Olika typer av blöjeksem: symptom och behandling

Blöjeksem är ett av de vanligaste dermatologiska problemen bland spädbarn. Även om det i normala fall inte orsakar komplikationer kan det vara väldigt besvärande. Idag berättar vi om de olika typerna av blöjeksem, vanliga symptom och hur man behandlar dem.
Olika typer av blöjeksem: symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Blöjeksem är den vanligaste hudsjukdomen bland små spädbarn. Det finns olika typer av blöjeksem. Vanligtvis är detta ett milt tillstånd som läker ut av sig själv med minimalt ingripande. I de flesta fall förekommer det på skinkorna och vid könsorganet. Det kan dock också sprida sig till den nedre delen av magen och över låren på grund av kontakt med irriterande ämnen.

Enligt en studie publicerad i Pediatric Dermatology, är detta tillstånd ett resultat av bland annat friktion, att huden är våt och fuktig samt förändringar i hudens pH. Tillståndet är också vanligare under barnets första levnadsår. Faktum är att det dessutom finns olika typer av blöjeksem. Vilka är symptomen? Hur kan du behandla dem?

Symptom på blöjeksem

Blöjeksem är en inflammatorisk reaktion i huden i och runt blöjområdet. Tänk på att spädbarn har tunnare och känsligare hud, vilket ger mindre skydd och gör dem mer mottagliga för infektion eller irritation. Emellertid är den viktigaste faktorn för detta tillstånd att blöjan stänger in huden.

Symptomen beror på allvaret och varaktigheten för hudåkomman. Enligt Rikshandboken i barnhälsovård är några av de kliniska manifestationerna följande:

 • Rodnad i blöjområdet, perianalt, genitalt och glutealt. Oftast klarar sig ljumskveckens innersta del bättre än övriga delar av området.
 • Förutom rodnad kan blöjeksemet även vätska och ge små sår.
 • Blöjeksem gör ofta ont och kan göra att barnen känner besvär och obehag. Förändringar i barnets humör kan förekomma på grund av den betydande irritationen i området runt blöjan.
 • Subtil rodnad i milda fall.
 • Intensiv inflammation (även blödning i svåra fall).
typer av blöjeksem
Blöjdermatit är en inflammatorisk reaktion som förekommer i blöjregionen. Symptomen på detta inkluderar rodnad, klåda och irritation.

Vilka är orsakerna?

Blöjutslag är resultatet av en kombination av flera faktorer. Dessa inkluderar förhöjd fuktighet och långvarig kontakt med urin eller avföring och andra irriterande ämnen, som tvål och tvättmedel.

Den näst vanligaste orsaken till blöjdermatit är en infektion. I synnerhet är svampinfektion, särskilt Candida albicans, den vanligaste smittsamma orsaken. Också andra mykoser kan associeras med blöjdermatit, som:

 • En ringormsinfektion
 • Ett allvarligare stadium av seborroisk dermatit (mjölkskorv)
 • Pseudomykosförhållanden såsom erytrasma

Du kanske också är intresserad av att läsa: Viktiga aspekter av hudvård för ett nyfött barn

Olika typer av blöjeksem

Blöjeksem är alla hudåkommor som uppstår i området som kommer i kontakt med blöjan. I sin tur kan denna inflammation vara resultatet av olika faktorer. I den meningen kan vi kategorisera dem enligt följande:

Kontaktdermatit

Irriterande kontaktdermatit är den vanligaste typen av blöjeksem. Dess uppkomst är relaterat till hudkontakt med avföring och urin som ackumuleras i blöjan. Vecken vid ljumsken är dock vanligtvis opåverkade och utan förändringar, eftersom de har mindre kontakt med dessa irriterande ämnen.

För att förhindra att detta händer rekommenderar studier av AEPED att man ska hålla området rent och torrt hela tiden. Dessutom bör du byta ditt barns blöja flera gånger under dagen.

Candidiasis i blöjområdet

Den här typen av blöjeksem är en jästinfektion som uppstår på grund av överutveckling av en typ av svamp som normalt lever i matsmältningsmikrobiotan. Tecknen som kännetecknar det är följande:

 • Mycket starkt röda fläckar
 • Glänsande, skadad hud
 • Tydligt definierade lesioner
 • Sår
 • Påverkade ljumskveck

Dermatit orsakad av bakterier

I några fall kan orsaken vara bakteriell dermatit, även känd som impetigo. Staphylococcus och streptococcus orsakar också ofta blöjutslag eller förvärrar ett befintligt. Ett karakteristiskt tecken på streptokockinfektion är ljusröd hud runt anus.

Allergisk dermatit

Spädbarn med känslig hud kan utveckla någon typ av allergisk reaktion mot en viss del av blöjorna eller krämerna du använder. De vanligaste allergenerna inkluderar följande:

 • Gummi eller färgämnen i blöjan
 • Parfymer
 • Konserveringsmedel i hygienprodukter

Du kanske är intresserad: Lindra utslag med dessa naturliga kurer

Är det möjligt att förhindra olika typer av blöjeksem?

Behandlingen av blöjutslag har två huvudmål. För det första att läka den skadade huden och för det andra att förhindra att utslaget återkommer. Med det i åtanke har vi här nedan samlat ihop några användbara strategier för att uppnå dessa mål.

 • God hygien är viktigt för att bibehålla hudens integritet och förhindra ytterligare nedbrytning. Du kan minska exponeringen för irriterande ämnen som urin och avföring med frekventa blöjbyten och superabsorberande blöjor som hjälper till att minska tiden som huden är exponerad för fukt.
 • Var också noga med att tvätta och rengöra blöjområdet med tvålfritt rengöringsmedel och rent vatten.
 • Slutligen, i motsats till vad många tror, visar studier i Pediatric Dermatology att våta tvättservetter inte ger upphov till hudskador. Dessutom hjälper de nya varianterna av denna produkt, som inkluderar pH-balanserande ämnen, att balansera urinens alkaliska pH och förhindra hudskador.
typer av blöjeksem: baby på mage
Det bästa sättet att förhindra alla typer av blöjeksem är att säkerställa god hygien och byta blöja ofta.

Behandling av olika typer av blöjeksem

Kom ihåg att, oavsett vilken typ av infektion som du har att göra med i blöjområdet, så kräver tillståndet en diagnos och rekommendationer för behandling av en barnläkare eller hudläkare. När en läkare har kommit fram till vilken typ av blöjeksem som ditt barn har och dess utspridning, kan hon eller han avgöra orsaken och fastställa olika terapeutiska alternativ.

Vid kontaktdermatit bör du använda dig av god hygien och även låta ditt barn vara blöjfritt i några minuter efter varje blöjbyte. Slutligen bör du applicera en salva på området innan du sätter på en ny blöja.

Om du har att göra med en jästinfektion kan läkaren rekommendera att du applicerar en salva med imidazol på det drabbade området.

Obs: Användningen av kortisolkrämer i blöjområdet rekommenderas inte.

När ska jag konsultera en läkare?

Om barnets blöjutslag inte försvinner med ovanstående åtgärder bör du rådgöra med en läkare så att han eller hon kan ordinera rätt medicinering. Ser du någon form av varbildning, sår, feber eller någon annan klinisk manifestation av en komplikation, bör du omedelbart ta ditt barn till en läkare.

I de flesta fall förbättras dessa typer av dermatologiska problem med grundläggande omvårdnad, såsom att undvika användning av irriterande ämnen och säkerställa god hygien. Hur det än föreligger är det alltid bäst att informera din barnläkare om symptomen.

https://steptohealth.com/types-diaper-rash-symptoms-treatment/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
 • Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
 • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
 • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
 • (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
 • (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
 • Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.