Fördelarna med havregryn - ett sädesslag att äta mer av

I den här artikeln kommer vi att prata om havregryn och dess fantastiska hälsofördelar. Det är lätt att lägga till detta sädesslag i din diet eftersom det är mycket mångsidigt. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!
Fördelarna med havregryn - ett sädesslag att äta mer av
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Havregryn ger många positiva inslag till din hälsa. Faktum är att fler och fler människor har insett att det är ett bättre – och mycket billigare – alternativ till färdigpackade flingor. Det har lett till att konsumtionen av detta sädesslag har ökat. Det här är en bra nyhet eftersom det är mycket hälsosamt och fördelarna med havregryn är många. Dessutom är kunskap makt, och många människor vet helt enkelt inte hur mycket deras kost påverkar deras välbefinnande!

En av de bästa sakerna med havregryn är att du kan integrera det i alla slags rätter, eftersom dess milda smak passar bra ihop de flesta ingredienser. Det vanligaste är att man äter havregryn till frukost. Man kan dock också använda det för att tillaga mellanmål att äta under dagen.

Idag ska vi därför berätta mer om de många fördelarna som kommer med att lägga till havregryn till din dagliga kost. Vi kommer också att ge dig några idéer på hur du kan integrera grynen i dina dagliga måltider.

Fördelarna med havregryn

Havregryn är både mångsidigt och mycket hälsosamt. Det är perfekt som huvudingrediens, eller som komplement till andra ingredienser, i alla typer av rätter. Att använda havregryn i matlagning kommer att ge en speciell touch till dina maträtter och du drar samtidigt nytta av grynets näringsprofil.

Havregryn är rikt på fiber och komplexa kolhydrater. Bland andra fördelar finner vi förbättrad glukosabsorption och en mättande effekt.

Havregryn består huvudsakligen av komplexa kolhydrater som är en energikälla som är mycket mer progressiv, och vars effekt varar längre än snabba kolhydrater. Inte bara det, havregryn är också rikt på hälsosamt fett samt protein.

Grynet har också ett högt fiberinnehåll (9 g/100 g) som tillsammans med de andra näringsämnena kan hjälpa till att förhindra förändringar i matsmältningssystemet som förstoppning, diabetes och till och med fetma. Det är också bra för kolesterolet.

Du kanske är intresserad av att läsa: Sätt att äta havregryn och varför det är så hälsosamt

Fem fördelar med havregryn

Havregryn i tre olika former: gryn, mjölk, flingor

1. Havregryn hjälper till att kontrollera kolesterolet

Tack vare de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos betaglukan, tror nutritionister att havregryn kan bidra till lägre kolesterolnivåer i blodet. Intag av havregryn kan också hjälpa till att kontrollera glukoskoncentrationerna i plasma efter en måltid, samt kontrollera insulinrespons.

Många studier indikerar att regelbunden konsumtion av 3 g betaglukan per dag kan bidra till att minska risken för kranskärlssjukdom. Detta bör dock alltid vara en del av en kost som har ett lågt innehåll av mättat fett samt kolesterol.

2. En annan av fördelarna med havregryn är antioxidanter

Havregryn har exklusiva polyfenoler som kallas avenantramider. Tack vare dessa antioxidanter kan havregryn inte bara hindra celloxidation utan även reglera blodtrycket och hjälpa blodkärlen utvidgas, vilket ger en antiinflammatorisk effekt.

3. Havregryn är bra för nervsystem och benhälsa

En av havregryns fördelar är ett starkt skelett.
Ett intag av havregryn är direkt relaterat till en lägre förekomst av osteoporos tack vare de vitaminer och mineraler, som till exempel kalcium, som finns i detta sädesslag.

De vitamin B-komplex som finns i havregryn hjälper till att utveckla, upprätthålla och balansera nervsystemets funktion. Havregryn innehåller också en stor mängd kalcium, vilket hjälper till att förhindra demineralisering. Därför hjälper havregryn också att förhindra osteoporos.

4. Havregryn hjälper till att förebygga sjukdomar

Att konsumera havregryn förhindrar hypotyreos eftersom sädesslaget innehåller jod, ett mineral som normaliserar sköldkörteln. Dessutom har havregryn slemlösande och mukolytiska egenskaper som kan förbättra både hosta och bronkit.

Vissa studier har också visat att en tidig introduktion av havregryn i ett barns kost kan minska risken för astma.

5. Havregryn reglerar sockernivåerna

Som vi nämnde ovan innehåller havremjöl betaglukaner, och dessa är vattenlösliga. De bildar därför en slags gel under matsmältningen som faktiskt bromsar matsmältningsprocessen och också bromsar passagen av socker ut i blodet. På så sätt hjälper detta sädesslag till med att sänka blodsockernivån och också förbättra insulinsvaret.

Faktum är att det är mycket användbart för personer med typ 2-diabetes att införliva havregryn i sin kost.

De bästa sätten att konsumera havregryn för att maximera fördelarna

Ät havregryn och yoghurt till frukost
Havregryn är en ingrediens som du kan integrera i en mängd olika recept, oavsett om du är sugen på något sött eller kryddigt.

Havregryn är ett mycket mångsidigt spannmål som du inte bara kan använda till kakbak, utan också i salta rätter. Du kan till exempel blanda det med köttfärs för att sedan göra hamburgare eller köttbullar. Du kan också använda havregryn istället för brödsmulor, eller så kan du finmala det och använda det istället för mjöl när du till exempel lagar friterad kyckling.

Ett par av våra favoritsätt att tillsätta havregryn i kosten är:

  • Att blanda havregryn med färsk frukt och använda som müsli. Denna metod gör att du kan dra fördel av havregrynets mineraler och vitaminer eftersom syran i frukten hjälper kroppen att absorbera allt bättre.
  • Att lägga till havregryn i alla recept för bröd och kakor, och till och med i chokladtryfflar eller havre- och mandelstänger. Dessa godbitar är mycket hälsosammare än de du köper i butiken.

Det råder fortfarande tvivel om detta spannmål är lämpligt för patienter med celiaki. Men de människor som inte är intoleranta mot gluten har stor nytta av att införliva detta fantastiska sädesslag i sin kost. Så, hur ofta äter du havregryn?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
  • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
  • Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.