HPV-vaccin och fördelar för munhälsan: hur är de relaterade?
Den förebyggande effekten av HPV-vaccin (humant papillomvirus) på genitala och anala blåsor är välkänd, men detta vaccin kan också ha fördelar för munhälsan. Flera forskare studerar för närvarande detta förhållande.
HPV-vacciner som godkänts av amerikanska läkemedelsverket FDA används för att förhindra infektion med humant papillomvirus (HPV), såväl som precancerösa lesioner och associerade cancerformer.
Och även om HPV orsakar orala tillstånd, inklusive orofaryngeal cancer, finns det få bevis för verkan av vaccin på oral nivå. I USA har förekomsten av HPV-cancer ökat under de senaste decennierna.
Mer än hälften av fallen är relaterade till en enda HPV-typ av hög risk, HPV 16. Detta är en av de stammar som omfattas av FDA-godkända vacciner. Trots det har dessa läkemedel inte varit specifikt licensierade för att förhindra just muncancer. Vissa studier associerar emellertid denna immunisering med fördelar för munhälsan. Vi berättar mer om det i den här artikeln.
HPV-vacciner
HPV-vaccin skyddar mot infektioner med humant papillomvirus (HPV). Dessa bakterier är en grupp av mer än 200 relaterade virus som orsakar olika lesioner i hela kroppen.
Mer än 40 typer av HPV kan överföras genom direkt sexuell kontakt. Bland dessa finns det två stammar som orsakar genitala vårtor och cirka 12 typer som orsakar cancer, såsom anal-, livmoderhalscancer, penis-, vulva-, vaginal- och orofaryngeal cancer.
Det finns för närvarande tre FDA-licensierade vacciner som skyddar mot infektion med vissa sjukdomsframkallande HPV-typer:
- Gardasil ®
- Gardasil 9 ®
- Cervarix ®
Alla tre förhindrar infektion med HPV-typerna 16 och 18, två av de högriskstammar som orsakar cirka 70 % av alla fall av livmoderhalscancer och en högre andel andra cancerformer.
Vaccinet Gardasil ® skyddar även mot infektion med HPV typ 6 och 11, som orsakar 90 % av alla könsvårtor. Samtidigt skyddar Gardasil 9 ®, godkänd 2015, mot samma fyra HPV-typer som sin föregångare och ytterligare fem typer (31, 33, 45, 52 och 58), som orsakar livmodercancer.
I USA är Gardasil 9 ® det enda HPV-vaccin som används. De två andra varianterna används fortfarande i andra länder.
På jakt efter en koppling mellan HPV-vaccin och fördelar för munhälsan
Internationella byrån för cancerforskning (IARC) vid Världshälsoorganisationen (WHO), i samarbete med forskare från Costa Rica och National Cancer Institute (INC) i USA, har utfört studier som visar att HPV-vaccin av typerna 16 och 18 – vilka används för att förebygga livmoderhalscancer – också har fördelar för munhälsan.
Specifikt kan de ge ett starkt skydd mot HPV-infektioner i munnen, associerade med cancer i orofarynx och tonsiller. För att undersöka sambandet mellan HPV-vaccination och orala HPV-infektioner analyserades data från 2 627 unga vuxna som deltog i en hälsoundersökning i USA.
Studien fann att frekvensen av oral infektion med fyra typer av HPV, inklusive de två högriskcancerframkallande typerna, var 88 % lägre hos dem som hade fått minst en dos av HPV-vaccinet än hos dem som inte hade fått det.
Dessa resultat tyder på att det HPV-vaccin som för närvarande används också kan ha positiva effekter på och därigenom fördelar för munhälsan. Det kan minska orala HPV-infektioner och därmed minska risken för orofaryngeal cancer.
Lite data från den amerikanska studien
NHANES-data från 2011 till 2014 från män och kvinnor i åldern 18 till 33 år inkluderades i studien eftersom de tillhörde den första gruppen i USA som fick vaccinet.
Forskarna studerade munvattenprover innehållande orala celler från alla studiedeltagare. De testade för närvaron av 37 HPV-typer, inklusive typerna 6, 11, 16 och 18, som omfattas av Gardasil®-vaccinet.
Frekvensen av orala infektioner med dessa fyra HPV-typer var 1,61 % hos ovaccinerade unga vuxna. Däremot var frekvensen bara 0,11 % i den vaccinerade befolkningen.
Minskningen av frekvensen av viruset i munnen i samband med vaccination är 88 %. Bland män var frekvensen av oral infektion med de fyra HPV-typerna 2,1 % hos ovaccinerade och 0,0 % hos individer som hade fått vaccinet.
Vaccinationsfrekvensen var låg, och endast 29,2 % av kvinnorna och 6,9 % av männen i studien hade fått minst en dos HPV-vaccin före 26 års ålder.
Forskarna uppskattar att i en ovaccinerad befolkning kan omkring 1 miljon unga vuxna ha en oral infektion med någon av dessa HPV-typer. Om alla hade vaccinerats hade nästan 900 000 av dessa infektioner kunnat förhindras.
Costa Ricas HPV-vaccinstudie
Costa Rica-studien genomfördes initialt för att utvärdera effekten av vaccinet mot livmoderhalscancer. Detta följdes av en analys av dess effektivitet på andra anatomiska platser, såsom munhålan.
Mellan 2004 och 2005 fick totalt 7 466 friska kvinnor i åldern 18-25 år antingen HPV 16/18-vaccin eller hepatit A-vaccin som kontroll. Prover erhölls från 5 840 deltagare, vilka användes för att utvärdera vaccinets effektivitet mot orala HPV-infektioner.
Forskarna konstaterade att vaccinet kunde minska orala HPV-infektioner av typerna 16 och 18 hos mer än 90 % av deltagarna upp till fyra år efter vaccination.
En allt vanligare typ av cancer
Det uppskattade antalet nya fall av cancer i orofarynx, som inkluderar tonsiller och tungbas, är cirka 85 000 per år i båda könen över hela världen. Män löper fyra gånger större risk att drabbas av sjukdomen än kvinnor.
Traditionellt har maligna lesioner i mun och svalg varit förknippade med tobaks- och alkoholbruk. Idag är 30 % av cancerfallen i detta område kopplade till HPV associerade med sexuella handlingar som oralsex.
Faktum är att upptäcktsfrekvensen under de senaste 20 åren för HPV i tumörprover från orofarynx har ökat från 16 % till 70 %. Forskare postulerar att det under de kommande decennierna kan finnas fler fall av HPV-associerad orofaryngeal cancer än livmoderhalscancer i USA.
Orofaryngeal cancer dyker upp alltmer bland unga vita män i USA. Detta är relaterat till förändringar i sexuella beteenden under de senaste decennierna.
Således är HPV en riskfaktor som bidrar till utvecklingen av orofaryngeal cancer. Om det inte behandlas i tid kan muncancer vara dödligt.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Finns det ett vaccin mot lunginflammation eller inte?
Hur upptäcks oral cancer?
Regelbundna besök hos tandläkaren är avgörande för att upptäcka eventuella tecken i munnen associerade med munhålecancer. Följande är några av symptomen som din tandläkare kan leta efter vid en rutinmässig undersökning:
- Smärta i munnen som inte går över
- Sår eller skador som inte läker
- Fläckar på munslemhinnan
- Domningar i tungan eller andra delar av munnen
- En knöl i nacken
- Svårigheter att svälja eller tala
Om du har något av dessa problem i munnen, tveka inte att kontakta din tandläkare så snart som möjligt, särskilt om de sitter i mer än en till två veckor.
Om tandläkaren upptäcker några misstänkta tecken kommer hon eller han att utföra flera tester och kompletterande undersökningar för att komma fram till en korrekt diagnos. I fallet med en malign lesion, så ju tidigare den behandlas, desto bättre är prognosen.
Du bör också veta att HPV-infektioner i munnen inte bara kan generera oral cancer. Närvaron av viruset i munslemhinnan orsakar också sår, klumpar eller vitaktiga, upphöjda och ibland håriga eller blomkålsliknande utväxter. Det är viktigt att tandläkaren undersöker och bedömer dessa lesioner med avseende på risken för malign transformation.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Mpox: Varför ändrade WHO namnet på apkoppor?
Ta hand om din munhälsa med HPV-vaccin
HPV-vaccin används för att förhindra smitta som härrör från sexuellt överförbara infektioner. Dessutom verkar det också kunna ge skydd på oral nivå genom att bekämpa de virusstammar som orsakar de flesta fall av orofaryngeal cancer.
Och även om det behövs mer bevis på detta samband, postuleras det som ett viktigt verktyg för att minska orala HPV-infektioner, som är en riskfaktor för maligna lesioner i munnen.
Humant papillomvirus kan orsaka en mängd olika problem i hela kroppen. Men att ha ett effektivt vaccin är ett enkelt sätt att minska riskerna. Därför är det tillrådligt att uppfylla vaccinationsschemat för HPV-vaccinet.
Vem ska få HPV-vaccin?
Det amerikanska tandläkarförbundet (ADA) stöder HPV-vaccinet som ett effektivt och säkert sätt att minska risken för orala HPV-infektioner och de cancersjukdomar som det kan orsaka.
ADA har godkänt HPV-vaccinet för personer av båda könen mellan 9 och 45 år. Det är en förebyggande åtgärd för barn, ungdomar och vuxna.
Beroende på land och typ av vaccin ser schemat för dess administrering olika ut. Följande rekommenderas av USA:s nationella folkhälsomyndighet (CDC):
- Helst ska det ges vid 11-12 års ålder: Två doser av HPV-vaccinet behövs med 6-12 månaders mellanrum. Det ges till både flickor och pojkar. Om vaccinerna ges med mindre än fem månaders mellanrum kommer en tredje dos att behövas.
- Om serien påbörjas efter 15 års ålder: Tre doser av HPV-vaccinet behövs inom sex månader.
Som med alla vacciner kan ömhet eller rodnad i det injicerade området av armen uppstå efter administrering. I allmänhet observeras patienten i 15 minuter för att utesluta eventuella biverkningar. Efteråt kan patienten fortsätta med sin dagliga rutin som vanligt.
Om du inte har vaccinerats mot HPV kan du kontakta en primärvårdsläkare för lämplig rådgivning och för att påbörja vaccinationsschemat.
HPV-vaccin och fördelar för munhälsan
Vacciner är inte bara för att förhindra röda hund, mässling och influensa. Att följa HPV-vaccinationsschemat ger flera hälsofördelar.
Det hjälper till att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar, men det är också ett medel för att ta hand om munhälsan. Att minska risken för orala infektioner med humant papillomvirus minskar risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar, såsom cancer.
Tveka därför inte att kontakta sjukvården för råd om dina vaccinationer som ett led för att ta hand om hela din hälsa, inklusive din muns hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chaturvedi, A. K., Engels, E. A., Pfeiffer, R. M., Hernandez, B. Y., Xiao, W., Kim, E., … & Gillison, M. L. (2011). Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States. Journal of clinical oncology, 29(32), 4294.
- Gillison, M. L., Chaturvedi, A. K., & Lowy, D. R. (2008). HPV prophylactic vaccines and the potential prevention of noncervical cancers in both men and women. Cancer, 113(S10), 3036-3046.
- Chaturvedi, A. K., Graubard, B. I., Broutian, T., Pickard, R. K., Tong, Z. Y., Xiao, W., … & Gillison, M. L. (2018). Effect of prophylactic human papillomavirus (HPV) vaccination on oral HPV infections among young adults in the United States. Journal of Clinical Oncology, 36(3), 262.
- Herrero, R., Quint, W., Hildesheim, A., Gonzalez, P., Struijk, L., Katki, H. A., … & CVT Vaccine Group. (2013). Reduced prevalence of oral human papillomavirus (HPV) 4 years after bivalent HPV vaccination in a randomized clinical trial in Costa Rica. PloS one, 8(7), e68329.
- Plummer, M., de Martel, C., Vignat, J., Ferlay, J., Bray, F., & Franceschi, S. (2016). Global burden of cancers attributable to infections in 2012: a synthetic analysis. The Lancet Global Health, 4(9), e609-e616.
- Chaturvedi, A. K. (2012). Epidemiology and clinical aspects of HPV in head and neck cancers. Head and neck pathology, 6(1), 16-24.
- Kreimer, A. R., & Chaturvedi, A. K. (2011). HPV-associated oropharyngeal cancers—are they preventable?. Cancer Prevention Research, 4(9), 1346-1349.
- Koutsky, L. A., Ault, K. A., Wheeler, C. M., Brown, D. R., Barr, E., Alvarez, F. B., … & Jansen, K. U. (2002). A controlled trial of a human papillomavirus type 16 vaccine. New England Journal of Medicine, 347(21), 1645-1651.