5 mentala tips för att tappa vikt lättare

I denna artikel ska vi tala om mentala tips för att tappa vikt lättare. Börja använda dessa metoder!
5 mentala tips för att tappa vikt lättare

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att tappa vikt, vare sig det är för att du är överviktig eller för att du bara vill komma i en speciell klänning, är oftast ett hälsosamt val. Här kommer några mentala tips för att tappa vikt lättare.

Först bör vi etablera huruvida vi befinner oss i spannet för vad som anses vara vår rekommenderade vikt. Vi kan göra detta genom att använda BMIså länge vi inte har särskilt mycket muskler.

Om du t.ex. är 1,70 lång så är din idealvikt mellan 53 och 72 kg. Det finns flera uträknare på internet som kan hjälpa dig att räkna ut det.

Om du överskrider ditt rekommenderade BMI för din längd eller bara vill bli av med några kilo av estetisk skäl, kan dessa mentala tips hjälpa dig att tappa vikt.

Nedan diskuterar vi de mest effektiva metoderna som kan göra din resa mot din idealvikt enklare.

1. Handla aldrig på tom mage

Mentala tips för att tappa vikt

En av de första mentala strategierna är att aldrig handla på tom mage. Detta må vara allmänt känt, men många glömmer bort att faktiskt följa det.

Att handla när man är hungrig är ett stort misstag eftersom man blir lockad att köpa saker mycket enklare. En annan psykologisk strategi är att ignorera mat som inte hjälper dig att nå ditt mål.

Låt dig inte påverkas av rabatter på sötsaker och låt dig inte lockas att köpa saker som inte kommer hindra din viktnedgång, men som inte heller kommer hjälpa den.

2. Lämna inte vissa livsmedel där du lätt kan se dem

Går du upp i vikt eller har du problem att gå ned i vikt eftersom du inte kan undvika att äta vissa saker du får syn på? Ett annat av våra mentala tips för att tappa vikt är att gömma undan mat som inte hjälper dig.

Sötsaker och choklad bör inte inhandlas överhuvud taget, och om någon ger dem till dig kan du gömma dem i skafferiet eller helst ge bort dem.

3. Ät långsamt och utan att skynda dig

Ät långsamt för att tappa vikt

Ibland måste man äta snabbt, men om du kan undvika det ska du göra det. När du äter långsamt och utan att skynda dig kan du lura magen. Du fyller magen innan du ätit klart, och äter därför mindre.

Detta motverkar även att du känner dig uppsvälld efteråt.

Om du tenderar att äta frukost väldigt snabbt ska du försöka vakna tidigare. Du kanske förlorar några minuters sömn, men det kommer gagna din viktnedgång.

4. Minskad ångest kan hjälpa dig att tappa vikt

Ångest kan vara en av anledningarna till att du äter när du inte är hungrig. Om ångestätande är vad som orsakar din viktuppgång så bör du implementera vanor som kan hjälpa dig.

Det enklaste är att börja träna. Att träna kvällstid är rekommenderat eftersom du släpper på all stress som du ansamlat under dagen.

På helgen kan du vandra eller ta en skogspromenad. Allt detta är perfekt för att minska ångest och dessutom tappa vikt på kuppen.

5. Ät inte tills du blir proppmätt

Smygätande kvinna

Känner du dig proppmätt när du har ätit klart? Känner du dig alltid obekväm efter lunchrasten? Vårt sista mentala tips för att tappa vikt är att undvika att äta tills du känner dig proppmätt.

Några sätt att göra det inkluderar:

  • Lägg upp mindre mat på tallriken.
  • Ät inte en andra portion.
  • Hoppa över dessert.
  • Ät mat som du vet kommer göra dig mätt på ett bekvämt sätt.

Vi tenderar att äta tills vi är proppmätta, men det är inte nödvändigt. Det finns en punkt när vi vet att vi kommer bli för mätta och drabbas av långsam matsmältning om vi äter mer.

Försöker du tappa vikt? Har du övervägt dessa strategier för att underlätta det? Vi uppmuntrar dig att prova dessa metoder. Utöver dem ska du komma ihåg att träna regelbundet och inkludera frukt och grönsaker i din kost.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.