Salmorejo hjälper dig att minska risken för koloncancer

Du kan njuta av salmorejo för att motverka koloncancer, men det hjälper dig även att reducera bieffekterna av kemoterapi. Detta är för att det förbättrar hälsan på ditt immunförsvar.
Salmorejo hjälper dig att minska risken för koloncancer

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Visste du att spansk salmorejo inte bara kan motverka koloncancer, utan även lindrar bieffekterna vid kemoterapi? Salmorejo är ett väldigt hälsosamt recept, och det utgörs nästan helt av grönsaker. Det är därför en ovärderlig maträtt för alla som vill ta extra hand om sig själva.

Den är även enkel att tillreda och håller sig under flera dagar, vilket gör den till ett fantastiskt alternativ för personer som inte tycker om att laga mat, eller för dem som inte har så mycket tid till detta.

Ibland vill man inte bara att maten ska vara hälsosam, man vill också att den ska vara enkel och snabb att tillreda. Anledningen till detta är att både ens sysslor i familjen samt jobbet kan vara väldigt krävande och ta tid. Från ett hälsoperspektiv har en ny studie visat att ingredienserna i salmorejo är väldigt användbara för att potentiellt reducera din risk för koloncancer:

 • Tomater har en rad olika komponenter som motverkar cancercellernas framfart.
 • När dessa kemikalier, som kallas lykopener, kommer i kontakt med olivolja förstärks dess effekt.
 • Som om det inte vore nog, kan även resten av ingredienserna i receptet förbättra immunförsvaret. Detta hjälper dig att skapa en barriär mot cancerbaserade mutationer.

Trots alla dessa fördelar är det ändå inte många som känner till hur man tillreder denna rätt. Du kanske har hört att den påminner om gazpacho. Den har dock även en väldigt säregen konsistens. I denna artikel berättar vi för dig hur du kan tillreda en utsökt och näringsrik salmorejo.

Ingredienser

Tomater

Det recept vi visar dig i denna artikel är för två portioner. Beroende på hur många som kommer på middag, kan du därför behöva räkna på den mängd ingredienser du behöver.

 • 3 tomater
 • 1 dl olivolja
 • 1 limpa hårt bröd
 • 1 vitlöksklyfta (du kan lägga i mer om du vill ha en mer intensiv smak)
 • Salt

Notera: Vi rekommenderar att du alltid använder havssalt. Anledningen till detta är att havssalt inte har samma negativa effekter som vanligt bordssalt.

Hur man tillreder salmorejo

Skala tomaterna

Detta kommer inte vara så svårt om du följer de steg som vi förklarar nedan:

 • Koka upp lite vatten. Ta sedan fram en stor skål isvatten.
 • Rita ett “X” på undersidan av varje tomat med en kniv.
 • När vattnet börjar koka lägger du i tomaterna under en minut.
 • Ta därefter upp dem och kyl av dem med isvattnet.

På detta sätt kommer det att bli mycket enklare för dig att skala dem.

Skiva brödet

Bröd

Bryt det hårda brödet i bitar som du sedan lägger i botten av en form. Du kan använda en brödpanna om du vill. Det är dock viktigt att du använder dig av hårt bröd.

Lägg på tomaterna

 • Skiva tomaterna
 • Placera dem sedan på brödet och lägg till salt
 • Låt tomaterna släppa ut sin saft under 30 minuter för att brödet ska kunna absorbera deras smak.

Hacka vitlöken

Då vi inte kommer att koka den föredrar vissa att ta bort vitlökens mittdelen för att den inte ska bli bitter. Vi föredrar dock att man använder hela eftersom ger dig bättre fördelar. Det är upp till dig att välja vilket du föredrar.

Lägg till olivolja och lägg allt i mixern

Oliver

När dessa 30 minuter har gått häller du olivoljan på brödet, tomaterna och vitlöken.

Mixa sedan alla ingredienser.

Du kommer att få en tjock blandning, men det är även viktigt att den har en fin konsistens. När du mixar blandningen bör du se till att den har tillräckligt med salt och vitlök.

Kyl ner den

När du har fått den konsistens och smak som du föredrar är det dags att förvara rätten i kylen under några timmar.  Den bör vara väldigt kall, hur lång tid det tar beror på vilken kylskåpstemperatur du har.

Som dekoration kan du lägga på några skivor skinka eller hårdkokta ägg om du vill.

Som du kan se är detta ett väldigt enkelt recept. Ingredienserna är även enkla att införskaffa och kostar inte mycket!  Utöver att vara ett bra tillskott för att reducera risken för koloncancer, är denna maträtt också bra för att skydda kroppen efter att man har gått igenom kemo- och strålningsterapi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jiang LN., Liu YB., Li BH., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
 • Vandeputte D., Falony G., Vieira Silva S., Wang J., et al., Prebiotic inulin type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut, 2017. 66 (11): 1968-1974.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.