Ett enkelt recept på hemlagad persikosylt

En läcker hemlagad persikosylt är ett bra sätt att bevara denna frukt under lång tid och den är riktigt enkel att svänga ihop. Är du sugen på att prova?
Ett enkelt recept på hemlagad persikosylt
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

En hemlagad persikosylt är ett bra sätt att få njuta av denna frukt till frukost eller mellanmål. Det är också ett bra sätt att få ut det mesta av frukten under dess korta säsong. Fortsätt läsa för att lära dig hur du kokar denna läckra sylt.

Persikan är en mycket mångsidig frukt och dess söta smak gifter sig väl med andra ingredienser i många recept. Det är också en rik källa på vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra hälsosamma aktiva föreningar.

Hemlagad persikosylt

Människor har konserverat mat sedan urminnes tider, och sylt är ett bra sätt för att kunna bevara det mesta av säsongens frukter och förhindra att de går till spillo. En annan positiv aspekt är att detta sätt att ta vara på skörden också sparar pengar. Genom att koka din egen sylt har du också full kontroll på de ingredienser du använder och kan undvika tillsatser och skadligt socker som livsmedelsindustrin gärna använder sig av.

Först och främst, kom ihåg att socker inte bara är ett sötningsmedel. Det är också ett konserveringsmedel och förtjockningsmedel. Dessutom bör du veta att persikor inte innehåller några höga halter av naturligt pektin, och sylten du kokar hemma kommer inte att få den hårda gelatinösa konsistensen som en industriellt bearbetad sylt kan ha.

Du behöver bara tre ingredienser för att göra detta recept, samt en gryta, en spatel och glasburkar för att lagra den färdiga produkten. Notera mängderna nedan och följ receptet så noga du kan.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Olika metoder för att göra sylt utan raffinerat socker

Recept på hemlagad persikosylt

Ingredienser

Proportionerna som traditionellt rekommenderas för hemlagad persikosylt är lika mängder socker och frukt. Däremot kan du få en produkt med mer smak och som är mindre söt om du minskar mängden sötningsmedel. Så med det i åtanke behöver du följande:

  • 1 kg mogna persikor utan skador
  • 450 g vitt socker
  • Saften av en citron
hemlagad persikosylt och persikor
När livet ger dig persikor, gör sylt.

Förberedelser innan tillagning

Det första du bör göra, innan du ens kokar sylten, är att sterilisera burkarna du ska förvara din sylt i. Kom ihåg att du måste förvara din sylt i helt rena behållare, fria från mikroorganismer, för att undvika livsmedelsburna sjukdomar.

Faktum är att flera olika studier har visat att människor har steriliserat behållare för mat under lång tid. Faktum är nämligen att man sedan lång tid tillbaka vetat att hemkokt sylt håller sig i ätbart skick längre i rena kärl.

Sterilisering av glasburkar

Detta går ut på att tvätta glasburkarna och deras respektive lock med hett vatten och diskmedel. Skölj dem sedan noggrant och lägg dem i en kastrull med vatten. Du måste täcka dem helt med vatten, så använd en stor kastrull.

Låt glasburkarna koka en halvtimme. Efter denna tid (när sylten nästan är klar), ta upp dem men se till så att de inte svalnar alltför mycket. (Tanken är att burkarnas temperatur ska vara ungefär densamma som syltens för att de inte ska spricka).

Så här gör du hemlagad persikosylt:

  1. Det första steget är att tvätta, skala och skära persikorna i bitar. Du måste ta bort kärnan utan att slösa bort något av fruktköttet. Ta bort eventuella missfärgningar och mörkare fläckar.
  2. Mät sedan upp sockret och lägg de skurna persikorna i en stor kastrull. Tillsätt sockret.
  3. Värm kastrullen på låg värme och rör med en spatel i cirka 10 minuter så att sockret börjar lösa sig och blandas med saften som frukten släpper ifrån sig.
  4. Pressa citronen, ta bort kärnorna och häll citronsaften i grytan medan du väntar på att den här tiden ska gå. Fortsätt att röra.
  5. Sänk temperaturen när det börjar koka och låt det puttra försiktigt. Kom ihåg att röra hela tiden så att blandningen inte bränner fast i kastrullen eller kokar över. Ungefärlig tillagningstid är 30 till 45 minuter. Denna tid beror dock på persikornas mognadsgrad och värmens intensitet.
  6. Använd en stavmixer eller minimixer för att bryta sönder de större persikobitarna när frukten börjar falla isär. Detta är ett sätt att få fram en homogen konsistens och korta ner tillagningstiden. Du kan förstås lämna fruktbitarna som de är om du föredrar det.

Tips. Här är en teknik för att ta reda på om sylten är klar: Ställ in en tallrik med lite sylt i frysen. Den ska bli tjock och fast på bara några sekunder. Koka den en stund till om den är för rinnig i sin konsistens.

Häll din hemlagade persikosylt på burk

Så nu har du gjort din hemlagade persikosylt. Det är då dags att fylla på burkarna så fort du kan innan sylten svalnar. För att göra detta, fyll dem, sätt på locket och vänd dem snabbt upp och ner på köksbänken. (Tänk på temperaturtipset ovan så att burkarna inte spricker av att komma i kontakt med för het sylt).

Lämna dem i denna position i 24 timmar innan du ställer undan dem. Det är på detta sätt man får fram vakuumeffekten, som är nödvändig för att bevara sylten på ett säkert sätt.

Persikornas egenskaper

Denna frukt kommer ursprungligen från Kina, men idag hittar man den över hela världen. Enligt boken Alimentación Española har denna frukt inte ett särskilt högt innehåll av något specifikt näringsämne.

C-vitamin sticker dock ut bland mikronäringsämnena och täcker mer än 20 % av det rekommenderade dagliga intaget. Dessutom innehåller den även karotenoider med provitamin A-aktivitet, kostfibrer och mineraler som kalium.

hemlagad persikosylt med bröd
Hemlagad persikosylt är ett prefekt tillbehör till bröd, kakor, tortillas och många andra rätter.

Andra saker att tänka på om detta recept

Hemlagad persikosylt kan innehålla en hel del kalorier på grund av mängden tillsatt socker. På grund av detta bör du tänka på hur mycket och vilken typ av sötningsmedel du använder. Och tänk på att sockrets roll egentligen inte handlar om smaken här, utan det är främst för att ge sylten rätt konsistens.

Tänk också på att en lägre mängd socker kräver en tillsats av speciella förtjockningsmedel som pektin, agar-agar eller andra frukter, som äpple. Det senare är ett välkänt förtjockningsmedel.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 3 livsmedel med laxerande egenskaper mot förstoppning

Njut av smaken av hemlagad persikosylt

Denna sylt är god till frukost, mellanmål och många andra rätter. Det mest klassiska sättet att njuta av den är på en skiva rostat bröd, antingen ensam eller tillsammans med en krämig färskost. Dessutom är den också perfekt för att fylla tårtor, fruktpajer, kakor eller framhäva andra smaker i sötsyrliga recept.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.