De viktigaste sommarsportevenemangen i Europa

Under sommaren är sportagendan laddad med fantastiska ögonblick för fansen att njuta av. I Europa finns det utmärkta möjligheter att njuta av sport till fullo. Lär dig de bästa sommarsportevenemangen här!
De viktigaste sommarsportevenemangen i Europa

Senaste uppdateringen: 02 december, 2022

Den europeiska sommaren är synonymt med semester, vila, stränder och avkoppling för många. Men för idrottare och idrottsfantaster på toppnivå är det också en tid att bevittna några av de viktigaste sommarsportevenemangen under året.

Oavsett om du gillar fotboll, tennis, motorracing eller cykling, spenderar du säkert halva året i väntan på att sommaren ska komma och njuta av den med stil. Det finns vissa tävlingar som fångar allas uppmärksamhet. För historia och aktuella händelser intar dessa tävlingar en speciell plats i planeringen.

De viktigaste sommarsportevenemangen du inte får missa

Sommaren kommer snart igen och med den kommer några av de viktigaste sportevenemangen. Notera och missa dem inte!

1. Champions League-finalen

Den avgörande matchen i UEFA Champions League representerar den viktigaste klubbmatchen varje år i hela världen. Även om det egentligen inte är direkt under den europeiska sommaren eftersom det äger rum i slutet av maj, kan det sägas vara evenemanget som välkomnar det varma vädret och sommarperioden.

2022 hölls Champions League på Stade de France i Saint-Denis (Frankrike) den 28 maj. Då började våren ge vika för sommaren. Och det fanns inget bättre än en sådan match att välkomna den!

De viktigaste sommarsportevenemangen i Europa
Finalen i den europeiska klubbcupen sänds live för miljontals fans runt om i världen.

2. Roland Garros och Wimbledon

För tennisfans som bor i Europa är sommaren den mest fascinerande tiden på året. Nu finns inte bara två av de mest historiska och viktigaste turneringarna på banan, utan de är också inom räckhåll.

Vi pratar om Roland Garros och Wimbledon. Den första av dessa spelas i Paris, mellan den sista veckan i maj (den 16:e) och den första veckan i juni (finalen spelas den 5:e i den månaden). De bästa tennisspelarna i världen, inklusive evenemangets främste mästare (Rafael Nadal), tävlade 2022 på den parisiska leran.

Turneringen i “tenniskatedralen” i London – den mest prestigefyllda tennisturneringen som spelas på gräs – hölls mellan sista veckan i juni och de två första veckorna i juli. Närmare bestämt från 27 juni till 10 juli.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Diego Carlos fysik: en muskulatur som skyddar mot skador

3. De viktigaste sommarsportevenemangen i Europa: F1 GP

Den omfattande Formel 1-kalendern för 2022 hade en mycket hektisk europeisk sommar, med 7 Grand Prix på drygt två månader. Förutom att representera ett skådespel på toppnivå inom världens motorsport, är detta ett sommarevent som påbörjas redan i februari 2023.

4. Tour de France

Internationell cykling går inte att lämna utanför agendan för europeiska sommarsportevenemang. Den berömda Tour de France kommer 2023 att äga rum från 1 till 23 juli.

Detta mycket omfattande lopp täcker 3 328 kilometer i nordöstra, östra, södra och mitten av Frankrike. Nästan alla etapper är cirka 180 kilometer långa, och vissa är även längre än 200 kilometer.

Cyklist i Tour de France.
Den franska cykelsporten är ett spektakel på grund av landskapet, organisationen och antalet deltagare.

5. De viktigaste sommarsportevenemangen i Europa: MotoGP

Liksom F1 tillbringar MotoGP, världens främsta motorcykelkategori, hälften av sin säsong i Europa. I det här fallet var banorna som tog emot världens bästa motorcyklister 2022 följande:

  • Catalonia GP den 5 juni
  • Tysklands GP den 19 juni
  • GP i Holland den 26 juni
  • GP i Finland den 10 juli
  • Brittiska Grand Prix den 7 augusti
  • Österrikes GP den 21 augusti

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Adama Traorés imponerande fysik: så har han lyckats förvandla sin kropp

Vissa europeiska somrar är mer speciella

Utöver de evenemang som vi nämnt ovan, som äger rum varje år, finns det även andra speciella sportevenemang som tillför vissa europeiska somrar extra. Detta är fallet med fotbolls-VM och de olympiska spelen, som hålls vart fjärde år i juni, juli och augusti.

Likaså arrangeras fotbolls-EM och fotbolls-VM vid den här tiden på året. Båda evenemangen hålls vanligtvis i udda år, så att de inte sammanfaller med FIFA-cupen eller de olympiska spelen. Detta säkerställer en större mångfald av evenemangsbesökare.

Sammantaget är det klart att om du gillar sport så kan du inte bli uttråkad under den europeiska sommaren. Följ dem på TV eller planera för att se dem live!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.