Fem tips för odling och skötsel av basilika

Älskar du smaken av basilika och vill lära dig hur du odlar den själv hemma? I så fall har vi goda nyheter till dig: det är förvånansvärt enkelt! Ta del av våra fem tips för hur du odlar basilika genom dagens artikel.
Fem tips för odling och skötsel av basilika

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Basilika är en aromatisk örtväxt med ursprung i Asien. Idag finns den över hela världen och är populär i många länders gastronomi på grund av sin smak, till exempel i Medelhavsregionen. Dagens artikel innehåller några tips för korrekt skötsel av basilika så att den hålls frisk och välsmakande underlångtid.

Basilika har förutom en utsökt smak också flertalet medicinska användningsområden som hjälper matsmältningen, lindrar viss smärta och hjälper till att påskynda hudläkningsprocesser.

Att plantera några basilikaplantor hemma gör att du har denna goda växt lätt tillgänglig för att snabbt kunna använda den i maträtter. Den passar bra i rätter som pesto, aromatiska buljonger, sallader, gröna smoothies och till och med glass. I övrigt hjälper basilika till att hålla myggorna borta!

Skötsel av basilika: Vattna din växt

Generellt sett behöver man vattna basilika regelbundet för att den ska växa ordentligt. Men jorden måste ha bra dräneringsförmåga, så säkerställ att krukan har hål i botten.

I övrigt är bevattning beroende av klimat- och väderförhållanden. Därav behöver man kanske vattna den varje dag i små omgångar i varma klimat. Vattna den varannan dag vid svalare temperaturer.

Skötsel av basilika: Beskärning

Som med de flesta växter behöver man regelbundet rensa bort ogräs och döda löv från basilika. Dessutom är det nödvändigt att klippa stjälkarna för att få längre bladväxt. Trimma under blomknoppen för att fördröja blomning.

Den främsta orsaken till att beskära växten på det sättet beror på att det är en årlig växt. Det betyder att den blir torr och vissnar efter att den har blommat färdigt. Man kan samla fröerna för att kunna plantera om och fortsätta ha grödan hemma. Beskär den en till två gånger i månaden.

Basilikan behöver vattnas och dräneras ordentligt. Beskärning är också nödvändigt för att den ska hålla längre.
Basilikan behöver vattnas och dräneras ordentligt. Beskärning är också nödvändigt för att den ska hålla längre.

Skötsel av basilika: Generell omvårdnad

Det vetenskapliga namnet på basilika är Ocimum basilicum L och det finns många olika sorter. Den populäraste är grekisk basilika (Ocimum basilicum minimum), lila basilika (Ocimum basilicum purpurascens), Genovesebasilika (Ocimum basilicum Genovese), finbladig basilika (Ocimum minimum), kanelbasilika (Ocimum basilicum Cinnamon) och citronbasilika (Ocimum basilicum citriodorum).

När du har valt vilken sort du vill odla i din trädgård behöver du en kruka eller ett område i trädgården för att plantera den. Du kan välja mellan att köpa frön eller plantor.

1. Se till att ha lämplig såjord

En studie publicerad i Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro de Mexico visar på att den bästa jorden för att odla basilika bör vara lätt och genomtränglig och ha bra dräneringsförmåga eftersom stagnering tar död på basilikan. Blanda jorden med lite sand för att säkerställa dränering. Jorden bör ha ett pH mellan 4,3 och 8,2.

2. Ge näring för att stimulera tillväxten

Basilikan behöver jord som är rik på organiskt material. Därför bör man lägga till den här typen av material innan sådd.

I tillägg är är kompost mycket bra för basilika. Man bör gödsla det på detta sätt var 20:e dag, i små mängder.

3. Rätt placering

Basilikan behöver konstant solljus för att utvecklas rätt. Men den passar att ha i både inom- och utomhusmiljöer. Faktum är att den trivs bäst i en halvskuggig miljö.

4. Säkerställ en bra temperatur

Basilika kräver en temperatur mellan 15-25 °C för att växa ordentligt. Man bör därför låta den stå inomhus om man bor i ett väldigt kallt område. I tillägg behöver basilika inte en stor kruka för att växa ordentligt.

5. Ta vara på fröna

Basilika är en årsväxt men man kan återplantera den genom att använda fröna. För att göra det väntar man bara tills blommorna blir bruna och torkar ut.

Du kan klippa upp frökapslarna för att få ut de små svarta fröna som är gömda inuti blomman. Förvara dem sedan i en glasburk och låt dem torka helt.

Korrekt skötsel av din basilika för att hålla undan andra basilikaälskare

Basilika är effektivt för att hålla myggor borta men det finns vissa basilikaätande småkryp. Dessutom kan vissa väderförhållanden tära på basilikan och göra så att den vissnar.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur du håller småkrypen borta från din basilika så att den kan fortsätta att växa och frodas.

Bladlöss

Bladlöss är vanligt förekommande ohyra som försvagar växter då de äter saven. Man känner igen dem på hålen de gör på stammen och bladen. Dessutom utsöndrar de en söt vätska som attraherar myror. En spray med lök och vitlök kan dock hjälpa till att hålla dem borta.

Blåsfotingar

Blåsfotingar är små svarta insekter som angriper växtens blad, blommor och veck och äter dess näringsämnen. Man känner igen dem på deras karakteristiska små fläckar.

Ett sätt att bekämpa dem är att bespruta växtens blad — blåsfotingar gillar inte vatten. Men det är bättre att använda regnvatten då kranvatten ofta innehåller klorin. Kom ihåg att inte spraya dem direkt i starkt solljus eftersom det kommer bränna bladen.

Sniglar

Sniglar älskar många växter i trädgården och då basilika inte utgör något undantag bör man hålla dem väl skyddade.

Man känner igen sniglar på hålen de gör på bladen. Även deras slem lämnar vanligtvis en vitaktig, glänsande pöl efter sig.

Bladlöss gör hål i löven när de äter dem. Man måste upptäcka dem snabbt för att skydda växten.
Bladlöss gör hål i löven när de äter dem. Man måste upptäcka dem snabbt för att skydda växten.

För mycket solljus

Basilika behöver fukt för att växa bra. Den tenderar alltså att torka och vissna om den får för mycket solljus. Därför bör man se till att vattna den väl och hålla den delvis i skugga.

Frost och blåst

Basilika tål inte låga temperaturer; därav brukar den ofta falla offer för frost. Som man kan tänka sig så klarar den sig inte utomhus på vintern så det är bäst att plantera den tidigt på våren.

Basilika är ofarligt för husdjur

Personer med husdjur behöver vanligen ta hänsyn till hur säkert det är med prydnads- eller trädgårdsväxter innan de köper dem till sina hem. Den goda nyheten är att basilika är ofarligt för hundar och katter.

Nu när du vet hur du sköter en basilika och att den är ofarlig för husdjur, bör du ändå tänka på att det är viktigt att hålla basilika borta från djur. Detta eftersom att de kan bli lockade av den tilltalande doften och då förmodligen kommer att orsaka den skada. Att hålla djur borta gör också att de inte markerar revir på din grönskande planta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.