Lila tandkött: orsaker och behandling

Lila tandkött: orsaker och behandling
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2023

Lila tandkött kan vara lite oroväckande. I den här artikeln berättar vi om orsakerna till varför ditt tandkött kan bli lila och vad du ska göra om detta händer.

Det normala utseendet på frisk tandköttsvävnad är ljusrosa, med en prickig konsistens som liknar apelsinskal. Dess kanter är skarpa och konturerar exakt tandkronan. Men ibland får det en lila ton, antingen av fysiologiska eller patologiska tillstånd.

Tandköttet har den viktiga funktionen att täcka och skydda de djupa områdena av tänderna från yttre ämnen. Det är också en del av vävnaderna som stödjer och håller tänderna på plats.

Att vara uppmärksam på denna del av kroppen är viktigt för att hålla dina tänder fixerade i munnen och undvika andra hälsokomplikationer. Så lär dig orsakerna till varför det kan bli lila och vad du kan göra åt det.

Orsaker till lila tandkött

Lila tandkött kan uppstå av olika anledningar. Ibland beror det på fysiologiska orsaker och kräver ingen speciell vård. Andra gånger kan det vara en manifestation av ett allvarligare problem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Följande är de viktigaste orsakerna.

Mörkt tandkött

Vissa människor har mörkare tandkött, eftersom det är färgen på deras hud. Tandköttsvävnaden är då naturligt brunaktig eller till och med lila till färgen. I dessa fall finns det ingen anledning till oro.

Precis som kroppens hud varierar färgen på tandköttet från person till person. Människor med mörkare hy tenderar att ha mörkare tandkött eller små oregelbundna pigmenteringar. Detta beror på större melaninproduktion i kroppen och är naturligt.

Åldrande

Tidens gång är en annan faktor som kan göra att tandköttet blir lila. När kroppens vävnader åldras genomgår de förändringar i utseende, och detta gäller även färgen på tandköttsvävnaden.

I detta fall karakteriseras färgförändringen som enhetlig, genom hela vävnadens tjocklek. Dessutom finns det inga andra associerade symtom, såsom inflammation, blödning eller smärta. Även om det är ett naturligt skeedne, är det alltid lämpligt att konsultera en tandläkare för att utesluta eventuella associerade problem.

Lila tandkött kan vara en manifestation av åldrande. Om så är fallet, tyder det inte på ett problem.
Lila tandkött kan vara en manifestation av åldrande. Om så är fallet, tyder det inte på ett problem.

Parodontala problem

Lila tandkött kan tyda på gingivit eller parodontit. Dessa störningar påverkar inte bara utseendet på tandköttsvävnaden, utan kan också leda till tandlossning.

Därtill kan detta vara ett tecken på komplikationerna av systemiska sjukdomar. Diabetes, hjärtsjukdomar, andnings- och neurologiska problem är några tillstånd som förvärras av parodontit. Bakterieplack och tandsten är de främsta orsakerna till tandköttsinflammation och parodontit. Dessa avlagringar på munvävnaderna irriterar tandköttet och orsakar djupa infektioner som kan förstöra stödområden och ben.

De första symtomen är inkluderar vanligen rött, svullet tandkött som blöder lätt och är smärtsamt eller besvärande. Om detta initiala skede – känt som gingivit – inte blir behandlat i tid, fortskrider processen till djupare områden och utvecklas till parodontit. Om så är fallet går infektionen djupare och djupare, det uppstår betydande förstörelse av stödjande vävnader och ben förloras. Fickor i tandköttet, förekomst av var, dålig andedräkt, dålig smak i munnen och rörlighet i tänderna är andra karakteristiska symtom.

När infektionen i området är allvarlig kan inflammerat, svullet och blödande tandkött kan få en lila färg eller se missfärgat ut. Detta är inte det vanligaste och är en indikation på en allvarlig infektionsprocess som kräver omedelbar uppmärksamhet. Att boka tid hos en tandläkare så snart som möjligt är avgörande för att förbättra prognosen.

När processen precis har börjat är det möjligt att vända den med lämpliga hygienåtgärder och professionell rengöring. Dock, om tillståndet fortskrider och blir djupare, kommer andra mer komplexa ingrepp att behövas, såsom exempelvis rotfyllning och parodontitkirurgi. Det är ofta nödvändigt att komplettera med antibiotika och lokala antiseptika.

Brist på näringsämnen

Näringsbrist, särskilt sådan som är relaterade till brist på vitaminer och mineraler, orsakar manifestationer i tandköttsvävnaden. C-vitamin och järnbrist kan göra att tandköttet ser lila ut. En grundlig tandundersökning och frågor om kostvanor vägleder tandläkaren att fastställa källan till detta symptom.

Laboratorietester som visar näringsbrist bekräftar problemets etiologi.

Att anpassa kosten till en mer balanserad kostplanering är vanligtvis tillräckligt för att återställa tandköttets hälsa. I vissa fall kan det dock vara nödvändigt att komplettera med tillskott av det saknade näringsämnet.

Hormonella förändringar kan leda till lila tandkött

Mycket rött tandkött som får ett lila utseende kan bero på problem i det endokrina systemet eller hormonella förändringar som är typiska för vissa skeden av livet. Graviditet, amning och menstruation orsakar förändringar i kvinnliga hormoner som i sin tur kan orsaka gingivit och lila färg i tandköttet. Detsamma gäller för de hormonella fluktuationerna i samband med puberteten.

Dessa förändringar kan förekomma hos både kvinnor och män. En tandläkare kan föreslå en utvärdering med en endokrinolog för att avgöra om det finns någon relaterad hormonell störning.

Ortodonti

Ortodontiska apparater och tandproteser kan, om de sitter dåligt, gnugga mot slemhinnan i munnen och orsaka skador och irritation. Traumatiserad tandköttsvävnad, som alla skador, kommer att se lila ut och orsaka smärta.

Dessutom försvårar vanligen dessa fästen i munhålan den dagliga munhygienen, vilket gynnar ackumuleringen av bakteriellt plack. Detta ökar risken för att tandköttet blir inflammerat och ser svullet, rött eller lila ut. När du bär den här typen av fästen är det viktigt att ta hand om munhygienen och gå på regelbundna tandkontroller. Om de lossnar och orsakar en skada bör du uppsöka en tandläkare så snart som möjligt för att åtgärda det.

Munhygienprodukter kan vara orsaken till lila tandkött

Vissa tandkrämer och munvatten som är för starka eller innehåller vissa kemikalier kan hos vissa människor orsaka inflammation och irritation i tandköttet. Detta gör att de ser lila ut. Det kan också uppstå vid för frekvent eller överdriven användning av dessa typer av produkter.

Tandblekningsmedel och vissa plackborttagningsmedel kan också utlösa denna typ av oönskad effekt. Detta beror på varje persons känslighet för de olika ingredienserna i produkterna. Om ditt tandkött blir lila när du använder vissa munhygienprodukter, är det viktigt att sluta använda dem. Rådfråga din tandläkare för att hitta ett alternativ som inte orsakar skada.

Mediciner

Användningen av vissa mediciner orsakar, som en bieffekt, förstoring och missfärgning av tandköttet. Läkemedel för att behandla depression, antikonvulsiva medel och vissa botemedel för kardiovaskulära tillstånd kan orsaka dessa manifestationer i munnen. I dessa fall är det viktigt att prata med din läkare för att se över din medicinering och diskutera alternativ. Om ditt tandkött fortfarande är lila efter att du har bytt till en annan medicin, bör du besöka tandläkaren för att hitta källan till problemet.

Lila tandkött kan bero på berusning

Lila tandkött kan vara manifestationen av ett berusning av en kemisk produkt eller ett djurbett, till exempel en orm. I dessa fall blir även andra delar av kroppen som läppar, händer och andra slemhinnor ofta lila. Andra symtom som kräkningar, utslag eller röda prickar på huden, magsmärtor, blödningar och andningssvårigheter kan också förekomma. Omedelbar läkarvård bör sökas.

Tobak

Rökning kan orsaka missfärgning av slemhinnorna i munnen, inklusive tandköttet. Det är vanligt att rökare drabbas av parodontit och får inflammerad och mörk tandköttsvävnad. Dessutom finns det ett mycket vanligt tillstånd hos dessa personer, känt som melanos. Detta är en förändring av pigmenteringen i tandköttet vilket kan bli brunt, lila eller svart, som en reaktion på irritation orsakad av nikotin och värme i munnen. Det är vanligt att både tandkött, gom och kinder mörknar i dessa situationer.

Rökning är också förknippat med oral cancer. Som vi ska berätta nedan kan maligna lesioner i tandköttet göra att det blir lila. Om du är rökare och märker att ditt tandkött är lila eller svart bör du genast boka tid hos din tandläkare. Du kanske också vill överväga att sluta röka.

Oral cancer

Även om det inte är det vanligaste, kan lila tandkött vara en indikation på förekomsten av en farlig cancer som kallas oralt malignt melanom. Detta ser ut som en brun, röd, lila, grå eller blåsvart fläck på tandköttsvävnaden. Det kan uppstå var som helst i munnen, inklusive tandköttet. Dess form och storlek ändras när lesionen fortskrider och växer.

Även om det är en sällsynt sjukdom kan den vara dödlig. Av denna anledning bör varje misstanke behandlas omedelbart.

Behandlingen kan vara kirurgi, kemoterapi eller strålbehandling, beroende på graden och prognosen för lesionen.

Behandlingar för lila tandkött

Behandlingen för att lösa problem med lila tandkött beror på orsaken till förändringen i färgen. Som vi redan har nämnt är det viktigt att en tandläkare får göra en undersökning för att fastställa ursprunget till tillståndet och bestämma den bästa behandlingen. Följande är några av procedurerna som kan hjälpa till att återställa utseendet och hälsan på tandköttet:

  • Professionell rengöring: borttagning av bakterieplack och tandstensavlagringar är en bra förebyggande behandling för parodontala problem i deras inledande skeden.
  • Skölj med varmt saltvatten: om den lila färgen beror på inflammation hjälper sköljning med varmt saltvatten till att rengöra munnen och förbättra tillståndet.
  • Avlägsning av tandsten: när tandlossning är mer avancerad kan denna behandling ta bort fickor, infektioner och tandstensavlagringar från djupare områden.
  • Gingivaltransplantat: för att reparera skadat tandkött eller för att dölja lila pigmentering för estetiska ändamål kan ett transplantat utföras. Genom ett kirurgiskt ingrepp placeras en frisk vävnad som tagits från gommen på tandköttsområdet.
  • Balanserad kost: en varierad kost som innehåller frukt, grönsaker, kött och spannmål hjälper till att kompensera för näringsbrister och minska den lila färgen på tandköttet.
  • Korrigera yttre faktorer: om det lila tandköttet beror på ortodontiska apparater, tandproteser, munhygienprodukter eller mediciner, kan du genom att korrigera, ta bort eller ersätta dessa yttre orsaker göra så att tandköttet återhämtar sig.
  • Slipning eller kirurgi: detta är en kosmetisk behandling som består i att ta bort det yttre pigmenterade lagret av tandköttet så att det får ett mer estetiskt utseende.
Den ideala behandlingen för lila tandkött beror på orsaken till missfärgningen. Därför är det viktigt att konsultera en tandläkare.
Den ideala behandlingen för lila tandkött beror på orsaken till missfärgningen. Därför är det viktigt att konsultera en tandläkare.

Hur förhindrar man att få lila tandkött?

Ett av de bästa sätten att undvika tandköttsproblem är genom korrekt munhygien. Genom att använda tandborste, fluortandkräm och tandtråd på rätt sätt går det att minska risken för att tandköttet blir inflammerat och lila. Det är också tillrådligt att undvika godis, läsk och ultrabearbetade livsmedel som främjar spridningen av bakterier.

Att sluta röka är en annan viktig aspekt om du är rökare. Denna förändring skyddar inte bara munnen och minskar risken för muncancer, utan gynnar också hela kroppen. Slutligen är det viktigt att besöka tandläkaren var sjätte månad, eller tidigare vid behov. Denna kan upptäcka eventuella problem som uppstått i munnen och hitta en snabb lösning.

Vid funderingar, kontakta din tandläkare

Lila tandkött kan bero på både enkla och mer komplicerade orsaker. Ofta kan du motverka det själv med lite enkel omsorg. Men det kan också vara ett symptom på ett allvarligare problem, som oral cancer. Om du märker en förändring av färg i någon del av munnen så är det bäst att konsultera din tandläkare så snart som möjligt. Professionellt ingripande gör att du kan få en exakt diagnos och den mest lämpliga behandlingen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Moscoso, A. C., & Lara, M. D. R. B. (2020). Presentación clínica de pigmentación melánica fisiológica. Revista de la Asociación Dental Mexicana77(4), 227-230.
  • Bolaños, O. M. M. (2010). Envejecimiento bucodental. Anales en Gerontología6(6), 59-67.
  • Sojod, B., Périer, J. M., Zalcberg, A., Bouzegza, S., El Halabi, B., & Anagnostou, F. (2022). Enfermedad periodontal y salud general. EMC-Tratado de Medicina.
  • Machtei, E. E., Mahler, D., Sanduri, H., & Peled, M. (2004). The effect of menstrual cycle on periodontal health. Journal of periodontology75(3), 408-412.
  • Vereau, N. C., & Palacios, M. A. (2012). Enfermedad gingival en adolescentes: Diagnóstico y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 167-170.
  • Secumbino, M. B. J. (2021). El tabaquismo y su asociación con la salud bucal (Bachelor’s thesis).
  • Vigil, F. J. D. L., Carapia, E. A., Garcia, Z. F., & Anaya, Y. B. (2021). Hiperplasia gingival farmacoinducida. Revista Tamé8(26), 1056-1059.
  • Valerdi, M. L., Resendiz, J., Labastida, S., Gallegos, F., & Kimura, T. (2018). Melanoma primario en mucosa de cavidad bucal. Oral18(58), 1526-1529.
  • Vega Godoy, S. A. (2022). Tabaquismo como factor causal del cáncer oral. Revisión de literatura.
  • Espinoza Ortiz, E. (2019). Factores de riesgo en pacientes con cáncer oral (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.