FODMAP-dieten och dess fördelar

FODMAP-dieten utesluter kortkedjiga kolhydrater ur kosten och är därför ett bra alternativ för de som har matsmältningsproblem.
FODMAP-dieten och dess fördelar
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om FODMAP-dieten? Har du vissa problem med din tjocktarm, såsom gaser, buksmärta, uppblåsthet eller diarré? Om du har några av dessa tillstånd, fortsätt läsa, för FODMAP-dieten kan vara lösningen.

Vad är FODMAP-dieten?

FODMAP står för “Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols”. FODMAP-dieten går ut på att utesluta livsmedel med stora mängder fermenterbara, kortkedjiga kolhydrater från din kost.

Även om vissa individer älskar dem kan inte alla äta dem utan problem. Dieten är särskilt bra för de som har problem som:

Till skillnad från många extrema dieter som inte riktigt tar hänsyn till din hälsa och bara fokuserar på att få dig att omedelbart och ovillkorligt gå ner i vikt är FODMAP-dieten välplanerad. Fokus ligger inte på att du ska tappa kilon, utan förebygga obehag under kortare och längre perioder.

Vilka livsmedel bör undvikas medan du går på FODMAP-dieten?

Mjölk och mjölkprodukter

Du bör undvika följande livsmedel som har FODMAP-egenskaper:

 • Livsmedel rika på galaktooligosackarider: baljväxter
 • Livsmedel rika på fruktooligosackarider: vitlök, råg, vete och lök
 • Produkter med sorbitol, xylitol och mannitol: sötningsmedel och lightprodukter
 • Naturliga sötningsmedel med fruktosinnehåll: sirap, honung, sylt
 • Livsmedel med laktos: mjölk och mejeriprodukter

FODMAP-dietens fördelar

Vid första anblicken kan FODMAP-dieten låta väldigt restriktiv, men innan du börjar borde du veta hur bra den är för dig.

1. Lugnar symtomen på irritabel tarm (IBS) med nästan 76%

Matsmältning

Enligt en studie kan många som följer dieten bli av med gas, uppblåsthet och magont. Det viktigt att överväga att många livsmedel borde tas bort från din kost eftersom de fermenteras inuti dina tarmar. Välj därför noggrant mat som är rik på fibrer, vilket förbättrar tarmrörelserna. Till exempel kan du göra brunt ris- eller quinoaversioner av kommersiellt vetebröd.

Kolla in den här artikeln: 3 läkande smoothies för irritabel tarm

2. Minskar obehag för personer med Crohns sjukdom

En studie med 9 personer som diagnostiserats med Crohns sjukdom visade att FODMAP-dieten lindrade tillståndet. Naturligtvis är en studie med 9 patienter inte legitim, men det ger en viss insikt i vad dieten kan göra. Kom ihåg att om du har Crohns sjukdom måste du göra hälsosamma förändringar i din livsstil.

Om du inte vill gå på den här mycket restriktiva dieten hela ditt liv, följ den i några veckor och inkludera gradvis små mängder av andra livsmedel. Upprepa en gång i månaden för att låta din kropp vila.

Kom bara ihåg att vara konsekvent. Att dra ner på eller undvika en matgrupp en dag betyder inte att du kommer att kunna äta vad du vill en annan dag; det kan vara ännu mer smärtsamt.

3. Minska symtomen på kronisk trötthet

Trötthet

Är du alltid trött, oavsett hur mycket du äter? FODMAP-dieten har visat sig minska trötthet.

Naturligtvis äter du fortfarande socker eftersom frukt är tillåtet. Men det är naturliga sockerarter som orsakar mindre fermentering än honung eller konstgjorda sötningsmedel. Kom ihåg att det bästa sockret är det du hittar i frukt. Det beror på att frukt innehåller fibrer, vilket minskar fermentering och ger en bättre blodsockerbalans.

Livsmedel tillåtna i FODMAP-dieten:

FODMAP-dieten handlar inte bara om begränsningar. Några av de livsmedel du kan äta är:

 • Alla kött- och köttbiprodukter, så länge de är fria från fruktos och sötningsmedel
 • Naturliga oljor
 • Örter, kryddor och naturliga smaktillsatser
 • Naturliga nötter och frön fria från konserveringsmedel och sötningsmedel
 • Frukt, inte bara juice: bananer, bär, apelsiner, kiwi, jordgubbar, meloner, mandariner och lime
 • Naturliga sötningsmedel (utan fruktos)
 • Fullkorn: naturlig majs, havregryn, brunt ris, quinoa, durra och tapioka

Kom ihåg att alla dieter inte har som mål att du ska gå ner i vikt. Vissa är helt enkelt avsedda att hjälpa dig att leva ett hälsosammare liv, utan smärta och obehag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Altobelli E., Del Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel síndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017. 9 (9): 940.
 • Elhusseiny MH., Amine AK., Salem OE., Tayel DI., et al., Low FODMAP diet in egyptian patients with crohn’s disease in remission phase with functional gastrointestinal symptoms. JGH Open, 2018. 2(1): 15-20.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.