Hög urinsyra i blodet: maten du inte bör äta

Om du har hög urinsyra i blodet är det viktigt att vara försiktig och kontrollera din kost, vikt och en del vanor. Tack vare en balanserad kost kan du hålla urikemin under kontroll.
Hög urinsyra i blodet: maten du inte bör äta
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hög urinsyra i blodet, eller hyperurikemi, har traditionellt sett ansetts höra ihop med människor som älskar omåttlighet, både när det gäller mat och dryck. Även om vi vet att det kan bero på en mängd olika faktorer, så är kosten som regel en viktig sak att ändra på om man har hög urinsyra.

Hyperurikemi eller hög hög urinsyra i blodet

Urinsyra är en sammansättning av kol, kväve, syre och väte som uppstår när kroppen bryter ner purin. Puriner bildas naturligt i kroppen, och de finns också i vissa livsmedel.

Urinsyra skapar inga hälsoproblem när de finns i normala halter i blodet, eftersom de utsöndras via njurarna. Men ibland kan urinsyran av olika anledningar öka över den acceptabla nivån.

Ett av de mest fruktade symptomen när du lider av hög urinsyra är giktMen de negativa konsekvenserna av hyperurikemi kan vara ännu allvarligare. Det är relaterat till en högre risk för problem med njurar och hjärt- och kärlsjukdom, samt kroniska artrosskador.

Mat med högt innehåll av urinsyra

Du bör rätta till ett eventuellt överskott av urinsyra för att undvika hälsoproblem i det långa loppet, och därmed lägre livskvalitet. Att ändra ett par kostvanor kan ge stora fördelar.

Om du lider av detta hälsoproblem så bör du undvika viss sorts mat. Kom dock ihåg att vi inte pratar om förbjudna livsmedel, bara livsmedel som du bör begränsa ditt intag av.

Livsmedel med högt innehåll av purin

Rött kött innehåller purin och kan bidra till hög urinsyra.
Rött kött innehåller mycket purin.

Puriner är beståndsdelar som naturligt skapas i kroppen. När kroppen bryter ner dem förvandlas de till urinsyra. Därför kan du minska på halten av urinsyra i blodet genom att kontrollera ditt intag av mat med högt purininnehåll. Det är speciellt viktigt under utbrott av gikt.

Följande lista innehåller mat med högt innehåll av purin:

  • Lever, njure, bräss och andra inälvor.
  • Rött kött från kor, får och grisar.
  • Fet fisk och skaldjur, till exempel sardiner, ansjovis, tonfisk, räkor och krabba. Du bör inte helt utesluta dem eftersom du då också går miste om fördelarna med dessa livsmedel. Men du bör äta måttliga portioner.
  • Korvar.
  • Mycket lagrade ostar.
  • En del grönsaker såsom sparris, ärter, spenat och tomat innehåller också mycket purin. Ett sunt alternativ är att begränsa konsumtionen av denna typ av grönsaker till en eller två gånger i veckan.

Mat med högt fettinnehåll

Det är svårare att eliminera urater om du äter mycket fett. Av denna anledning bör du begränsa mängden fett i din kost om du har hög urinsyra i blodet.

Det bästa alternativet är som alltid att använda jungfruolivolja. Du kan använda den naturell som dressing på din mat, men även i matlagningen. Det är bäst att helt eliminera processad mat som kan innehålla trans- eller härdade fetter, och minska på ditt intag av mättade fetter.

Drycker med fruktos eller socker

Fruktos är den enda kolhydrat som har visat sig ha ett direkt samband med att metabolisera urinsyra. Här pratar vi om läsk, fruktjuicer och andra sötade drycker. Risken för gikt är dubbelt så stor för personer som dricker två eller fler söta drycker per dag, jämfört med de som dricker mindre än en per månad.

Vi känner dock inte till den exakta anledningen för denna ökning i urinsyra. Det kan också bero på andra ingredienser i dryckerna förutom fruktosen, eller också på andra ohälsosamma vanor.

Alkohol och hög urinsyra i blodet

När det kommer till alkoholhaltiga drycker finns inget tvivel. Risken att utveckla gikt är mer än dubbelt så stor hos män som dricker minst 50 gram alkohol per dag, jämfört med de som inte dricker alkohol.

Både hos män och kvinnor är alkoholkonsumtionen relaterad till fler fall av urikemi och gikt. Faktum är att risken är högre för kvinnor.

Detta beror på att koncentrationen av mjölksyra ökar när man dricker en stor mängd alkohol under en kort tid. Det gör det svårt för njurarna att hinna eliminera urinsyran. Men om du kontinuerligt dricker alkohol, uppstår problemet på grund av höga halter av purin.

En bild på flaskor med alkoholdrycker som orsakar hög urinsyra i blodet
Alkohol ökar risken för hög urinsyra i blodet hos både män och kvinnor.

Kostråd att hålla i minnet om du har hög urinsyra i blodet

När det gäller hyperurikemi så handlar det om mer än bara mat som du inte kan äta. Det finns även andra kostrelaterade råd och övriga aspekter att ta i beaktande för att förbättra situationen:

  • Det är rekommenderat att inte att ha en högre vikt än vad man anser vara hälsosamt. Om du är överviktig bör du vidta åtgärder för att gradvis minska på vikten.
  • Du bör undvika fasta och att vara extremt restriktiv med kalorierna, eftersom detta också kan öka halten urinsyra.
  • Drick tillräckligt. Du bör dricka ungefär 2 liter vatten varje dag.

Dessa punkter kan komplettera din specifika medicinska behandling som din läkare har ordinerat dig.

Sammanfattning

Du bör begränsa ditt intag av rött kött, fet fisk, söta drycker och alkohol, om du lider av hyperurikemi. Att måttligt äta av allt, dricka mycket vatten och äta en kost fylld med färska frukter och grönsaker, fullkornsprodukter, lättmjölk och yoghurt kommer att hjälpa dig tackla detta hälsoproblem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
  • Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
  • Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
  • Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
  • Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.