Falska myter om coronaviruset: mat och dryck

Det har uppstått många myter om coronaviruset och vad man bör äta och dricka, vilket har förbryllat tusentals om inte miljoner människor. Det är viktigt att känna till vad som är sant för att kunna skydda sig på ett korrekt sätt.
Falska myter om coronaviruset: mat och dryck
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

På nätet förekommer ett stort antal falska myter om coronaviruset vad gäller mat och dryck. Många av dem försöker övertyga oss om att viss mat, dryck eller vissa vanor kan förhindra att sjukdomen sprids eller utvecklas. Sanningen i detta fall är att vi idag vet ganska lite om något livsmeden kan ha en påverkan på sjukdomen. 

Med det sagt, så har en del forskningsrapporter nyligen försvarat fördelarna med C- och D-vitamin i kampen mot COVID-19En del experter rekommenderar att man intar livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper för att förhindra komplikationer med luftvägarna, samtidigt som man på samma gång stärker immunförsvaret. Tyvärr finns det för tillfället mycket lite bevis för att detta är giltiga råd.

Vilka är de vanligaste myterna angående mat och dryck och coronaviruset? I denna artikel ska vi granska de mest spridda myterna. Vi ska också förklara varför du inte ska bry dig om dem.

Falska myter om coronaviruset: hjälper det verkligen att dricka hett vatten?

Heta drycker kan inte stoppa spridningen av coronaviruset.
Det finns inga bevis för att man kan stoppa spridningen av coronaviruset genom att dricka hett vatten eller heta drycker.

En publikation från the National Center for Biotechnology Information låter förstå att coronaviruset kan vara känsligt för ultraviolett ljus och värme. Samma uttalande har också blivit kommenterat av experter ett flertal gånger. Som ett resultat av denna rapport har vi en av de främsta (och farligaste) myterna om coronaviruset: att man skulle kunna stoppa spridningen genom att äta het mat eller heta drycker. 

Varför är detta så farligt?

Jo, för att det kan invagga oss i en falsk känsla av trygghet.

Först och främst så är detta påstående helt falskt. Även om man har gjort uttalanden om virusets låga tolerans för höga temperaturer, så är det inte sant att het mat eller heta drycker kan stoppa spridningen av viruset. Det är heller inte sant att dagliga bastubad skulle kunna förhindra spridning. Det finns inga vetenskapliga rapporter som stödjer dessa teorier.

Faktum är att viruset sprider sig över hela världen både i länder med kallt så väl som varmt klimat. För nuvarande är experterna inte i en sådan position att de kan förutsäga hur viruset kommer att bete sig när sommarmånaderna kommer. Av dessa anledningar är det logiskt att anta att det är fruktlöst att dricka hett vatten för att besegra denna mikroorganism.

Du är kanske intresserad av: Några vanliga myter om Coronaviruset. 

Myt: Alkohol dödar coronaviruset

En annan teori som för tillfället sprids på sociala nätverk är att man kan dricka alkoholhaltiga drycker för att skydda sig från att få sjukdomen. Principen bakom denna teori är att alkohol kan förhindra virus av RNA-typ från att föröka sig. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för detta påstående. 

Det vi helt säkert vet är att alkohol, förutom att det gynnar inflammatoriska processer, också minskar vårt immunsystems effektivitet. Faktum är att vetenskaplig litteratur hävdar att alkoholkonsumtion inaktiverar vår kropps naturliga kapacitet, och därmed försvagar kroppens reaktion mot skadliga externa mikroorganismer.

Myt: Att gurgla med salt och vinäger

Att gurgla med salt och vinäger kommer inte att eliminera viruset som orsakar COVID-19.
Att gurgla med salt och vinäger kommer inte att eliminera viruset som orsakar COVID-19. Därför är det inte en giltig säkerhetsåtgärd mot sjukdomen.

De antiseptiska egenskaperna hos salt och vinäger är välkända, något som också visas i vetenskaplig litteratur. De kan förhindra spridning av bakterier och svamp. I våra munnar kan vi förhindra bakterietillväxt och dålig andedräkt genom att skölja med dessa produkter. 

Det finns dock inga bevis för att dessa produkter skulle ha en skyddade effekt mot infektion av coronaviruset. Av denna anledning kommer vi inte att få några fördelar vad gäller behandling av denna sjukdom trots konsumtion av ovanstående.

En del människor hävdar också att intag av vitlök eller att gurgla med en dryck på vitlök kan ha skyddande effekt. Det finns ingen forskning som stödjer denna teori heller. Vitlök kan visserligen visa en förbättring av symptomen för vissa infektioner i andningsvägarna, men det finns inga specifika studier som skulle påvisa en effekt på sjukdomen som orsakas av coronaviruset. På grund av detta, kan vi ännu inte dra några vetenskapliga slutsatser av detta påstående. 

Falska myter om coronaviruset och mat: Vad ska vi riktigt tro på?

Den nuvarande bristen på kunskap om virusets spridning och hur det fungerar, begränsar starkt vad experterna kan bekräfta. Därför kan de fortfarande inte ge några kostråd vad gäller intag av olika livsmedel och COVID-19.

Oavsett detta, och med hänsyn till vad vi för tillfället känner till om immunsystemet, så kan vi betona att en balanserad och varierad kost stärker våra kroppars fysiologiska mekanismer. Ett tillräckligt intag av vitaminer och mineraler förbättrar vårt naturliga immunförsvar och kan minska risken för sjukdomar generellt sett.

Å andra sidan måste vi undvika ohälsosamma vanor som alkoholkonsumtionAlkohol orsakar ökad systemisk inflammation och förhindrar dessutom vår kropps immunsystem från att reagera korrekt. Därför gör det också att vår kropp inte lika effektivt kan slå tillbaka mot externa patogena mikroorganismer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coleman LG Jr., Crews FT., Innate immune signaling and alcohol use disorders. Handb Exp Pharmacol, 2018. 248: 369-396.
  • Yagnik D., Serafin V., J Shah A., Antimicrobial activity of apple cider vinegar against escherichia coli, staphylococcus aureus and candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep, 2018. 8 (1): 1732.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.