Hur man behandlar munherpes hos barn

Det finns idag inget botemedel för herpes, och det är relativt sällsynt hos barn. Men eftersom det trots allt förekommer, berättar vi i denna artikel hur du behandlar munherpes hos barn och hur du kan förhindra spridningen av viruset.
Hur man behandlar munherpes hos barn
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Munherpes hos barn orsakas av herpesviruset.

För några decennier sedan var detta virus inte särskilt vanligt hos barn. Men under de senaste åren har det spridit sig till våra små. Det kan bero på olika riskfaktorer som barn utsätts för idag.

Det finns inget botemedel mot herpes idag, men det går att behandla symtomen. Vad som är bra att känna till är att viruset ligger vilande i kroppen under en persons hela liv tills det aktiveras av någon utlösare.

Vilka är typerna av herpesvirus?

Det finns olika typer av herpesvirus

Det finns olika typer av herpesvirus. De skiljer sig åt mellan vilken inverkan de har på individen och vilka personer de påverkar. De symtom som uppvisas och var på kroppen de uppstår kan variera.

Nedan listar vi de olika herpesvirusen i detalj.

Herpes Simplex Virus 1 (HSV-1)

Detta virus är det som oftast påverkar barn. Det orsakar sår och blåsor runt munnen och i ansiktet. Det smittar genom direktkontakt och visar generellt inga symtom i början.

Herpes Simplex Virus 2 (HSV-2)

Detta kallas också könsherpes eller genital herpes. Detta uppstår runt könsorganen och är inte vanligt hos barn, även om det har funnits fall. Det överförs oftast genom sexuell kontakt. Men när det gäller barn är sexuella övergrepp inte nödvändigtvis orsaken.

Bältros

Bältros, liksom vattkoppor, orsakas av viruset varicella zoster. Därför måste du ha haft vattkoppor innan du kan lida av denna typ av herpes. Detta virus ligger vilande i åratal och individer blir mer sårbara när de blir äldre.

Bältros är inte vanligt hos barn. Men i fall där barn har utvecklat det är symtomen mycket lätta och försvinner snabbt. Trots detta behöver du fortfarande vidta försiktighetsåtgärder eftersom bältros är mycket smittsamt. Om ditt barn har ett mycket svagt immunförsvar kan detta virus orsaka komplikationer.

Hur man behandlar munherpes hos barn

Den vanligaste typen av herpes (HSV-1) orsakas av direktkontakt med infekterad hud, saliv eller genom att hantera ett föremål som tidigare berörts av någon som är smittad. Munherpes visas i form av blåsor på läpparna och tandköttet. Barnet kan få feber, ont i halsen och svullna körtlar.

Dessa sår försvinner inom några veckor, men du bör behandla dem för att minska obehag. Utvärtes eller orala antivirala läkemedel minskar intensiteten och varaktigheten av de första stadierna. Acyklovir, valacyklovir och famciklovir är kommersiella läkemedel som har visat sig effektiva.

Behandla symtomen på munherpes hos barn

Att lägga på kylomslag kan ge en smärtlindrande effekt och minska klåda som orsakas av blåsorna. Även kalla drycker och kall mat som glass kan minska smärtan runt läpparna och undvika uttorkning. Du bör också undvika att ge barnet citronsyra eller sura livsmedel eftersom det irriterar blåsorna.

En barnläkare kan ordinera ett smärtstillande medel som paracetamol om ditt barn har akut smärta eller obehag som hindrar det att äta. Se till att din lilla får ordentligt med vila. Vila och att undvika stressiga situationer hjälper barnet att bli bättre snabbare.

Om ditt barn uppvisar symtom på Herpes Simplex Virus 2 (HSV-2) eller bältros rekommenderar vi att du inte behandlar detta hemma. Sjukdomarna kan leda till komplikationer. Och när det gäller Herpes Simplex Virus 1 (HSV-1) är det också bra att i första hand kontakta en barnläkare så att denne kan ordinera rätt medicinering för barnet.

Hur man minskar spridningen av herpesviruset

Även om herpes hos barn är ovanligt, bör vi försöka göra det omöjligt för viruset att sprida sig. I synnerhet bör barnet inte vara på dagis eller i skolan under denna period. Det är också viktigt att undvika att använda redskap som glas eller bestick som ditt barn har använt.

En annan sak du behöver göra är att se till att ditt barn inte kliar eller petar på det drabbade området. Detta kan orsaka att viruset sprider sig till andra delar av kroppen. Det är mycket viktigt att viruset inte sprids till ögonen. Det bästa förebyggandet är att tvätta ditt barns händer ofta.

Så länge ditt barn har herpesblåsor bör det inte pussa någon. Det bör heller inte dela några leksaker som kan ha varit i dess mun.

Symtom att vara uppmärksam på vid munherpes hos barn

Vidta åtgärder för att minska spridningen av herpesviruset

När det gäller munherpes hos barn är komplikationer ovanliga. Du bör dock direkt uppsöka en barnläkare om du märker något av följande tecken:
 • Om en nyfödd bebis utvecklar utslag eller blåsor tillsammans med feber, kan detta vara ett tecken på en kronisk herpes simplex-infektion.
 • Om ditt barn uppvisar blåsor runt ögonen. Detta virus tenderar att vara en av de främsta orsakerna till hornhinneinfektioner.
 • Om ditt barn klagar över huvudvärk eller drabbas av krampanfall, hög feber och är förvirrat. Ta din lilla till en barnläkare så att denne kan undersöka för eventuell cerebral infektion orsakad av viruset.
 • Om området runt herpessåren är rött, känns varmt, och såren sitter i längre än 10 till 14 dagar. Var uppmärksam på detta eftersom det kan vara ett tecken på en sekundär bakterieinfektion.

Avslutningsvis så är det sant att vissa naturliga behandlingar kan hjälpa till att lindra smärtan vid munherpes hos barn. Det är dock viktigt att rådfråga en specialist för att få rätt diagnos och rätt medicin för att behandla din lilla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Herpes testing. (2016, November 10)
   labtestsonline.org/understanding/analytes/herpes/tab/test
  • Herpes simplex. (n.d.)
   aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/herpes-simplex
  • Herpes simplex: Who gets and causes. (n.d.)
   aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/herpes-simplex#causes
  • Oral herpes. (n.d.)
   hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/pediatrics/herpes_simplex_viruscold_sores_90,P02518/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.