enkelt ansamlingar av melanocyter som inte ofta blir maligna, till skillnad från leverfläckar.

Röda fläckar och märken på huden

Kom ihåg att man kan ha både röda fläckar och röda märken på huden. Låt oss täcka några viktiga detaljer:

 • Couperose visar sig också som vidgning av kapillärerna, men påminner ofta om ådernät i utseendet. De dyker upp som ett resultat av förändringar i temperaturen eller till exempel under graviditeten.
 • De goda nyheterna är att de går att omvända och försvinner med tiden.
 • Vidare är hemangiom de klassiska födelsemärken många personer har. De kan vara röda eller mer lilaaktiga i färgen.
 • De är små kapillära missbildningar som nästan alltid dyker upp på näsor och ansikten hos barn. De kan försvinna med tiden eller sitta kvar hela livet.

Borde jag vara orolig?

Vi vill återigen betona att dessa röda fläckar på huden inte är cancerösa. De är godartade tumörer, men du måste fortfarande hålla koll på deras utseende och se om de förändras.

röda fläckar kan vara bra att kolla upp
 • De bör inte uppstå i större antal på samma område.
 • Röda fläckar på huden bör inte orsaka obehag. Om de gör ont, kliar eller stör dig på annat sätt ska du träffa en läkare.
 • Röda fläckar på huden bör inte blöda. Om beröring får dem att blöda ska du uppsöka en hudläkare.
 • Var uppmärksam på deras färg och form. Om färgen mörknar eller kanterna blir grova eller oregelbundna bör du träffa en specialist.

Vad kan jag göra för att ta bort dem?

Trots att de inte utgör någon risk för din hälsa är det vissa som vill få bort dem, speciellt de som vill använda linnen eller tröjor med urringning utan att de syns.

röda fläckan kan vara bra att kolla upp
 • Det är viktigt att påpeka att du aldrig bör försöka ta bort dem hemma eller med naturliga metoder, eftersom det kan vara farligt.
 • Röda fläckar på huden kan vara 6-7 mm stora. Eftersom de är kapillärer ska du aldrig försöka ta bort dem själv. En hudläkare kommer att kunna förklara de bästa och säkraste metoderna för att ta bort dem.
 • En laser eller elektrisk skalpell används vanligtvis för att bränna bort den röda fläcken, vilket också hindrar den från att återuppstå. Den metod är helt säker.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
 • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
 • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.