Flera tips för att skydda klorskadat hår

Om du ser fram emot att umgås vid poolen men är lite orolig för hur klor kan skada ditt hår, oroa dig inte. I dagens artikel kommer vi att ge dig några tips om hur du kan förhindra klorskadat hår, så att du kan njuta av dig själv!
Flera tips för att skydda klorskadat hår

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När vintern anländer och fler människor börjar gå till simhallen för att motionera, är det få av oss som oroar sig för klorskadat hår. Gym och spa-center rekommenderar vanligtvis att man bär en mössa. Detta är inte bara för att förhindra att vattnet blir smutsigt, utan också för att skydda ditt hår.

Hur du förhindrar klorskadat hår

Med all den information som finns till hands idag bör vi vara medvetna om varför poolvatten innehåller klor. I grund och botten är orsaken mycket enkel: Klor är ett effektivt desinfektionsmedel.

Eftersom det här är en kemikalie som används för desinficering, är det dock inte konstigt att vårt hår blir torrt, sprött och förlorar sin naturliga glans när vi dyker ner i vattnet. Lyckligtvis finns det flera tips för att undvika klorskadat hår.

Använd en badmössa

badmössa

Detta tillbehör är viktigt. Det skyddar ditt hår genom att begränsa kontakten med vattnet. Mössorna finns i olika material: tyg, silikon, polyuretan och latex. Du bör vara försiktig med den sista eftersom latex också kan skada ditt hår när du sätter på och tar av mössan flera gånger.

Både barn och vuxna bör bära en badmössa för att förhindra klorskadat hår.

Applicera en olja

Det finns ett annat sätt att förhindra klor från att skada håret om du inte vill vara den enda som har en mössa vid poolen. Allt du behöver göra är att applicera någon olja som exempelvis arganolja, kokosnötsolja eller olivolja.

Gnid bara in lite olja på handflatorna och fördela det i håret. Det gör det mer motståndskraftigt mot klor.

Ett annat sätt att skydda håret mot klor i poolen är att fukta det med kallt vatten innan du dyker i. Du kan också tvätta det om du vill. Denna enkla åtgärd hindrar ditt hår från att absorbera vattnet i poolen.

Det är dock alltid bäst att använda den här metoden tillsammans med några av de andra alternativen ovan för att skydda ditt hår så mycket som möjligt.

Applicera en hårmask av bra kvalité

Även när du använder en badmössa eller något av de andra alternativen är det alltid en bra idé att applicera en hårmask efteråt. Det finns många alternativ du kan köpa i dina lokala butiker men du kan också göra dina egna hemma.

Dessa typer av masker ger utmärkta resultat och du kan applicera dem varje dag på ditt hår oavsett hur ofta du är vid poolen.

Hur du förhindrar klorskadat hår när det är färgat

kvinna med klorskadat hår
Om du färgar håret bör du använda dig av flera metoder för att skydda sitt hår från klorvattnet.

Men vad kan vi som färgar håret göra för att skydda det?

De som färgar håret märker ofta hur det blir gulaktigt eller grönt när de kliver ner i en pool. Som den här artikeln påpekar angående påverkan på hälsosäkerheten för de föreningar som används vid behandling av vatten i simbassänger, kan det förekomma “förändringar av håregenskaper, modifieringar av vissa färgämnen etc.”

För att förhindra att något av detta händer bör du använda ovanstående råd i praktiken. Det är dock också viktigt att du tar som vana att använda specifika schampon för din hårtyp. Till exempel finns det specifika produkter för blekt hår.

Sammanfattning

Som du ser är det inte så svårt att skydda håret mot klor. Det finns många sätt att göra det på även om du bör följa några extra åtgärder om du simmar ofta eller om du bara är i simhallen några gånger under året.

Kom också ihåg att vara särskilt försiktig om du nyligen har färgat eller blekt håret. Vänta antingen en vecka (minst) innan du simmar, eller bär en badmössa. Det är viktigt för att förhindra att färgen i ditt hår förändras.

Så hur skyddar du håret när du går till simhallen? Har du någonsin provat någon av de lösningar som vi nämner ovan?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental11, 815-819.
  • Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
  • Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.