Exakt vad är kostbehandlingen FODMAP?

Kostbehandlingen FODMAP är ett sätt att äta där man utesluter livsmedel som tarmen har svårt att absorbera, eller helt enkelt inte kan smälta. Vilka är fördelarna med det? Läs vidare för att ta reda på detta.
Exakt vad är kostbehandlingen FODMAP?
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Lider du av tarmproblem? Att använda dig av kostbehandlingen FODMAP kan göra så att dina symtom förbättras, eller till och med elimineras. Generellt innebär detta sätt att äta att man undviker vissa typer av mat som är svåra att smälta. Vill du veta mer om det och hur det kan hjälpa dig? Om så är fallet, fortsätt att läsa!

Kostbehandlingen FODMAP

Forskare från Monash University i Australien uppmuntrar till en kost med lågt FODMAP. Denna förkortning står för “fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler.” Dessa tillhör en grupp kortkedjade kolhydrater som tarmen har svårt att absorbera, och som vissa människor helt enkelt inte kan smälta.

Vad är syftet med den här kostbehandlingen?

Grunden för denna typ av kost är att begränsa intaget av vissa livsmedel som leder till tarmproblem, som till exempel:

Du kan också använda denna typ av kostbehandling för att förbättra tillstånd som:

 • Funktionella tarmbesvär
 • Irritabel tarmsyndrom
 • Ulcerös kolit
 • Crohns sjukdom

Vad innefattar kostbehandlingen FODMAP?

FODMAP-föreningarna finns i livsmedel som innehåller fruktos, laktos, fruktaner, galaktaner eller polyoler, huvudsakligen de följande:

Livsmedel som man kan äta under FODMAP.
Kostbehandligen FODMAP kan hjälpa till att förebygga vissa gastrointestinala problem.

Livsmedel med högt FODMAP som man bör undvika:

 • Spannmål som till exempel råris, havre, korn, råg, hirs och fullkornsvete
 • Baljväxter som bönor, kikärtor, ärtor och linser
 • Grönsaker som vitlök, kronärtskockor, aubergine, broccoli, lök, rosenkål, blomkål, endiver, sparris, sallad, paprika, purjolök, rödbetor och svamp
 • Färska och torkade frukter som till exempel körsbär, plommon, hallon, jordgubbar, äpplen, persikor, melon, björnbär, vattenmelon, päron, druvor, oliver, aprikoser, tranbär, fikon, avokado, persimon och mango
 • Nötter som till exempel mandlar, cashewnötter, hasselnötter, jordnötter, kastanjer, valnötter, pinjenötter, pumpafrön och pistaschnötter
 • Mjölk och dess derivat
 • Bearbetat kött likt korvar och smörgåspålägg
 • Raffinerat socker
 • Drycker som kaffe, öl, sprit, läsk, te, vin, och förpackade fruktjuicer
 • Naturliga sötningsmedel som socker, fruktos, agavesirap, lönnsirap och honung
 • Konstgjorda sötningsmedel såsom erytritol, isomalt, laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol och xylitol

Besök också denna artikel: FODMAP-dieten och dess fördelar

Hur ska man implementera FODMAP?

Det finns tre stadier i implementeringen av FODMAP:

 1. Begränsningsfasen: varar vanligtvis 6 till 8 veckor och handlar om att helt undvika alla livsmedel som är rika på FODMAP. Detta är för att förbättra gastrointestinala problem.
 2. Under återinföringsfasen lägger du långsamt tillbaka de typer av livsmedel som du undvikit i första steget. Detta är för att bestämma toleransen för varje livsmedel. Den här fasen varar vanligtvis mellan 8 och 12 veckor.
 3. När återinföringsfasen sedan är över kan du anpassa din kost för att bibehålla nödvändiga matvariationer och undvika onödiga begränsningar, samtidigt som du behåller kontrollen över dina symptom.

Vad är fördelarna med kostbehandlingen FODMAP?

Som vi tidigare nämnde rekommenderas denna typ av kost för behandling av tarmsjukdomar. Enligt en studie publicerad i Gastroenterology så har behandlingen många beprövade fördelar för personer som drabbats av irritabelt tarmsyndrom (IBS). Det kan nämligen minska symtomen med 76%.

Generellt kan FODMAP förbättra detta tillstånd och reducerar inflammation och buksmärta genom att minska tarmbakteriernas jäsbara underlag. Det hjälper också till med flatulens och normaliserar graden av tarmrörelser.

Man med en brännande känsla i magen.
Genom att följa kostbehandlingen FODMAP kan man reducera irritabelt tarmsyndrom.

Det förbättrar också matsmältningssymtomen hos patienter med en funktionell tarmsjukdom, och hos de med organiska gastrointestinala tillstånd. I en studie visade hela 84% av deltagarna en förbättring av sina matsmältningssymtom när de höll sig till denna kost. Efter återintroduceringsstadiet kunde dessutom mer än 80% av patienterna tolerera vete, helmjölk, mer än 70% av baljväxterna, samt två portioner frukt med låg fruktoshalt i samma måltid.

Den här kostbehandlingen har många hälsofördelar, men den har också några nackdelar. Var mycket försiktig om du lider av förstoppning. Detta eftersom FODMAP är mycket låg i fiber och därför kan förvärra dina symtom. Det är bäst att arbeta tillsammans med en nutritionist eller en dietist, eftersom detta är en mycket strikt kostbehandling som kräver gradvis återintroduktion och anpassning av vissa livsmedel.

Prata med din läkare för mer information.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no-calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
 • Barret JS., How to institute the low-FODMAP Diet. J Gastroenterol Hepatol, 2017.
 • Rovira Vila N., Ibañez Solano P., Angós Musgo RJ., Ibañez Betés MT., et al., Pacientes con trastorno funcional intestinal: eficacia de una dieta baja en FODMAPS para el tratamiento de los síntomas digestivos. Nutr Clin Diet Hosp, 2016. 36 (1): 64-74.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.