Egenskaperna hos honung från bovete

Honung på bovete har medicinska egenskaper och en ganska speciell smak. Den är full av antioxidanter, vitaminer och mineraler som är bra för din hälsa.
Egenskaperna hos honung från bovete
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Få människor vet att det finns över 300 typer av honung och har nog inte ens hört talas om honung från bovete. Den är mörk i färgen och smaken och aromen liknar mörk sirap.

Denna naturliga substans är gjord av bin från pollen som de samlat in från växter. Det har varit en högt uppskattad produkt i århundraden. Faktum är att redan grekerna, egyptierna, mayaindianerna och babylonierna kände till dess näringsegenskaper, och de använde denna honung för medicinska ändamål.

Den har ett högt innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Vi vet också att honung främjar sårläkning, lindrar hosta och hjälper mot infektioner. Nedan berättar vi mer om egenskaperna hos honung från bovete och hur man använder den i vardagen.

Vad är bovete?

Detta namn kan vara förvirrande. Bovete är nämligen inte släkt med vanligt vete, och det är inte ett sädesslag. Bovete (Fagopyrum esculentum) är en växt som tillhör familjen slideväxter. Frukten har en triangulär form och en mörk färg.

Man odlar bovete i stora delar av världen och koncentrationen är särskilt hög i Europa, Ryssland, USA och Asien. En av dess fördelar är att det inte innehåller gluten, och att du kan använda den som du använder ett sädesslag.

Det finns många typiska rätter gjorda med denna ingrediens i vissa länder. De japanska soba-nudlarna, Galettes Bretonnes (salta pannkakor som är typiska för Bretagne, Frankrike), blinier i Östeuropa och kasha i Ryssland är några exempel.

bovete
Bokvete är ett glutenfritt livsmedel. Det innehåller också betydande mängder antioxidanter.

Kännetecken för honung från bovete

Honung från bovete har egenskaper som skiljer sig från andra mer kända sorters honung, från till exempel ljung, rosmarin eller eukalyptus.

Färgen kan variera något beroende på tid och plats för uppsamling av bovetepollenet. Dess nyanser sträcker sig från koppargul till svart, men den vanligaste färgen är rödbrun.

Den söta smaken dominerar naturligtvis, även om den inte är så söt som de flesta typer av honung. Den har också en bitter eftersmak som sticker lite i gommen. Denna typ av aromatisk honung kan påminna om öl, bröd eller sockerrör.

I allmänhet är konsistensen viskös och inte särskilt rinnande och tenderar att kristallisera snabbt. Den är lite åt det tjockare hållet och ser ut som mjukt smör.

Fördelar och användning av honung från bovete

Kolhydrater är huvudkomponenten i denna sorts honung, men den innehåller också vitaminer, mineraler, organiska syror, flavonoider, polyfenoler och vissa flyktiga föreningar. Vilka är de viktigaste fördelarna? Låt oss titta på dem i detalj.

Den är ett hjälpmedel vid behandling av ärr och brännskador

Användningen av honung som ett topiskt medel mot sår är välkänd. Du bör inte använda den på öppna sår, men den är effektiv vid små skärsår, blåsor och skavsår. Det är många som värdesätter denna honung eftersom den hjälper till att stoppa tillväxten av bakterier på hudytan.

Den är en antioxidant

Detta beror på fenolhalten. Hittills har studier visat att de skapar en ökning av antioxidantkomponenter i blodet, men den exakta roll de spelar i människokroppen är fortfarande okänd.

Oavsett vilket, vet vi att antioxidanter spelar en avgörande roll för att förhindra för tidigt åldrande och associerade sjukdomar.

Honung från bovete skyddar tarmmikrobiotan

Resultaten av forskning som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Evidence-Based Complement Alternative Medicine visar att honung från bovete kan ge fördelar för tarmen. I synnerhet är den bra som föda till goda bifidobakterier som lever i tjocktarmen. Dessutom begränsar den tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier.

Nya vetenskapliga bevis visar vikten av tarmmikrobiotan för din hälsa. Att detta område i kroppen är i god form förbättrar din hjärnfunktion, ditt immunförsvar och kroppens näringsstatus.

Antimikrobiell och antiviral kapacitet

Honung kan ha en positiv effekt mot vanliga patogener i sjukhusmiljöer på grund av det höga innehållet av socker.

Forskare har analyserat dess specifika aktivitet mot följande mikroorganismer:

  • Clostridium difficile
  • Staphylococcus aureus
  • Två typer av Pseudomonas aeruginosa
  • Enterococcus faecalis
  • Klebsiella pneumoniae

Dessa forskare fokuserade sin forskning på Wisconsin-honung, och deras slutsats är att man kan använda denna tillsammans med andra terapeutiska resurser mot resistenta patogener. Det finns dock inte tillräckligt med bevis för att stödja detta påstående.

Honung från bovete
Människor värdesätter honung från bovete på grund av dess antimikrobiella och antivirala egenskaper. Det är med andra ord ett vanligt botemedel mot vissa infektioner.

Mildrar förkylningar

Honung från bovete, precis som vanlig honung, kan verka som ett hjälpmedel vid behandling av förkylningssymptom. Det hjälper till att lindra hosta och förbättrar sömnkvaliteten, särskilt hos barn.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Salvia och honung för att behandla små sår

Kulinariska rekommendationer

Ett av de vanligaste och mest utbredda sätten att använda honung på är att ha det i örtteer eller heta infusioner. Allt du behöver göra är att späda ut det med en varm dryck. Din dryck bör vara under 70 grader för att inte påverka bovetehonungens egenskaper.

Överskrid dock inte den rekommenderade dosen på en tesked per kopp för vuxna och en halv tesked för barn. Det är också mycket viktigt att du känner till att användningen inte är lämplig för barn under ett år på grund av risken för botulism.

Det är vanligtvis ett bra sötningsmedel som enkelt kan ersätta vanligt socker. Tillsätt gärna en tesked i rätter eller desserter som:

  • gröt
  • yoghurt
  • keso och nötter
  • apelsin och kanel

Honungens förmåga att binda vätska är en fördel när du bakar kakor, bullar och andra bakverk. Det gör dem saftigare och därtill en lite speciell och god smak.

Du kan också göra ett fluffigt bröd genom att blanda det i en deg med jäst. Den passar också bra till frukost eller som pålägg på bröd.

Använd gärna denna honung i salta rätter som kan dra nytta av en söt touch som:

  • vinägrett med senap, rödvinäger eller majonnäs
  • marinader till fisk, kött eller tofu
  • karamelliserade nötter och frön

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Det glykemiska indexet för honung och diabetes

Honung från bovete, ett hälsosamt alternativ

Bovetehonung har en annan färg, konsistens och smak än andra typer av honung. Men detta är, liksom alla annan honung, också en näringsrik produkt som du enkelt kan införliva i din kost, i måttliga mängder.

Den passar utmärkt för både söta och salta rätter och även i örtteer, kaffe eller vanligt vatten.

Du kan använda denna honung utvärtes på sår och ytliga brännskador eftersom det hjälper läkningsprocessen och förhindrar infektioner. Applicera bara ett tunt lager på önskat område och täck det med ett rent bandage. Är du redo att prova?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hammond EN et al. Effect of United States buckwheat honey on antibiotic-resistant hospital acquired pathogens. Pan African Medical Journal. Diciembre 2016.25:212.
  • Fashner J. et al. Treatment of the Common Cold in Children and Adults. American Family Physician. Julio 2012. 86(2):153-159.
  • Jiang L et al. Phenolics and Carbohydrates in Buckwheat Honey Regulate the Human Intestinal Microbiota. Evidence Based Complement Alternative Medicine. Febrero 2020:6432942.
  • Lai-flurrie K. Honey in wound care: effects, clinical application and patient benefit. British Journal of Nursing. Septiembre 2013. 17(5).
  • Geldof N. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Enero 2003. 51 (5):1500–1505.
  • Van den Berg A.J.J et al. An in vitro examination of the antioxidant and anti-inflammatory properties of buckwheat honey. Journal of wound care. Septiembre 2013. 17(4):

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.