Gör basiskt vatten och normalisera kroppens pH-värde

Gör basiskt vatten och normalisera kroppens pH-värde

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2018

Vatten är viktigt för kroppen. Alla borde dricka mellan 6 till 8 glas vatten per dag för att kroppen ska fungera ordentligt. För att dra nytta av alla fördelarna med vatten måste det dessutom vara av bra kvalitet, så basiskt vatten är att föredra.

Basiskt vatten för att normalisera pH-värdet i kroppen

Du har säkert många gånger hört talas om pH-balansen i kroppen. När vi inte äter bra och har en stillasittande livsstil blir kroppen sur och det kan påverka matsmältningen, ge upphov till kroniska sjukdomar, utmattning eller viktökning, mm.

För att göra kroppen mer basisk bör man dricka vatten av bra kvalitet samt få i sig andra livsmedel som kan balansera pH-värdet i kroppen. Hur basiska och sura livsmedel påverkar kroppen har man bland annat forskat i på Sveriges Lantbruksuniversitet.

pH-värdet mäts mellan 0 till 14, där 7 är neutralt. Om det är högre än 7 är det alkaliskt, eller basiskt, och är det mindre än 7 är det surt. En kropp bör ha ett pH-värde mellan 7,35 och 7,45.

ph-värdet i livsmedel

Ett av sätten att normalisera pH-värdet i kroppen är genom att dricka basiskt vatten. Basiskt vatten får man ofta genom filtreringssystem, som kan vara väldigt kostsamma. Det finns som tur är saker du kan göra hemma för att få basiskt vatten, som inte kostar dig något och är lika effektivt.

Recept #1 på basiskt vatten

Det här receptet är ett av de vanligaste och mest använda i världen. Det är väldigt ekonomiskt tack vare de ingredienser som används och är mycket enkelt att göra.

Ingredienser

  • 1 burk rent vatten
  • 1 ekologisk citron
  • 1 matsked Himalayasalt

Tillredning

Fyll burken med vatten och lägg i citronen skuren i 8 bitar. Därefter tillsätter du himalayasaltet och sätter på ett lock. Låt stå i 12 timmar i rumstemperatur. Nästa dag dricker du 3 glas innan frukost.

Recept #2 på basiskt vatten

Nästa metod är ännu enklare eftersom du bara kokar vattnet i 5 minuter.

Vatten i sitt normala tillstånd har ofta ett pH som inte går över 7,2. När det kokar i 5 minuter och sedan kyls ned går pH-värdet upp till 8,4 och hjälper kroppens pH.

Vissa säger att man ska dricka den här typen av vatten varmt, men det bibehåller sina alkaliska nivåer även när det kyls ned. Det är därför bäst att förvara det i en flaska med kork eller i en behållare av rostfritt stål med lock.

Recept #3 på basiskt vatten

Bikarbonat med vatten

Den sista metoden innebär att man drar nytta av fördelarna med bikarbonat.

Tillredning

Du behöver bara tillsätta en matsked bikarbonat i ett glas vatten och du får ett pH-värde på mellan 7,2 och 7,9.

För att vatten ska anses alkaliskt bör värdet ligga på över 7,3.

Fördelar med basiskt vatten

Utöver att reglera pH-värdet i kroppen har det här vattnet även andra viktiga fördelar för hälsan.

  • Hjälper till att motverka problem med matsmältningen
  • Kan hjälpa mot kroniska sjukdomar som cancer
  • Motverkar ackumulering av fria radikaler i kroppen och stimulerar borttagning av gifter
  • Främjar ett normalt blodflöde och reglerar pH-värdet i blodet
  • Återfuktar kroppen och motverkar tidiga ålderstecken

Spara

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.