Råd för att skydda ögonen under sommaren

Det är mycket viktigt att skydda ögonen under sommaren. Du kanske inte vet om det, men UV-strålning har faktiskt en stark effekt på ögonen. Om du inte är försiktig kan detta leda till allvarliga problem.
Råd för att skydda ögonen under sommaren

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att skydda ögonen under sommaren är extremt viktigt eftersom de under denna period blir utsatta för påfrestningar på grund av miljöförhållanden. Solen är en källa för värme och ljus, men de ultravioletta strålarna utgör en fara för vår visuella hälsa.

Enligt specialister vid American Academy of Ophthalmology, är sommaren en av de farligaste årstiderna när det gäller ögonens hälsa. Utan adekvat skydd kan ögonen drabbas av allvarliga tillstånd, som grå starr. Vilka förebyggande åtgärder ska du vidta? Läs vidare för att hitta svaret!

Råd för att skydda ögonen under sommaren

Tro det eller inte, det är faktiskt väldigt enkelt att skydda ögonen under sommaren. Det är bara att använda sig av några enkla metoder och göra dem till rutin. Den första metoden är att ha på sig mörka eller halvmörka solglasögon med solskydd varje gång du går utomhus.

Det mest lämpliga är att en optiker rekommenderar vilka solglasögon du ska ha på dig eftersom de alla har olika egenskaper. Under normala omständigheter kan du använda glasögon i kategori 3 (detta nummer bör vara indikerat någonstans på glasögonens skalmar).

Av uppenbara skäl måste glasögonen också ha ett UV400-filter. Detta gör att du kan skydda dina ögon 99 till 100% under sommaren.

Läs också den här artikeln: 9 konsekvenser av att inte använda solglasögon

Å andra sidan är polariserade solglasögon bäst lämpade för dem som tillbringar mycket tid utomhus. Du bör alltid köpa dem i en specialiserad butik och helst hos optikern.

Vi måste notera att det är optikern som ansvarar för att rekommendera lämpliga solglasögon om du har någon form av synfel. Som en allmän regel är till exempel ljusare glasögon bättre för närsynta och mörkare bättre för långsynta.

skydda ögonen under sommaren: solglasögon i sand

Goda vanor för att skydda ögonen under sommaren

Det är aldrig bra att titta direkt på solen. Detta bör du inte heller göra ens med mörka glasögon. Dessutom är det inte rekommenderat att du utsätter dig för sol under långa perioder åt gången, särskilt mellan 12:00 och 17:00. Det är under dessa timmar som strålningen från solen når jorden med störst kraft.

Om du bär linser eller glasögon är det också viktigt att du bär solglasögon för att skydda dina ögon under sommaren. Vissa linser innehåller UV-filter, vilket är bra, men man rekommenderar fortfarande solglasögon som primärt skydd mot solen.

Dessutom, för att ta hand om dina ögon och din hud under sommaren, bör du försöka hålla dig i skuggan så mycket som möjligt. Av denna anledning är det en bra idé att bära en hatt eller något som täcker ditt huvud.

Luftkonditionering är en riskfaktor som vi ofta använder mer av på sommaren jämfört med resten av året. Du kanske inte känner till det, men dessa kan enheter torka ut dina ögon avsevärt. Det är dock möjligt att förhindra det med hjälp av ögondroppar som inte innehåller konserveringsmedel.

skydda ögonen under sommaren: kvinna på stranden

Andra tips för att skydda dina ögon under sommaren

På sommaren eller på solsemestern är det ganska vanligt att man vill sitta och slappa i poolen. Dessa innehåller dock vanligtvis stora mängder klor. Detta kraftfulla desinfektionsmedel kan orsaka ögonirritation och även allergier.

Trots användningen av klor kan dessutom spridning av bakterier i poolen ibland förekomma. Ett exempel på detta kan vara Acanthamoeba, som kan orsaka konjunktivit. Hur kan du skydda dig mot detta? Idealet här är att inte låta ögonen ha direktkontakt med vattnet. Du kan uppnå detta genom att använda simglasögon.

Dessutom rekommenderar vi inte att du delar din handduk med någon annan vare sig vid poolen, på stranden eller i ditt badrum. Du bör också undvika att röra vid dina ögon så mycket du kan, oavsett hur mycket de kliar. Slutligen, applicera inte smink innan du går till poolen.

Spädbarns och barns ögon filtrerar ultravioletta strålar mycket mindre effektivt än vuxnas ögon. Detta är ett mycket viktigt faktum som vi inte får glömma. Oavsett hur obehagligt det är för dem, bör de alltid ha solglasögon och hatt på när de är ute i solens strålar.

Missa inte den här artikeln: Vikten av hudvård för barn på sommaren

Problem orsakade av ultravioletta strålar

Ultravioletta strålar kan ge mycket allvarliga konsekvenser för ögonen. Först och främst orsakar de rodnad, irritation och dimmig syn. Om man drabbas av detta och inte vidtar rätt åtgärder kommer konsekvenserna att förvärras med tiden.

Specialister kopplar vissa typer av grå starr med långvarig solexponering. Sjukdomen försämrar gradvis synen och kan faktiskt orsaka blindhet. En annan möjlig effekt är uppkomsten av pterygium, som är en slags köttig tillväxt som uppträder på hornhinnans yta.

Det finns också en risk att utveckla fotokeratit eller degenerativa förändringar i hornhinnan som också påverkar synen avsevärt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam, 13(3), 39-45.
  • Backes, C., Religi, A., Moccozet, L. et al. Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses. J Expo Sci Environ Epidemiol 29, 753–764 (2019). https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
  • Cadena, C. A. (2011). Determinación de la fotoprotección de lentes de sol fotocromáticos, polarizados y de policarbonato.
  • Schanz, F., Stockhausen, K., & Dor, L. (1909). ¿Cómo proteger nuestros ojos contra la acción de los rayos ultra-violetas? Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, 9(104), 439.
  • Ahmad SS. Water related ocular diseases. Saudi J Ophthalmol. 2018;32(3):227-233. doi:10.1016/j.sjopt.2017.10.009
  • Hark LA, Shiuey E, Yu M, et al. Efficacy and outcomes of a summer-based pediatric vision screening program. J AAPOS. 2018;22(4):309.e1-309.e7. doi:10.1016/j.jaapos.2018.04.006
  • Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018;64(1):40-46. doi:10.4103/jpgm.JPGM_52_17

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.