Fördelarna och kontraindikationer med mejram

Mejram är en vanlig krydda som används i en mängd olika rätter. På grund av dess egenskaper används den också för att skydda mot matsmältningsbesvär och hormonella problem.
Fördelarna och kontraindikationer med mejram

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mejram (Origanum majorana) är en ört som är känd kanske främst i medelhavsmat för sin aromatiska natur. Växten tillhör familjen kransblommiga växter och har också blivit populär över hela världen för medicinskt bruk. Har du hört talas om fördelarna med mejram? Denna ört har också vissa kontraindikationer.

Som beskrivs i en artikel publicerad i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, odlar människor örten i länder som Spanien, Ungern, Portugal, Tyskland och Frankrike. Man kan även odla den som en ettårig växt i vårt svenska klimat. I allmänhet använder människor denna ört för dess antiinflammatoriska, antibakteriella och antioxidativa egenskaper.

I den här artikeln ska vi berätta mer om fördelarna med mejram, och även gå in på vilka kontraindikationer som kan förekomma.

Fördelarna med mejram som har stöd av vetenskapen

När det gäller matlagning kan du använda mejram för att ge soppor, sallader och kötträtter en god arom. Samtidigt använder många det ofta inom traditionell medicin för att stimulera matsmältningen och lindra menstruationssymptom. Faktum är att många menar att det också har andra fördelar.

Hittills finns det dock inga solida bevis för att betrakta det som en förstahandsbehandling för några sjukdomar. På grund av detta bör mejram inte ersätta medicinska behandlingar, och det är inte bra att använda den som den enda behandlingen av hälsoproblem.

Om du blir sjuk är det alltid bäst att först och främst konsultera en läkare. Nu när detta är klargjort, låt oss titta på huvudanvändningen av mejram.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Mejram hjälper till att lugna matsmältningsproblem

fördelarna och kontraindikationerna för mejram: kvinna med ont i magen
Mejram kan hjälpa till att lindra magsår.

Inom naturmedicin har en av de mest framträdande fördelarna med mejram att göra med hälsan på matsmältningssystemet. Enligt forskning publicerad i The American Journal of Chinese Medicine, har denna växt egenskaper som motverkar magsår, möjligen på grund av innehållet av eteriska oljor, flavonoider, tanniner och andra ämnen.

En studie av olika örter som publicerats i Brazilian Journal of Microbiology visar också att mejram är användbart mot livsmedelsburna sjukdomar. I synnerhet kan den hjälpa till att bekämpa patogenen som kallas Clostridium perfringens.

Mejram hjälper till att reglera menstruationscykeln

Mejram är en ört som man, inom traditionell medicin, ofta vänder sig till för kvinnors hälsa, särskilt när det handlar om förändringar i menstruationscykeln. Både som extrakt och i teform har örten visat sig ha positiva effekter för att återställa hormonbalansen.

Faktum är att resultaten från en randomiserad kontrollerad studie publicerad i Journal of Human Nutrition and Dietetics lyfter fram att te på mejram är fördelaktigt för patienter med polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Det verkar hjälpa till att reglera hormonell aktivitet och insulinkänslighet.

Örten hjälper till att förhindra infektioner

Många av fördelarna med mejram tillskrivs dess antimikrobiella och svampdödande egenskaper. Tack vare detta kan extrakt av denna ört hjälpa till att förebygga och behandla vissa typer av infektioner. I en studie som man kan läsa i Global Advances in Health and Medicine, var mejram användbar mot bakterietillväxt i tunntarmen.

Vidare har den utspädda eteriska oljan visat sig ha intressanta effekter på svampinfektioner i huden. För närvarande behöver vi mer bevis för att verifiera dessa användningsområden, men läkare anser att det är ett säkert medel för de flesta friska vuxna.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 6 steg för att naturligt behandla svampinfektioner

Kontraindikationer för mejram

fördelarna och kontraindikationerna för mejram: gravid kvinna
Mejram kan ge vissa kontraindikationer i samband med graviditet.

Vi har nu beskrivit de främsta fördelarna med mejram. Nu är det viktigt att klargöra några biverkningar och möjliga interaktioner som växten kan ha. Om du är osäker på att använda den är det bäst att konsultera din läkare.

  • Gravida eller ammande kvinnor bör undvika mejram i form av kosttillskott och örtteer. Enligt en publikation i International Journal of Obstetrics and Gynaecology, kan det vara skadligt i dessa fall på grund av dess inflytande på de hormonella aktiviteterna.
  • Kosttillskott från denna växt kan innebära risk för blodproppar. Därför rekommenderar läkare att inte ta det om du är under behandling med blodförtunnande läkemedel eller har associerade störningar.
  • Växten och extrakt av den interagerar med diabetesläkemedel genom att sänka blodsockernivån. Därför är det bäst att undvika att ta det i dessa fall, såvida inte din läkare godkänner det.

Hur man bäst drar nytta av fördelarna med mejram

Om mejram inte är kontraindicerat för dig kan du inkludera det som krydda i små mängder i olika recept. Du kan även kombinera det med en matsked olja för att tillsätta i soppor, grytor, sallader, grönsaker och köttrecept.

Om du tar det som ett kosttillskott eller te, rekommenderar vi att du följer tillverkarens anvisningar för intag. När det är möjligt är det bäst att fråga din läkare innan du tar något kosttillskott regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Protective Effect of Origanum majorana L. ‘Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531‐545. doi:10.1142/S0192415X0900703X
  • Radaelli M, da Silva BP, Weidlich L, et al. Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens. Braz J Microbiol. 2016;47(2):424‐430. doi:10.1016/j.bjm.2015.10.001
  • Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F. The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. J Hum Nutr Diet. 2016;29(1):105‐111. doi:10.1111/jhn.12290
  • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16‐24. doi:10.7453/gahmj.2014.019
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 109(3), 227–235. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x
  • Yazdanparast R, Shahriyary L. Comparative effects of Artemisia dracunculus, Satureja hortensis and Origanum majorana on inhibition of blood platelet adhesion, aggregation and secretion. Vascul Pharmacol. 2008;48(1):32‐37. doi:10.1016/j.vph.2007.11.003
  • Yen HF, Hsieh CT, Hsieh TJ, Chang FR, Wang CK. In vitro anti-diabetic effect and chemical component analysis of 29 essential oils products. J Food Drug Anal. 2015;23(1):124‐129. doi:10.1016/j.jfda.2014.02.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.