Orsaker till munsår och möjliga behandlingar

Orsaken till munsår är ofta ett mindre trauma. Men de kan också bero på en infektion eller systemisk sjukdom. Läs mer om dessa orsaker i den här artikeln.
Orsaker till munsår och möjliga behandlingar

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kanske inte är bekant med vilka orsaker som kan ligga bakom munsår, men du har förmodligen upplevt dem mer än en gång. Ibland kallar man dem även förkylningsblåsor eller afte. Dessa lesioner uppträder på vävnaden som utgör munhålan, som på insidan av kinderna och läpparna samt på tandköttet.

Munsår är både vanliga och obehagliga och ökar känsligheten för många typer av mat. Till exempel kan det vara mycket smärtsamt att dricka apelsinjuice eller varma drycker.

Platsen, formen och orsakerna till dessa lesioner varierar drastiskt. Faktum är att de kan orsakas av något så enkelt som ett bett i munnen eller vara ett symptom på en mer komplicerad systemisk process. De kan också vara det första tecknet på en infektion.

I dagens artikel berättar vi om de viktigaste orsakerna till munsår. Vi kommer också att prata om de grundläggande åtgärderna för att behandla dem och bota dem så snabbt som möjligt.

Olika orsaker till munsår

Dessa lesioner består vanligtvis av en enda rund, vit lesion omgiven av ett inflammerat område. De är sällan större än 8 millimeter.

Dessutom finns det ofta mer än ett sår, och dessa är vanligtvis mindre än 3 millimeter. Det finns också fall där dessa lesioner är större och läkningen av dessa är mer komplex.

Kvinna med munsår
Munsår är vanligt förekommande och kan vara mycket smärtsamma.

Denna skillnad i storlek och antal beror vanligtvis på orsaken. Till exempel, som vi redan har nämnt, är det normalt att man får ett enda sår på grund av ett litet bett i munhålan. Några andra vanliga orsaker är:

  • Som en följd av en eventuell behandling hos tandläkaren, speciellt tandreglering och användning av tandställning.
  • Herpesvirus är ofta förknippat med flera små munsår.
  • Munsår på grund av stress och hormonella förändringar är vanligare hos kvinnor än män eftersom deras hormonella förändringar är mer intensiva.
  • Rökning kan orsaka munsår på grund av förbränning eller på grund av de giftiga tillsatserna som finns i industriella cigaretter.
  • Många mediciner kan orsaka dessa typer av sår, särskilt mediciner som man använder för kemoterapi och strålbehandling för vissa typer av cancer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 9 naturliga och effektiva sätt att ta hand om tänderna

Systemiska orsaker till munsår

Förutom ovanstående orsaker finns det många sjukdomar som kan leda till munsår. Först och främst bör vi betona att näringsbrister kan orsaka dessa besvärande lesioner. Två exempel på detta är brist på järn och vitaminer.

En annan orsak kan vara Behçets sjukdom, vars huvudsakliga kännetecken är inflammation i blodkärlen. Denna sjukdom orsakar nämligen skador på olika organ i kroppen vilket kan visa sig genom sår i munnen.

Vidare är det vanligt att de som har en inflammatorisk tarmsjukdom också drabbas dessa lesioner i munnen. Samma sak kan ibland hända vid celiaki. Dessutom kan alla sjukdomar som orsakar sår och blåsor på huden, som pemfigus vulgaris, vara en möjlig orsak.

Munsår på tandköttet
Munsår består vanligtvis av en enda rund, vit lesion omgiven av ett inflammerat område. De är sällan större än 8 millimeter.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Orsaken till varför munsår kommer tillbaka

Hur behandlar man munsår?

Som du kan se är de flesta typer av munsår godartade. Det innebär att de försvinner av sig själva och behöver vanligtvis ingen behandling. Du bör dock undersöka orsaken om de tenderar att dyka upp om och om igen och det inte finns några uppenbara orsaker, som trauma.

Även om det inte finns någon anledning att behandla dem, finns det några produkter som man ändå kan använda för att främja och påskynda läkningen. Ett exempel på en sådan produkt är hyaluronsyra, som man kan köpa i form av krämer och salvor. Dessutom, eftersom vissa typer av mat kan irritera såret ytterligare, kan man bara genom att undvika dem lindra existerande munsår och förebygga uppkomsten av nya.

Munsår kan också orsakas av en infektion, och i sådana fall måste du behandla den bakomliggande patogenen. Detsamma gäller lesioner som är en biverkning av läkemedel. I vissa fall kan en möjlighet vara att byta medicin.

Du kan använda munskölj som innehåller bedövningsmedel som lidokain om besvären är för intensiva. Receptbelagda kortikosteroider kan minska inflammation i området.

Tala med din läkare om dina munsår är för besvärande eller dyker upp ofta. Detta kan i så fall bero på att de är symptom på brister eller en sjukdom som kräver behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.