5 dietprodukter som orsakar viktökning

januari 30, 2020
Det finns så många trick, tips och recept för viktnedgång, men ofta fungerar de inte. Det finns även många livsmedel som marknadsförs som dietprodukter, men som istället får oss att gå upp i vikt.

Folk försöker alltid hitta nya dieter för att tappa vikt. Det finns så många trick, tips och recept som ska hjälpa dig att komma i form, men ofta fungerar de inte. Det finns till och med dietprodukter som orsakar viktökning.

Mat du alltid ska undvika inkluderar kakor, godis, fett och choklad, och de som konsumerar dem dagligen drabbas ofta av övervikt. Men även andra till synes bra livsmedel kan få siffran på vågen att öka.

Nedan ska vi dela med oss av fem dietprodukter som orsakar viktökning utan att du är medveten om det.

Hälsosamma dieter för viktnedgång

När det kommer till att tappa vikt är det första du ska göra att minska mängden fett, desserter, läsk och sötsaker. Börja istället att äta måttliga mängder nyttig mat.

Många av de livsmedel som verkar bra är dock inte det, och i vissa fall kan de vara precis lika skadliga som mjöl- och sockerrika produkter.

Nutritionisten och kocken Amelia Winslow berättar om vilka dessa livsmedel är.

5 dietprodukter som orsakar viktökning

1. Light-drycker

Light-drycker är inte bra

Forskare tror att när vi äter eller dricker något sött så förväntar sig kroppen kalorier.

När drycken ifråga inte har några kalorier så reagerar kroppen därför genom att sakta ned metabolismen, vilket sänker insulinnivåerna och orsakar viktuppgång. De kan även innehålla diverse onyttiga sötningsmedel.

Vad bör man dricka istället? Den mest rekommenderade drycken är vatten, men du kan även prova sockerfritt iste, vatten med citron eller infusioner av olika slag.

Upptäck: Tre sätt att förbättra viktminskning med grönt te

2. ”Fettsnål” dietmat

När folk köper fettsnåla produkter så slutar det vanligtvis med att de äter 30% mer av dem. Därför är de inte till hjälp, utan orsakar istället viktuppgång.

Därför är det så viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna och välja nyttiga fetter. Det viktigaste är kontroll och portionsstorlek.

3. Dietprodukter som orsakar viktökning: Smaksatt yoghurt

Dietprodukter som orsakar viktökning; smaksatt yoghurt

Många tror att yoghurt hjälper matsmältningen tack vare dess hälsosamma bakterier. Det må var sant, men enbart när det gäller naturell yoghurt.

Smaksatt yoghurt är vanligtvis sötad med massor av socker eller majssirap. Ett bra alternativ är att köpa riktigt grekisk eller turkisk yoghurt (eller göra egen) och lägga till färsk frukt.

4. Paketerad frukt

När företag säljer paketerad frukt vet de att hållbarheten är väldigt kort, så de lägger ofta till majssirap (glukossirap) med massor av socker för att smaksätta och konservera frukten.

Att äta färsk och säsongsenlig frukt är alltid det bästa alternativet, men tänk på att inte äta för mycket av den heller.

5. Sportdrycker

Drick vatten istället för sportdryck

De flesta sportare konsumerar dessa drycker och folk tenderar att tro att de är nyttiga. Allt du drycker är dock bara socker och vatten, vilket innebär en hel del kalorier.

Dessa drycker är endast rekommenderade för personer som utför ansträngande fysisk träning, eftersom de behöver ersätta de socker de förlorar. Utanför sportsammanhang ska man dock undvika dem.

Läs även: 5 mentala tips för att tappa vikt lättare

Dessa är väldigt tydliga exempel på olika dietprodukter som orsakar viktökning, men hur ska man då göra för att framgångsrikt bli av med sin vikt och sedan hålla den borta?

Vi ger dig några grundläggande tips att ha i åtanke när du påbörjar en diet för att tappa vikt.

Tips för din viktnedgångsdiet

  • ”Fettförbrännare” existerar inte: alla produkter, livsmedel och tillskott är bara komplement till en kalorisnål kost och regelbunden motion. Visst kan de ge lite extra hjälp, men bara om du har en välplanerad kostplan.
  • Säg ja till kolhydrater: kolhydrater är vitala för din kropp även om du följer en diet. Det är bäst att välja fullkorn som ger dig gott om fibrer och näringsämnen.
  • Fett? Ja, men se till att det är av hög kvalitet: fett är nödvändigt, men i måttliga mängder och med hög kvalitet. Därför bör du prova olivolja när du smaksätter din sallad och gör andra rätter. Att banta innebär inte att du måste äta smaklöst. Den kommer dessutom ge dig omega-3- och omega-6-fettsyror såväl som vitamin A, D och E.
  • Middagen är inte din fiende: som med frukosten måste du avsluta dagen med energi. Middagen är viktig eftersom den inte kommer äta något på över åtta timmar, men du behöver fortfarande energi under denna period. Kom dock ihåg att hålla middagen lätt och relativt liten.

Slutsats om dietprodukter som orsakar viktökning

Kom ihåg att det inte bara handlar om att äta färre kalorier, utan även att bränna de som du faktiskt äter.

Du behöver dock inte springa till gymmet eller vara en professionell atlet; ta promenader, gå i trappor, promenera i bergen eller strosa på stranden.

En sak som är säker är att du inte kommer tappa någon vikt genom att sitta på soffan. Våra kroppar är designade för att röra sig, och ju mer du motionerar, desto mer kommer du kunna unna dig matmässigt.