Hjälper lusern till med att öka produktionen av bröstmjölk?

Lusern har blivit populärt som ett komplement för att öka bröstmjölksproduktionen. Fungerar det? Vad säger vetenskapen? Här får du svaren.
Hjälper lusern till med att öka produktionen av bröstmjölk?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Inom traditionell medicin har lusern (Medicago sativa), även känd under namnet alfalfa, klassificerats som ett naturligt medel med förmågan att öka produktionen av bröstmjölk. Enligt dess förespråkare ligger de fytoöstrogener som finns i växten bakom dessa egenskaper. Detta är dock fortfarande under utredning.

Än så länge är bevisen i detta avseende fortfarande begränsade. Faktum är att vissa biverkningar och interaktioner har blivit observerade och dessa måste man ta hänsyn till innan man använder denna typ av tillskott. Vill du veta mer om det? Läs vidare!

Vad är lusern?

Lusern (Medicago sativa) är en flerårig baljväxt som tillhör familjen ärtväxter (Fabaceae). Det har använts sedan länge inom traditionell medicin eftersom det är en källa till bioaktiva föreningar inklusive fettsyror, fytoöstrogener, antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner.

I synnerhet använder man dess blad och rötter vid tillverkning av växtbaserade kosttillskott. Likaså använder man dess frön i matlagning. Och som en recension i Pharmaceutical Biology visar, ger dess växtbaserade kemikalier den följande egenskaper:

 • Östrogen
 • Antioxidanter
 • Främjar sårläkning
 • Antimikrobiell
 • Kolesterolsänkande
 • Antiinflammatorisk
 • Neuroskyddande

Det är dessa egenskaper hos lusern som är förknippade med dess förmåga att öka produktionen av bröstmjölk. Och även om denna traditionella tillämpning än idag är aktuell och har studerats, finns det dock vissa tvivel om dess effektivitet. Låt oss ta en närmare titt på ämnet.

Bebisen ammar för att öka produktionen av bröstmjölk
För många mammor är produktionen av bröstmjölk ett bekymmer eftersom de vill öka sin bröstmjölksproduktion.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Nötter har visat sig förbättra kvaliteten på mäns spermier

Varför tror man att lusern kan bidra till att öka produktionen av bröstmjölk?

Användningen av lusern som stimulerande medel för bröstmjölk går långt tillbaka i tiden. Inom folkmedicinen har man använt kosttillskott som härrör från denna växt till ammande mödrar som av olika anledningar behövt ökad mjölkproduktion.

Dess innehåll av fytoöstrogener tros ligga bakom effekten det har på mjölkproduktionen. Dessa växtbaserade ämnen liknar östrogener och kan binda till deras receptorer i kroppen. Men bevisningen för detta är fortfarande begränsad och ofullständig.

Information som man kan läsa om i Drugs and Lactation Database noterar att även om konsumtion av lusern har rapporterats som ett sätt att öka produktionen av bröstmjölk och är en del av egenutvecklade blandningar som syftar till att öka bröstmjölksproduktionen, finns det inga vetenskapligt giltiga kliniska prövningar som stödjer en sådan användning.

Även om det är en signifikant källa till saponiner, östrogena isoflavonoider, vitamin K och L-kanavanin (en aminosyra), har studier inte kunnat bekräfta att det kan främja denna produktion.

På grund av detta, vilket uppges av samma källa, bör dessa tillskott inte ersätta utvärdering och råd om modifierbara faktorer som har bevisad effekt på mjölkproduktionen. Mot bakgrund av detta problem föreslår man ofta kost- och livsstilsförändringar som kan hjälpa.

Är det riskabelt att konsumera lusern för att öka produktionen av bröstmjölk?

USA:s livs- och läkemedelsverk (FDA) anser att alfalfa är säker i de flesta fall. Det varnar dock för att ämnena i denna växt, som L-canavanin, stimulerar immunförsvaret och tenderar att vara skadliga för patienter med systemisk lupus erythematosus.

Andra varningar för detta kosttillskott är följande:

 • Tillskott med lusern kan resultera i episoder av diarré hos mor och barn.
 • Trots bristen på bevis för dess potential som ett sätt att öka bröstmjölksproduktionen, rekommenderar man det inte för kvinnor som har en överdriven produktion av bröstmjölk.
 • På grund av dess höga innehåll av K-vitamin är samtidig användning med antikoagulantia inte rekommenderad.
 • Man bör undvika förtäring av dessa tillskott om det förekommer en diagnostiserad autoimmun sjukdom.
 • Man bör inte heller ta det om det förekommer några hormonella störningar. Om så är fallet bör man först konsultera en läkare.
 • Luserntillskott i form av te, kapslar och tabletter är inte reglerade av enheter som FDA. Därför finns det ingen kontroll av kvalitet och renhet. Det är viktigt att köpa dem från en pålitlig källa.
Diagnos av lupus
Om mamman har en autoimmun sjukdom som till exempel lupus bör hon inte ta dessa kosttillskott.

Former och metod för intag av lusern

Om du vill prova lusern som en del av din kost medan du ammar, är det bäst att först rådfråga din läkare. Växten finns allmänt tillgänglig som livsmedel, te och i tablettform. Det bästa sättet att dra nytta av dess egenskaper är i dess naturliga form.

Både groddar och frön kan läggas till i sallader, soppor, grytor och andra tillredningar. Man rekommenderar att du äter det tillagat för att undvika risken för förgiftning av E. coli. När det gäller te och tabletter bör de tas enligt tillverkarens instruktioner, utan att överskrida den rekommenderade dosen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Studier avslöjar höga halter av socker i modersmjölksersättning

Finns det andra sätt att naturligt stimulera bröstmjölksproduktionen?

Låg mjölkproduktion är ofta en källa till oro. Det är bevisat att bröstmjölk är den bästa maten för en optimal utveckling av spädbarn.

Så vad kan man göra åt det? Det finns flera förslag:

 • Börja amma så snart som möjligt, helst inom en timme efter födseln.
 • Försök att ge mjölk ofta. Ju mer stimulans brösten får av att barnet suger, desto bättre.
 • Använd en bröstpump. Det hjälper också till att stimulera mjölkproduktionen.
 • Ät en hälsosam och balanserad kost. Drick också mycket vatten.
 • Låt barnet äta från båda brösten, och byt mellan dem.

Det är också alltid en bra idé att söka amningsvägledning från din barnmorska eller vårdgivare. De kan kontrollera om amningstekniken är korrekt eller om det är någon medicin eller något naturmedel som du tar som eventuellt kan minska mjölkproduktionen.

Likaså kommer de att kunna hjälpa dig att lösa alla dina bekymmer gällande kosttillskott, kost och andra faktorer som påverkar en framgångsrik amning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bora, K. S., & Sharma, A. (2010). Phytochemical and pharmacological potential ofMedicago sativa: A review. In Pharmaceutical Biology (Vol. 49, Issue 2, pp. 211–220). Informa UK Limited. https://doi.org/10.3109/13880209.2010.504732
 • Budzynska K, Gardner ZE, Low Dog T, Gardiner P. Complementary, holistic, and integrative medicine: advice for clinicians on herbs and breastfeeding. Pediatr Rev. 2013;34(8):343-353. doi:10.1542/pir.34-8-343
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Alfalfa. [Updated 2021 Jun 21]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501830/
 • Kalarikkal SM, Pfleghaar JL. Breastfeeding. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534767/
 • Shamir R. The Benefits of Breast Feeding. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2016;86:67-76. doi: 10.1159/000442724. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27336781.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.