Den bästa maten vid orolig mage

En orolig mage, ofta kallad dyspepsi, är bland de vanligaste gastrointestinala problemen. Du bör absolut läsa den här artikeln om du har det här problemet. Vi ska nämligen diskutera vilka typer av livsmedel som är bra att äta respektive undvika för att få slut på obehaget.
Den bästa maten vid orolig mage
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många saker i en kost som kan påverka din mage och leda till besvär, eller dyspepsi. Denna typ av obehag i övre delen av buken beror vanligtvis på antingen en Helicobacter pylori-infektion eller återkommande gastroesofageal reflux. Läs vidare för att lära dig mer om den bästa maten att äta för en orolig mage.

I dagens artikel ska du få några tips om förändringar du kan göra i din kost. Fortsätt läsa så att du lär dig hur du kan omsätta dem i praktiken. Detta kommer inte bara att hjälpa dig att lindra obehaget, utan också att du kan återgå till din normala livsstil. Kontakta din läkare så att hon eller han kan ställa en korrekt diagnos om problemet kvarstår.

Mat du bör äta eller undvika när du har en orolig mage

Vi har listat några livsmedelsgrupper som du bör äta eller hålla dig borta från för att lindra magbesvär. Detta hjälper dig att anpassa din kost och minska de obehagliga symptomen du upplever.

Mat du bör ta med i din kost för att lugna en orolig mage

Fisk och magert kött är bland de livsmedel som personer med dyspepsi bör ta med i sin kost. Detta beror på att de kan bidra med proteiner som kan hjälpa till att reparera vävnader. Dessutom innehåller de en låg halt av lipider av den typ som är ansvarig för förstoppning och därmed orsaken till obehaget.

Välj alltid fisk och annat ljust kött, eftersom det underlättar bättre matsmältning enligt en publikation i Journal of Gastroenterology and Hepatology. Vad du bör prioritera här är att begränsa ditt fettintag för att minska gastroesofageal reflux, vilket tvärtom förvärrar dyspepsi.

Dessutom ger magert kött dig möjlighet att få den mängd protein din kropp behöver varje dag. Vidare behöver du komplettera din kost med alla typer av näringsämnen som stöder dina naturliga metabola processer. Kom ihåg att din kardiovaskulära hälsa kräver en balanserad kost för underhåll och förebyggande.

Dessutom bör du inkludera fermenterade och syrade livsmedel i din kost eftersom de innehåller probiotika. Yoghurt och kefir är två bra exempel på detta. Du kanske inte är medveten om det, men att äta probiotika regelbundet kan lindra magbesvär och andra typer av gastrointestinala problem.

kött
Magert kött underlättar tarmtransiten och minimerar därför reflux.

Missa inte att läsa den här artikeln: Så tillagar du teer mot gaser i magen

Mat du endast bör äta med måtta

Minska ditt intag av vitt mjöl och socker, eftersom dessa ofta leder till mag- och tarmproblem.

Enligt experter kan personer med dyspepsi inte absorbera fruktos ordentligt, vilket påverkar deras förmåga att smälta och metabolisera socker.

Dessutom bör du begränsa ditt fiberintag. Det är nödvändigt att vi får i oss en viss mängd av fiber i oss för att garantera korrekt tarmtransit, men alltför stora mängder kan leda till förstoppning och bara förvärra våra magbesvär.

Det är just därför du behöver begränsa ditt intag av pasta och spannmål. Istället kan du äta rotfrukter för att tillgodose dina kolhydratbehov.

Det är också viktigt att minska ditt intag av onyttiga fetter och friterad mat i allmänhet. Detta eftersom att livsmedel som dessa ökar risken för reflux och leder till långsam matsmältning. Prova att laga maten på en grill eller i ugnen. Ett annat alternativ är att ångkoka maten.

Dessutom bör du minska ditt intag av feta såser och dressingar, eftersom de inte bara innehåller massor av kalorier utan också främjar förstoppning som i sin tur orsakar en orolig mage.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Förstoppning hos barn – vilken mat bör de äta?

Livsmedel du bör hålla dig borta från för att lugna en orolig mage

Det finns många livsmedel som inte bör vara en del av kosten för personer med dyspepsi. Exempel på dessa är alkohol och sura livsmedel som kakao.

Faktum är att regelbunden alkoholkonsumtion är en av de huvudsakliga riskfaktorerna för att utveckla funktionell dyspepsi. Detta enligt forskning publicerad i Revista de Gastroenterología de Mexico. Dessutom innehåller många av dessa produkter vanligtvis mycket socker eller konstgjorda sötningsmedel, vilket förvärrar detta tillstånd avsevärt.

Dessutom bör du begränsa ditt intag av starkt kryddade livsmedel, eftersom det är irriterande. Det finns faktiskt goda vetenskapliga bevis för att begränsa intaget av dessa för alla med gastrointestinala tillstånd.

choklad
De flesta kommersiella typer av choklad innehåller stora mängder socker, som tillsammans med den naturliga syran i kakao kan förvärra dyspepsi.

En välbalanserad kost kan hålla magen vid god hälsa

Som du kan se är det viktigt att du ändrar din kost för att lindra dyspepsi. Du behöver därför rådfråga din läkare för att få rätt diagnos och behandling. Men de kostförändringar du gör kommer att vara avgörande för att förbättra ditt tillstånd.

Begränsa ditt intag av fett och fiber och öka din konsumtion av fermenterade och syrade produkter om du har kroniska magproblem. Diskutera också probiotika med din läkare och be henne eller honom att föreslå några tillskott som kan förbättra prognosen för ditt tillstånd.

Slutligen, håll dig borta från både alkohol och andra irriterande ämnen. Försök att utesluta dem helt från din kost för att undvika större komplikationer. Som alltid, kontakta din läkare eller nutritionist så att de kan hjälpa dig att skapa en meny som passar dina individuella behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tan VP., The low FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in east and southeast asia. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 1: 46-52.
  • Fujihara Ozaki RK., Leite Speridiao PG., Fontenele Soares AC., Morais MB., Intestinal fructose malabsorptioin is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen. J Pediatr, 2018. 94 (6): 609-615.
  • Zhang J., Wu HM., Wang X., Xie J., et al., Efficacy of prebiotics and probiotics for functional dyspepsia: a systematic review and meta analysis. Medicine, 2020.
  • Saneei P., Sadeghi O., Feizi A., Keshteli AH., Deghaghzadeh H., et al., Relationship between spicy food intake and chronic uninvestigated dyspepsia in iranian adults. J Dig Dis, 2016. 17 (1): 28-35.
  • Socarrás Suárez, María Matilde, and Miriam Bolet Astoviza. “Alimentación saludable y nutrición en las enfermedades cardiovasculares.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 29.3 (2010): 353-363.
  • Bolet Astoviza, Miriam, and María Matilde Socarrás Suárez. “Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas.” Revista Cubana de medicina general integral 26.2 (2010): 0-0.
  • Hernando-Harder, Ana C., et al. “Dispepsia funcional: Nuevos conocimientos en la fisiopatogenia con implicaciones terapéuticas.” Medicina (Buenos Aires) 67.4 (2007): 379-388.
  • Ferrer, Javier Diaz, et al. “Utilidad del Suplemento de Probioticos (Lactobacillus acidophilus y bulgaricus) en el Tratamiento del Sindrome de Intestino Irritable.” Revista de Gastroenterología del Perú 32.4 (2017): 387-93.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.