Ska man väcka barn för att byta blöja?

Ska man väcka barn för att byta blöja?

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa föräldrar är inte säkra på om det är en bra idé att väcka sitt barn för att byta blöja. De kanske undrar över detta dagligen.

Barns hud är väldigt känslig för irriterande ämnen som urin, avföring och kosmetiska produkter. Barns blöjor behöver bytas ofta för att undvika utslag och dermatit.

Om du ska väcka ditt barn för att byta blöja beror på många olika omständigheter. En mor som har svårt att få sitt barn att sova kommer säkerligen inte att väcka sitt barn. Ingen vill hantera ett upprört spädbarn när det har väckts från en god sömn.

Om barnet däremot lätt får utslag av blöjor, kan det vara bra att väcka det under natten för att undvika dermatit.

Borde man väcka sitt barn för att byta blöja?

Som det nämns i andra artiklar inom ämnet så är varje barn unikt. Det som fungerar för ett barn kommer kanske inte att fungera för nästa barn. Detta betyder också att du inte kan lita för mycket på taktikerna som du använt på dina andra barn.

Glad bebis

Det är upp till föräldern att avgöra vad barnets behov är. Låt oss gå in på detalj på faktorerna som påverkar beslutet om du ska väcka ditt barn för att byta blöja eller inte.

Vad prioriterar man: vila eller hygien?

Utan tvekan är det skadligt för ett nyfött barns känsliga hud att bära en smutsig blöja för lång tid. Däremot är det också väsentligt för barnets utveckling att dess sömn inte störs.

Medan barnet är vaket är det fritt fram att byta blöja. Problemet är när det sover. För att fatta rätt beslut bör du avgöra om vila eller hygien är det viktigaste för ditt barn just nu.

Barn som får utslag av blöjor

Barnets avföring kommer oftast då maten når magen. Detta är känt som gastrokoliska reflexen, vilket innebär att det är tid att byta ditt barns blöja. Ett barn som matas med välling vaknar var tredje timme: barnet vaknar för att matas och få blöjan bytt. Det betyder att du inte behöver väcka ditt barn för att byta blöja.

Om barnet ammas kommer det förmodligen urinera och bajsa oftare, på samma sätt som det också måste matas oftare. Därmed kommer barnet att vakna oftare, och då är det rätt tillfälle att byta blöja utan att behöva väcka det.

Men mitt barn sover i sex timmar eller mer! Vad ska jag göra?

Föräldrar kämpar med detta beslut mer då barnet sover i sex eller sju timmar i sträck. Att väcka barnet för ett blöjbyte blir ett orosmoment för föräldrar, och därför vänder sig många mammor till sina barnläkare för hjälp.

Engångsblöjor har blivit allt bättre på att absorbera. Nattblöjor är utformade precis för ändamålet att låta ditt barn få en hel natts ostörd sömn. Du bör inte väcka ett barn som sover sex eller sju timmar i sträck för blöjbyte. Blöjan bör absorbera vätskan och hållas rätt så torr tills barnet vaknar nästa morgon.

Sovande bebis

Man måste dock byta blöja precis innan läggdagsoch då även se till att huden är ren och torr. Du kan även applicera salva som förebygger utslag från blöjan. Fråga din barnläkare vilken som är den bästa salvan för ditt barn.

Om barnet vaknar mitt i natten för att ammas, är det lätt hänt att det somnar under tiden. Därmed motverkar du ditt syfte om du skulle väcka ditt barn för att byta dess blöja. Blöjan borde hålla sig torr tills nästa morgon. Se bara till att byta blöjan direkt när ditt barn vaknar igen.

När borde man väcka sitt barn för ett blöjbyte?

Om det enda alternativet för ditt spädbarn är att använda blöjor i tyg, på grund av att engångsblöjor orsakar allergiska reaktioner, är det bästa du kan göra att byta blöja när det har avföring i blöjan eller om blöjan har blivit alltför våt. Tyvärr måste du då väcka barnet för blöjbyte, eller så kommer barnet att vakna under tiden som du byter blöjan.

Att använda ett skydd mellan madrassen och underlakanet hjälper att hålla ditt barn isolerat från fukt. Du kan också lägga en filt eller en extra handduk mellan madrassen och lakanet. Det viktigaste är att barnet hålls torrt så gott det går.

Om barnet har diarré bör blöjan bytas direkt eftersom avföringen kan bli acidifierad och då mer aggressiv mot barnets känsliga hud. Även om du använder engångsblöjor som är väldigt absorberande, kommer du behöva byta barnets blöja ofta. Det är väldigt troligt att barnet vaknar under blöjbytet och du kommer att behöva anstränga dig igen för att få barnet att somna om.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.