Skavsår på bröstvårtorna: Orsaker och förebyggande

Skavsår på bröstvårtorna kan leda till infektioner, såväl som smärta och blödningar. Därför är det viktigt att förhindra att detta uppstår, och behandla eventuella skador ordentligt. Fortsätt läsa för att ta reda på hur!
Skavsår på bröstvårtorna: Orsaker och förebyggande

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2021

Skavsår på bröstvårtorna är en vanlig skada hos löpare på grund av att kläderna ständigt gnuggar mot denna känsliga kroppsdel under fysisk aktivitet.

Det är vanligare hos män, man kan även drabba kvinnor och barn. Problemet är att det kan vara ganska irriterande eftersom att bröstvårtan är ett känsligt område. Tyvärr kan det förvärras och till och med leda till infektion.

Vad exakt innebär skavsår på bröstvårtorna?

Skavsår på bröstvårtorna uppkommer som regel på grund av friktion mot kläder, främst under löpning. Det är i de flesta fall bilateralt och består av små sprickor i båda bröstvårtorna.

Det förekommer vanligtvis hos personer som springer ofta eller som springer mycket långa sträckor, som maraton. Som ni vet sticker bröstvårtan ut lite hos män – uppenbarligen mer än hos kvinnor. Detta gör det enkelt för friktion mot kläder när man springer, vilket kan hända oavsett om man bär bara en T-shirt eller en behå under.

På grund av detta är tyget eller materialet en av de viktigaste utlösarna. Till exempel är nylon (polyamid) ofta förknippat med skavning på bröstvårtan. Andra faktorer, som temperatur, spelar också en roll i denna process. Detta beror på att en bröstvårta tenderar att vara mer utskjutande när det är kallt vilket leder till friktion.

Å andra sidan är det mycket vanligare hos kvinnor runt menstruationen. Detta beror på att brösten tenderar att svälla och vara känsligare runt denna tidsperiod.

En studie publicerad i Anais Brasileiros de Dermatologia visar att nästan 35% av människor som springer över 60 km i veckan drabbas av skavsår på bröstvårtorna. Förekomsten var dock mindre än 5% hos dem som sprang mindre än 30 km i veckan.

Skavsår på bröstvårtorna: löpare i motljus
Långdistanslöpare är mer benägna att få skavsår på bröstvårtorna på grund av friktion med kläderna.

Symptom

Enligt en studie som publicerats i Revista Médica de Chile, är smärtsamma lesioner de tydligaste egenskaperna hos dessa sår. Som vi nämnde i början är dessa vanligtvis bilaterala och kan också leda till blödningar.

Samma studie visar att idrottare i allmänhet är mer benägna att utveckla vissa infektioner. Detta beror på att fukt, svett och andra faktorer gällande dessa sår underlättar spridningen av bakterier.

Skadan kan också liknas vid dermatit. För det första förekommer det rodnad och obehag i området. Tyvärr kommer huden att bara bli mer och mer irriterad om du fortsätter att springa medan det förekommer friktion, vilket leder till ytterligare sår.

Det är just därför de huvudsakliga symptomen är smärta, rodnad och blödning. Bröstvårtorna och själva bröstet är känsligare än andra delar av kroppen. I vissa fall kan det på grund av detta leda till lichenifiering av huden. Vad detta betyder är att huden tjocknar efter kontinuerlig friktion eller gnuggning.

Förebyggande av skavsår på bröstvårtorna

Du kan förhindra detta problem med de enkla stegen vi beskriver nedan. Dessa handlar främst om att skydda bröstvårtorna medan du tränar.

Välj rätt tyg

Tyget på kläderna du använder för träning är viktigt, särskilt för löpare. Vissa material ökar nämligen friktionen eller tillåter inte svettning.

Till exempel är tröjor i nylon mer benägna att skapa friktion på bröstvårtorna. Vidare bör plaggen helst vara släta och inte ha sömmar eller utsmyckningar som kan gnugga mot bröstet. Tyget ska också kunna andas och vara svalt.

Använd rätt sportbehå

De flesta kvinnor brukar ha en sportbehå under träning. Det är viktigt att även här välja rätt tyg.

Välj en behå med god passform som ger tillräckligt med stöd så att brösten inte rör sig för mycket för varje steg. Som vi förklarade ovan måste tyget kunna andas och inte vara för strävt.

Det bör inte heller ha sömmar i bröstets centrala område. Liknande bör storleken vara lämplig och behå-remmarna bör vara breda. Detta förhindrar att dessa skaver mot axlarna.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Knöl i armhålan: När finns det skäl till oro?

Undvik långa löprundor

Vi har redan förklarat att skavsår på bröstvårtorna är vanligare hos människor som springer långa sträckor. Således är det ovanligt att det drabbar personer som springer sträckor kortare än 10 km, såvida det inte är resultatet av fel typ av material på kläderna.

Därför rekommenderar läkare att man håller sig till korta löprundor tills denna skada har läkt ut. Men har du inte möjlighet att sluta springa, behöver du skydda detta område av din kropp.

Använd smörjmedel eller vaselin

Vissa produkter kan förhindra friktion och därmed förhindra skador på bröstvårtan. Att applicera vaselin på området fungerar bra för många. Det är ett ämne som hjälper till att smörja och skydda huden.

Talkpulver kan också minska detta problem, eftersom det hjälper till att hålla området torrt, vilket i sin tur minskar irritation. Många använder det faktiskt för att förhindra skavade i andra områden – som på insidan av låren.

Undvik skavsår på bröstvårtorna när du springer

Förutom de punkter som vi nämner ovan finns det andra sätt att skydda dina bröstvårtor när du tränar. Till exempel finns det skydd för bröstvårtorna man kan köpa, vilket är ett slags band som anpassar sig till din anatomiska form.

Du kan också tillverka denna typ av skydd hemma, se bara till att de inte faller av så lätt när du svettas eller på grund av brösthår.

personer springer bland bergen
Bergslöpning involverar ofta långa sträckor, vilket kan leda till skavsår på bröstvårtorna.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Att jogga och löpa: Vad är skillnaden?

Behandla skavsår på bröstvårtorna så snart som möjligt

Tala med din läkare om du får skavsår på bröstvårtorna, eftersom det lätt kan förvärras på grund av till exempel en infektion. Du kan behöva ett antibiotikum, men bör bara ta mediciner enligt rekommendation av en läkare.

Det är också viktigt att du rengör området ordentligt och upprätthåller god hygien. Det bästa är att noga torka området efter tvätt och att använda återfuktande krämer eller vaselin. Ta sedan alltid på dig rena kläder för att minska risken för infektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kolbach R, M., Cossio T, M. L., De Santa María P, M. L. S., Carreño O, N., De La Cruz F, C., & Fajre W, X. (2008, February). Dermatosis en los deportistas. Revista Medica de Chile. Sociedad Médica de Santiago. https://doi.org/10.4067/s0034-98872008000200016
  • Purim, K. S. M., & Leite, N. (2014). Sports-related dermatoses among road runners in Southern Brazil. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(4), 587–592. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142792

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.