Möjliga tecken på cancer hos män och kvinnor

I den här artikeln tar vi en detaljerad titt på några olika potentiella tecken på cancer
Möjliga tecken på cancer hos män och kvinnor

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2023

Känner du till symtomen på cancer, eller hur cancer börjar bildas? Vi berättar hur du upptäcker de tecken som kan indikera cancer hos kvinnor.

Som vi har rekommenderat många gånger är förebyggande den bästa formen för botemedel. Genom några enkla och smärtfria undersökningar kan du på så vis kanske upptäcka cancer i tid. Det kan också vara i tid för att förhindra att det sprids till andra organ i kroppen.

Tecken på cancer

Om du råkar ha något av dessa symtom, få inte panik. Detta betyder inte nödvändigtvis att du har cancer. Detta är helt enkelt en guide till tecken som kan visa att något kan vara fel.

Din läkare kan göra rutinmässiga tester som kommer att informera dig med säkerhet om du har cancer eller inte. Om resultaten är positiva, behöver du inte heller bli förtvivlad. I det här fallet kan du i stället känna dig lyckosam att du kunnat upptäcka sjukdomen i tid. Din behandling bör vara enklare och effektivare som ett resultat.

Snabb viktminskning utan uppenbar anledning

Om du går ner väldigt mycket i vikt utan särskild anledning bör du se till att gå till din läkare. Detta kan vara ett tecken på eventuell cancer i bukspottkörteln, magen, matstrupen, eller lungorna.

Munsår som inte läker

Om du lider av vanliga munsår på läpparna och tandköttet bör du prata med en läkare. Även om dessa typer av munsår är ganska vanliga, kan öppna munsår som inte läker på två till tre dagar vara orsak till att kontakta sjukvården.

När munsår inte läker snabbt kan det vara ett tecken på att det finns en allvarlig irritation i munvävnaderna.

Frekventa febertillstånd

Frekventa febertillstånd

De flesta som lider av någon typ av cancer lider av regelbunden feber. Detta är särskilt fallet för personer som har någon form av cancer som påverkar immunsystemet. Du bör komma ihåg att alla har feber då och då. Det är bara ett problem när det håller i sig under mycket långa perioder.

Tecken på cancer: frekventa magproblem

Magproblemen kan vara smärta, svullnad eller en känsla av mättnad. Andra problem kan vara frekvent diarré eller förstoppning utan någon uppenbar anledning. Andra tecken inkluderar rektal blödning eller tecken på mörkt blod i din avföring.

Du bör konsultera en läkare om du har något av dessa symtom. Även om det inte behöver vara tarmcancer, är de alla ett tecken på något slags problem i kroppen.

Permanent hosta

Cancertecken

Om du har en kraftig hosta som håller i sig längre än två veckor, oavsett om det är torrhosta eller om det kommer slem när du hostar, är det en anledning till oro. Andra orsaker till oro är blodfläckar i slemmet eller om din röst ofta är grov och hes.

Dessa är potentiella symtom på lungcancer. Om du känner av något av dessa symtom bör du omedelbart gå till en specialist.

Hudförändringar kan vara ett tecken på cancer

Om du märker några hudförändringar eller några fläckar som du inte haft tidigare bör du få träffa en hudläkare så snart som möjligt. Om du märker nya födelsemärken eller förändringar i födelsemärken du redan har, kan det vara ett eventuellt symtom på cancer. Andra tecken på potentiell hudcancer är fläckar av död hud och oprovocerad blödning.

Leukoplaki

Leukoplaki är vita fläckar i munnen eller på tungan. Dessa kan orsakas av frekvent irritation, tidigare skada eller konsumtion av cigaretter och alkohol.

Dessa skador bör behandlas så snart som möjligt, eftersom de kan utvecklas till muncancer.

Upprepad, ovanlig blödning

Blod i urinen kan vara ett tecken på cancer i urinblåsan eller njurarna. Blod i avföringen kan indikera koloncancer eller tarmcancer, och blodfläckar i slem kan betyda lungcancer. Dessutom är en onormalt stor eller frekvent mängd vaginal blödning ett potentiellt tecken på livmoder- eller livmoderhalscancer.

Blödning utan orsak kan vara ett tecken på begynnande cancer. Det kan också vara ett tecken på redan pågående cancer. Du bör boka ett läkarbesök direkt som du upptäcker något av dessa tecken.

Förstoring av eller klumpar i bröstet kan vara ett tecken på cancer

Möjliga tecken på cancer hos män och kvinnor

Dessa tillväxter kan uppstå av olika skäl. På grund av det är det mycket viktigt att du får träffa en specialist när du stöter på någon form av abnormitet i detta område av din kropp. Om du behöver behandling för bröstcancer är chansen mycket större att du blir botad ju tidigare du får behandling.

Undersökningen för att diagnosticera bröstcancer är vanligtvis ett mammogram, vilket är mycket enkelt. Det är helt smärtfritt och tar cirka fem minuter. Du har ingen ursäkt för att inte göra denna undersökning varje år!

Hur kan vi förebygga cancer?

Det viktigaste att tänka på i kampen mot cancer är att följa en bra kost. Du bör äta mycket frukt och grönsaker, och äta mat som innehåller mycket fiber. Detta underlättar din matsmältning och bidrar till att förebygga koloncancer.

Du bör dricka minst åtta glas vatten om dagen för att se till att dina njurar fungerar korrekt. Detta kan hjälpa dig att undvika att utveckla urinblåse- eller njurcancer.

Och när du är utomhus, även när solen inte skiner starkt, bör du alltid se till att du använder bra solskyddsmedel. Detta minskar din risk för att få hudcancer.

Om du upptäcker något av de tecken som vi har tagit upp ovan, kontakta din läkare. På så vis kan du få göra nödvändiga tester och undersökningar för att avgöra om ditt tillstånd är cancer eller inte. Din läkare kommer också att kunna föreslå bästa möjliga behandling för att förebygga eller bota.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.