6 steg för att naturligt behandla svampinfektioner

februari 23, 2019
För att undvika att svampinfektionen sprider sig är det viktigt att man har på sig underkläder av bomull, eftersom det andas lättare.

Svampinfektioner är ganska vanliga, men symptomen kan vara besvärliga. Den interna och externa infektionen ändrar pH-värdet i vaginalfloran, vilket ger upphov till smärta och klåda samt illaluktande sekret, så det kan vara bra hitta sätt att naturligt behandla svampinfektioner.

Den vanligaste orsaken är utvecklingen av Candida albicans, som är en mikroorganism som trivs i varma och fuktiga miljöer, som exempelvis i underlivet. Det kan vara sporadiskt, men det är viktigt att naturligt behandla svampinfektioner för att undvika komplikationer och allvarliga sjukdomar. Som tur är finns det vanor och naturliga kurer som kan hjälpa dig.

I den här artikeln vill vi gå igenom 6 enkla steg som kan hjälpa dig med behandlingen.

Tänk på din hygien

Kvinna som duschar

Att ha bra hygienvanor är nyckeln till en frisk och svampfri vagina. En tumregel är att använda naturlig, oparfymerad parfym eller komponenter som inte ändrar det naturliga pH-värdet i området.

Se också till att dina underkläder är rena och torra, speciellt om vaginalvätskan är tjock och luktar.

 • Duscha två gånger per dag och byt underkläder om du har dessa symptom.
 • När går på toaletten, torka från framsidan och bakåt för att se till att svamp och infektioner inte sprids.

Håll dina intima områden torra

Vaginan skyddas av naturliga smörjmedel som innehåller goda bakterier för att motverka svamp. När pH-värdet i området stiger underlättar det för mikroorganismer att växa och ge upphov till infektioner. Området håller sig alltid smått fuktigt, och det är därför viktigt att man håller de externa delarna torra för att stoppa uppkomsten av svamp.

 • Se till att du torkar dig ordentligt efter att ha duschat eller gått på toaletten.
 • Undvik fuktiga och våta underkläder.

Undvik sex om du har en svampinfektion

Par i sängen

Svampinfektioner är inte en risk för ett pars sexuella hälsa, men det är inte bra att ha sex medan det behandlas, givet att det kan göra behandlingen svårare. Kontakt med en partner kan förlänga infektionen och i vissa fall orsaka smärta och obehag.

Ta ett bad med äppelcidervinäger

De naturliga syrorna i äppelcidervinägern hjälper till att återetablera vaginans naturliga pH-värde för att motverka svamp. De aktiva komponenterna, som ättiksyra, har egenskaper som motverkar svamp och bakterier, och hjälper till att naturligt behandla svampinfektioner.

Det är vidare en fantastisk kur för att lindra klåda och minska mängden överflödiga vätskor.

 • Häll 1 dl äppelcidervinäger i vattnet vid rumstemperatur och ta ett bad i 15 till 20 minuter.

Använd underkläder av bomull

Kvinna och underkläder av bomull

Underkläderna har mycket att göra med svampinfektioner, givet att vissa tyger absorberar mycket fukt och motverkar ventilation i området. Det är bäst med underkläder av bomull för att undvika dessa problem, eftersom de andas bättre och inte utgör en grogrund för svamp och bakterier.

 • Se till att alltid ha på dig underkläder av bomull.
 • Undvik att ha på dig en våt baddräkt för länge.
 • Använd lössittande kläder.

Undvik talk och doftämnen för att naturligt behandla svampinfektioner

Det finns många parfymer, talkpulver, deodoranter och andra produkter som är gjorda för att ta bort en dålig lukt i vaginan. De har stor påverkan på den mikrobiologiska floran i området och kan faktiskt skapa infektioner.

Deras kemiska komponenter förgör hälsosamma bakterier som motverkar svamp.

 • Det är viktigt att förstå att underlivet inte har anledning att lukta illa så länge man har god hygien.
 • Det stämmer att vaginan har en viss lukt, men det innebär inte att det finns ett problem.

Har du en svampinfektion? Följ våra rekommendationer för att återta kontrollen över situationen.

 • Mayer, F. L., Wilson, D., & Hube, B. (2013). Candida albicans pathogenicity mechanisms. Virulence. https://doi.org/10.4161/viru.22913