Det bästa desinfektionsmedlet mot virusinfektioner

När man ska välja ett desinfektionsmedel för att förhindra virusinfektioner är det viktigt att tänka på vilka egenskaper produkterna har. De bör inte blandas ihop med antibakteriella medel. Vi lär dig mer i denna artikel.
Det bästa desinfektionsmedlet mot virusinfektioner

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2020

På grund av all oro som coronaviruset har skapat över hela världen har många gått till apotek och mataffärer för att köpa alcogel och andra desinfektionsprodukter. Faktum är att den höga efterfrågan och den påföljande bristen har höjt priserna på dessa produkter kraftigt. Hur som helst behöver vi fråga oss själva om egentligen är medvetna om vilket som är det bästa desinfektionsmedlet mot virusinfektioner.

Just nu finns  det ett brett utbud av antibakteriella geler på marknaden som tillhandahåller en alternativ hygienmetod när det inte finns en möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Dock, som namnet redan indikerar, har de bara funktionen att eliminera eller hämma tillväxten av bakterier. Med tanke på COVID-19 är risken stor att många människor gör ett misstag när de väljer och använder dessa produkter.

Vilket är det bästa alternativet? Vad bör vi välja? Läs mer för att ta reda på det!

Vilket är det bästa desinfektionsmedlet mot virusinfektioner?

Se till att använda det bästa desinfektionsmedlet mot virusinfektioner
När det gäller virusinfektioner bör vi välja virusdödande medel när vi köper handdesinficering.

Det finns mer än en typ av desinfektionsgel på marknaden. Dock börjar produkterna i alla förekommande format ta slut i många länder på grund av uppmärksamheten på och spridningen av Covid-19. Även försäljningspriserna har nått astronomiska siffror.

Nackdelen är att många inte inser att inte alla desinfektionsmedel är effektiva mot virus. Dessutom är de flesta geler antibakteriella och hjälper inte mot att förhindra denna typ av smitta. Alltså är både vanliga geler och de parfymerade som glittrar, i verkligheten ineffektiva.

Så, vad bör vi välja för desinfektionsmedel?

I en intervju för den spanska nyhetstidningen La Vanguardia förklarar apotekaren Mar Sieira, som även är grundaren för ett hudvårdsföretag, att produkten behöver ha en virusdödande kapacitet vid fall som coronaviruset. Antibakteriell gel stöter bort bakterier eller förhindrar dem från att reproduceras i allt för stor utsträckning. Därför är dessa produkter, i fall av virala infektioner, inte effektiva alls.

För att inaktivera virus som Covid-19 behöver du använda geler med minst 70 % alkohol, som har virusdödande egenskaper.

Enligt Sieira måste gelerna innehålla etanol för att vara effektiva mot virus. Etanol har en starkare och mer extensiv virusdödande aktivitet jämfört med andra typer av alkoholer som propanoler. Dess virusdödande aktivitetsspektrum är 95 % men täcker oftast majoriteten av kliniskt relevanta virus.

Hur du väljer ett bra desinfektionsmedel

Om du vill förhindra virusinfektioner är den generella rekommendationen att lägga ett par minuter på att läsa innehållsförteckningen på produkten. Du bör kontrollera att den är virusdödande utöver sina antibakteriella egenskaper. Tillverkarna bör även notera registreringsnumret på det företag som utvärderat produkten för att garantera dess kvalitet.

För att välja det bästa desinfektionsmedlet mot virusinfektioner, bör du också kontrollera om produkten har virusdödande effekt genom att etiketten visar att den överensstämmer med UNE EN 14476. Om produkten inte har denna information är den antagligen ett bakteriedödande desinfektionsmedel, och alltså inte virusdödande.

Desinfektion är ett alternativ då tvål och vatten inte är tillgängligt

Det finns användbara desinfektionsmedel du kan rengöra händerna med när du inte har tillgång till rinnande vatten. Dock är det bästa alternativet tvål och vatten när det är möjligt.
Det finns användbara desinfektionsmedel du kan rengöra händerna med när du inte har tillgång till rinnande vatten. Dock är det bästa alternativet tvål och vatten när det är möjligt.

Du kanske är intresserad av: Frukost med chiafrön – 4 recept att älska

Enligt information från USA:s nationella folkhälsomyndighet Centers of Disease Control and Prevention, är den bästa metoden för att förhindra spridning av virusinfektioner och minska risken för att bli sjuk, att tvätta händerna med tvål och vatten. Om det inte finns tillgängligt av någon anledning är alternativet istället att använda handsprit.

Dock är det viktigt att känna till att dessa produkter inte dödar alla typer av bakterier, och inte heller är det bästa alternativet om händerna är synligt smutsiga. Hur som helst kan den rätta formeln för varje särskilt fall (antingen bakteriedödande eller virusdödande) göra nytta.

Myndigheter som bland annat amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) arbetar hela tiden för att se till att handsprit som säljs receptfritt möter de standarder som krävs och kan användas säkert och frekvent.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.