Den vertikala dieten: vad är det och vilka är dess nackdelar?

Vi ska visa dig vad den vertikala kosten går ut på och huruvida det är ett alternativ som alla människor kan implementera regelbundet.
Den vertikala dieten: vad är det och vilka är dess nackdelar?

Senaste uppdateringen: 20 november, 2022

Den vertikala dieten är baserad på hela livsmedel och syftar till att förbättra tarmhälsan för att säkerställa att organismen fungerar korrekt. Den sägs ska kunna korrigera hormonella obalanser och näringsbrister, och därtill öka energinivåerna och optimera återhämtning.

Faktum är att det är en diet som fokuserar på tillförseln av biotillgängliga näringsämnen för detta ändamål. Den är framtagen av kroppsbyggaren Stan Efferding för att hjälpa andra idrottare och viktlyftare att nå sina mål för muskelökning och viktminskning. Planen har emellertid blivit populär också bland andra grupper. Vad går den ut åp?

Livsmedel tillåtna och förbjudna i den vertikala dieten

Generellt går den vertikala dieten ut på konsumtion av färsk mat. Således kan man inkludera rött kött, ris, nötter, ägg, grönsaker, fisk och mejeriprodukter. Alla kännetecknas av en hög näringstäthet, vilket hjälper till att möta näringsbehoven.

I synnerhet prioriterar den proteinintaget, vilket hjälper till att förebygga muskelförlust. Men den innebär också att man ska undvika eller begränsa intaget av vissa livsmedel, såsom ultrabearbetade livsmedel, raffinerade oljor, samt soja och dess derivat.

I synnerhet är det nödvändigt att begränsa intaget av livsmedel med högt FODMAP-innehåll, såsom kål, lök och sparris. Dessa har visat sig orsaka uppsvälldhet eller obehag hos känsliga personer eller personer med gastrointestinala tillstånd.

Å andra sidan är ett måttligt intag av havregryn och groddade eller blötlagda baljväxter tillåtet, eftersom de är lättare att smälta.

Stekt kött.
Rött kött är ett av de livsmedel som ingår i den vertikala dieten.

Är den vertikala dieten hälsosam?

Den enda nackdelen den vertikala dieten har är att den inte riktigt täcker vårt fiberbehov, och detta kan ha en negativ inverkan på hälsan. Fiber är nämligen nyckeln till att upprätthålla god tarmhälsa och faktum är att rekommenderat intag är minst 25 gram dagligen.

Forskning publicerad i tidskriften Nature Reviews visar att om detta mått inte uppfylls ökar risken för problem som förstoppning.

När allt kommer omkring handlar detta om en restriktiv diet som inte riktigt fyller alla våra behov. På grund av detta är den inte lämplig för alla. Vissa som följer planen kan uppleva matångest och tristess, vilket kan resultera i efterföljande hetsätning eller rebound-effekten.

Vill man bygga muskelmassa eller gå ner i vikt är det nödvändigt att anpassa kosten efter individuella behov. Detta säkerställer bland annat att man orkar följa kostplanen på längre sikt.

Trots ovanstående är det sant att den vertikala kosten kan vara väl lämpad för personer med inflammatorisk tarmsjukdom under den akuta fasen och för idrottare med specifika mål. Naturligtvis behöver man ibland något tillskott för att undvika underskott av viktiga näringsämnen.

Är den vertikala dieten effektiv för viktminskning?

Den vertikala dieten är inte utformad för att orsaka en minskning av kroppsvikten. Visst kan man följa den med målet att minska kalorier, men det är inte dess huvudsakliga syfte.

Om ditt mål är att förbättra kroppssammansättningen måste du säkerställa ett energiunderskott. Det bästa sättet att uppnå detta är att öka nivån av fysisk aktivitet och minska antalet och storleken på de portioner du äter under dagen.

En kvinna som går ner i vikt.
Denna dieten är inte den mest lämpade för viktminskning, eftersom den är svår att upprätthålla över tid.

Du kanske också är intresserad av: Fyra utsökta frukostar för att öka muskelmassan

Det är en restriktiv diet

Sammanfattningsvis måste det erkännas att den vertikala dieten är mycket restriktiv gällande fiber och vegetabiliska livsmedel. Av denna anledning är det inte ett alternativ för alla situationer.

Konsumtionen av grönsaker och frukt är förknippat med en lägre risk för dödsfall oavsett orsak samt med en minskning av förekomsten av kroniska sjukdomar. Vi bör äta fem portioner av dessa produkter varje dag.

Om du upplever tarmsymtom är det bäst att konsultera en specialist för att få en korrekt diagnos och för att kunna förbereda en lämplig meny. Här kan vissa kosttillskott hjälpa till att hantera processen, till exempel probiotika.

Att tillfälligt minska intaget av fiber kan i vissa fall också vara positivt, men det är viktigt att börja konsumera det igen efter några veckor. Om det finns några frågor om detta är det bästa man kan göra att kontakta en nutritionist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020;12(1):148. Published 2020 Jan 4. doi:10.3390/nu12010148
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.