Knöl i armhålan: När finns det skäl till oro?

Det är klokt att sluta använda antiperspiranta deodoranter om du vill undvika oönskade knölar i armhålorna. Och om du ändå använder en sådan är det viktigt att du tvättar bort den inför natten för att låta huden andas.
Knöl i armhålan: När finns det skäl till oro?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det är ett vanligt problem. Vi har alla förmodligen någon gång haft en knöl i armhålan och det bör inte orsaka oproportionerligt stor oro. Här kommer vi att förklara vilka åtgärder du bör vidta det ögonblick du upptäcker nästa.

Vad kan orsaka en knöl i armhålan?

Har ingen knöl i armhålan

80% procent av fallen är normala och bör inte orsaka några problem. Det första du bör göra när du upptäcker en av dessa knölar är inte att vara rädd, för den har förmodligen uppstått på grund av någon typ av furunkel.

Och vad är en furunkel, kanske du undrar? Här är några grundläggande riktlinjer för att förstå detta problem:

Den vanligaste orsaken till en knöl i armhålan: en furunkel

Självkontroll

Den vanligaste orsaken till bildandet av en knöl i armhålan är en furunkel. Det är helt enkelt en inflammerad hårsäck. De är smärtsamma och kan vara skrämmande när de upptäcks. De uppstår oftast på grund av en infektion i en svettkörtel orsakad av ett inåtväxande hårstrå.

När svett inte kan elimineras ackumuleras bakterier ganska snabbt. Större eller mindre knölar kan visa sig som ett resultat.

Även om de är ganska harmlösa kan de bli mycket irriterande. Ofta försvinner de av sig själva, men vissa bildar mycket allvarliga cystor som kräver lämplig behandling. En läkare föreskriver vanligtvis antibiotika för att skydda mot en Staphylococcus-infektion. Men om det inte löser problemet krävs ytterligare behandling för att bli av med cystan.

Vad kan du göra för att förhindra att dessa cystor bildas under armarna? Vissa är mer benägna att drabbas av dem än andra, och om du har haft dem tidigare kommer du sannolikt drabbas igen.

Det finns vissa antiseptiska krämer som kan bidra till att bromsa deras bildning, men den bästa lösningen är att vara extra försiktig med hårborttagningsmetoder – särskilt rakning. När du rakar dig riskerar du att dessa bakterieansamlingar uppstår eftersom hårstrån kan fastna i hårsäckarna.

Vi föreslår att du tvättar och exfolierar huden under armarna först för att låta porerna öppna sig. Och använd inte aggressiva deodoranter med starka kemikalier eftersom de kan skada detta känsliga område.

Men generellt sett är detta den vanligaste orsaken till en knöl under armen.

Näst vanligaste orsaken: svullna lymfkörtlar

Armhåla

Inflammation i en lymfkörtel kallas lymfadenit. Som du förmodligen redan vet finns det en hel del lymfkärl under armarna. Dessa förflyttar lymfvätska genom blodomloppet som en renande och filtrerande funktion. Detta hjälper kroppen att bekämpa infektioner.

Men ibland när vårt försvar försvagas eller vi har drabbats av ett virus kan våra lymfkörtlar bli inflammerade eller svullna. Därav en knöl i armhålan. Lymfadenit kan särskilt uppstå efter hudinfektioner eller andra bakteriella infektioner.

Så vad kan du göra när du får reda på att du har en svullen lymfkörtel? Det första steget är att få en liten analys av lymfvätskan för att fastställa orsaken till inflammationen och kartlägga eventuella närvarande bakterier. Detta görs genom att läkaren tar ett vätskeprov från körteln. Området kan vara något bedövat så det är inte smärtsamt.

Dina resultat kommer berätta vad som orsakade inflammationen och ange vilken behandling du bör följa för att lösa problemet.

Orsak nummer tre: lymfom

När du hittar en knöl i armhålan finns det en liten risk att det kan bero på en inflammerad lymfkörtel som har sitt ursprung i lymfom. Det finns två typer av lymfom: “Non-Hodgkins lymfom” och “Hodgkins sjukdom”.

Båda är varianter av cancer, men behandlingarna är mycket effektiva. Överlevnadsgraden är 90% respektive 70%.

Båda typerna av lymfom genereras av en typ av vita blodkroppar som kallas B-lymfocyter (eller B-celler), och det är dessa läkarna testar för att ta reda på om du har någon av dessa sjukdomar.

Denna typ av cancer kräver flera sessioner av kemoterapi, men naturligtvis är varje patient unik och alla kommer inte behöva samma antal sessioner och har olika längd på återhämtningstiden.

Idag har det gjorts många framsteg i cancerforskningen, så kom ihåg att bevara hoppet. Det är en sjukdom som kräver en stor personlig insats, mod och stöd från familj och vänner, men du kan övervinna den.

Hur vet jag om min knöl beror på en furunkel eller lymfom?

Armhåla

Det första du bör göra är att vara lugn och inte oroa dig i onödan. Varje gång du hittar en knöl under armen är det bäst att konsultera en läkare så snart som möjligt. Lymfom är också vanligtvis förknippat med en låggradig feber, problem med att sova, nattliga svettningar och viktminskning.

Men eftersom du kanske inte har något av dessa andra symtom bör du gå till din läkare först. Oroa dig inte – de allra flesta fall beror på en enkel cysta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zelenetz, A., Advani, R., Buadi, F., Cabanillas, F., Caligiuri, M., Czuczman, M., … Fayad, L. (2005). Linfoma No Hodgkin. Gaceta Mexicana de Oncología.
  • Iglesias Rozas, J. (2009). Linfoma. Neurociencias.
  • Calvagna, M. (2015). Forúnculo. Health Library: Evidence-Based Information.
  • Sánchez Gaitán, J. C. (2013). Revisión bibliográfica: Forunculosis. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 70(608), 569-571. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2013/rmc134c.pdf
  • Murillo, C., Escobar, P., Fuentes, E., & Alvarado, J. S. (2007). Linfoma y su expresión en patología mamaria. Rev Obstet Ginecol, 2(1), 49-52. http://www.revistaobgin.cl/articulos/ver/420

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.