Ta hand om din tarmmikrobiota för att minska dina klimakteriebesvär

Att hålla din tarmmikrobiota frisk hjälper till att minska dina klimakteriebesvär på grund av kopplingen den har till de kvinnliga könshormonerna.
Ta hand om din tarmmikrobiota för att minska dina klimakteriebesvär
Mariel Mendoza

Skriven och verifierad av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 15 juni, 2023

Under de senaste åren har det skett en utökad forskning över hur en balans i kvinnors tarmmikrobiota kan minska klimakteriebesvär. Det har observerats att denna uppsättning tarmbakterier påverkar könshormonernas aktivitet. Och att en balans i dessa bakterier tycks ge ytterligare fördelar.

Man bör komma ihåg att klimakteriet är en biologisk process där en kvinnas mens upphör permanent. Även om det är en del av åldrandet, för det med sig en rad symtom som ofta påverkar livskvaliteten. På vilket sätt kan det att ta hand om mikrobiotan hjälpa till i detta skede? Ta reda på det i den här artikeln!

Symtom på klimakteriet

Klimakteriet för med sig en rad kliniska manifestationer som är besvärliga för vissa kvinnor. Några av de vanligaste symtomen är följande:

  • Värmevallningar
  • Nattsvettningar
  • Vaginal torrhet
  • Viktökning
  • Humörsvängningar
  • Förändringar i sömnmönster

Det uppskattas att kvinnor tillbringar ungefär en tredjedel av sitt liv i klimakteriet, vilket inträffar vid ungefär 50 års ålder. I övergången till detta stadium ökar hormonella förändringar ofta risken för metabola och kardiovaskulära sjukdomar.

Dessutom uppträder många av dessa sjukdomar mellan 10 och 15 år efter klimakteriet, vilket är fallet med bland annat övervikt, diabetes, osteoporos, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och demens.

Av alla dessa skäl är ankomsten av denna nya period en viktig tid att anta strategier som hjälper till att ta hand om hälsan. Bland detta spelar vanor som hjälper till att upprätthålla en hälsosam mikrobiota en mycket viktig roll.

Vi tror att du också kan gilla att läsa den här artikeln: Rödklöver för klimakteriet: är det effektivt?

Att hålla din tarmmikrobiota frisk hjälper till att minska klimakteriebesvär

Mikrobiotans roll för hälsan har varit föremål för vetenskaplig forskning i flera decennier. Under senare år har det alltså framkommit flera olika studier som associerar dess aktivitet med de symtom som uppträder både under premenopausen, under klimakteriet och under postmenopausen.

Mikrobiotan är en samling av biljoner mikroorganismer, inklusive bakterier, svampar, virus och andra mikrober. Specifikt är tarmmikrobiotan den största och mest mångsidiga populationen av mikroorganismer i människokroppen. Den har en viktig roll för matsmältning, immunhälsa och allmän hälsa.

Det har observerats att denna grupp av mikroorganismer över tid genomgår förändringar, förändring av vanor, livsstil, hormonella förändringar och även sjukdom.

Kvinnor som lyckas upprätthålla en varierad och balanserad tarmmikrobiota tenderar att uppleva färre symtom vid klimakteriet. Detta verkar till och med minska risken för sjukdomar när de når detta stadium.

Förhållandet mellan mikrobiotan och kvinnliga könshormoner

En studie som blivit publicerad i International Journal of Women’s Health förklarar inverkan av kvinnliga könshormonnivåer på mikrobiotans sammansättning. Enligt publikationen är de hormonella fluktuationerna som uppstår under klimakteriet kopplade till en lägre mångfald av tarmmikrobiomet.

På grund av den intima kontakten som mikrobiotan har med immunsystemet, är förändringarna som sker under klimakteriet en riskfaktor för flera sjukdomar, inklusive metabola, immun- och hjärt- kärlsjukdomar.

Men forskarna observerade att detta är ett dubbelriktat förhållande. Vad betyder det här? Jo, att tarmmikrobiotan också är involverad i att reglera nivåerna av fritt cirkulerande hormoner.

Med andra ord, att ta hand om mikrobiotan och främja balansen av mikroorganismer som utgör den är mycket fördelaktigt för att minimera effekten av minskningen av hormoner såsom östrogen.

I synnerhet har det fastställts att strobolomen (en uppsättning bakteriegener som tillhör mikrobiotan) är utgör en del av östrogenregleringen.

Att främja östrogenbalans är inte bara positivt för att minska risken för kroniska sjukdomar i klimakteriet och postmenopausen. Det hjälper ocks till att minska vanliga symtom som vaginal torrhet, humörsvängningar, värmevallningar och nattliga svettningar.

Den vaginala mikrobiotan är också viktig

Den vaginala mikrobiotan är en samling mikroorganismer som lever i slidan. En studie som som publicerats i Nature Microbiology belyser vikten av att främja balansen i denna  för att lindra vissa symtom under klimakteriet.

Att balansera bakterier som laktobaciller är inte bara nyckeln till att minska vaginal torrhet och andra vaginala obehag, utan utgör också en skyddande roll i urinvägarna. Således minskar det risken för dysuri och återkommande urinvägsinfektioner, som ofta är vanliga bland postmenopausala kvinnor.

Hittills pågår forskning om mikrobiotan och dess förhållande till symtom och hälsokomplikationer i klimakteriet. De fynd som hittills observerats tyder dock på att återställande av denna bakteriepopulation kan vara en effektiv metod för att förbättra kvinnors livskvalitet före, under och efter klimakteriet.

Hur du skapar balans i din tarmmikrobiota för att minska dina klimakteriebesvär

Även om många faktorer kan utlösa en obalans hos mikroorganismerna som utgör mikrobiotan, finns det också vissa vanor som hjälper till att hålla den frisk. I denna mening visar en recension som delas genom tidningen Nutrients att kost och stresskontroll är avgörande.

I mindre utsträckning, men inte mindre viktigt, kan träning och undvikandet av dåliga vanor, såsom konsumtion av tobak, alkohol och droger, också hjälpa. Till exempel kan du följa nedan rekommendationer:

  • Öka konsumtionen av probiotika. Dessa är levande mikroorganismer som kan ge hälsofördelar när du konsumerar dem i tillräckliga mängder. De finns i fermenterade livsmedel som bland annat yoghurt, kefir och surkål samt i kosttillskott.
  • Öka intaget av prebiotika. Dessa är icke-smältbara fibrer som främjar tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen. De får du genom att äta livsmedel som exempelvis bananer, fullkorn, gröna bladgrönsaker, lök, vitlök, sojabönor och kronärtskockor.
  • Konsumera mer växtbaserade proteiner. Dessa främjar tillväxten av bakteriearter som bifidobakterier och laktobaciller, samtidigt som de neutraliserar tillväxten av patogena bakterier. Det mest kända exemplet är sojaprotein.
  • Utöva avslappningstekniker. Eftersom stress är en av huvudfaktorerna förknippade med förändringen av mikrobiotan, är det en bra idé att utöva exempelvis meditation, yoga, massage och andningsövningar.

Vissa tillskott kan vara komplementära

Symbiotika innehåller kompletterande probiotika och prebiotiska ingredienser som interagerar för att ge en synergistisk effekt för att bibehålla en önskvärd population av mikrobiota i tarmen.

Naturliga livsmedelskomponenter som isoflavoner och fytoöstrogener som kan frigöras under matsmältningen kan också hjälpa med detta.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Går man upp i vikt under klimakteriet?

Hormonersättningsterapi är inte det enda alternativet vid klimakteriebesvär

I decennier har hormonersättningsterapi (HRT) varit stöttepelaren för att ta hantera klimakteriebesvär. Det anses i själva verket vara den mest effektiva behandlingen. Men på grund av oro över de potentiella biverkningar med detta har andra metoder utvecklats för att förbättra kvinnors hälsa i detta skede.

Som det är tyder resultaten från flera studier på att det kan hjälpa till att anta strategier för att upprätthålla en hälsosam mikrobiota. Tarmmikrobiomet, med dess förmåga att reglera östrogen, progesteron och andra hormoner, kan spela en nyckelroll under klimakteriet och postmenopausen.

Som ett komplement till detta rekommenderas en livsstil som hjälper till att främja tillväxten av dessa friska bakterier. Intag av probiotika och prebiotika, samt korrekt stresshantering, är nyckeln för att uppnå detta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.