6 saker du bör undvika på sommaren

Sommaren är för många människor den bästa tiden på året. I den här artikeln tar vi upp sex saker du bör undvika på sommaren så att du får ut det mesta av din semester och denna härliga säsong.
6 saker du bör undvika på sommaren
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2022

Sommaren är en underbar tid på året. Det är en tid för ledighet, fester och äventyr. Det är nu vi ofta åker på semester och är i allmänhet mer avslappnade och bekymmerslösa. Det finns dock flera saker du bör undvika på sommaren för att njuta fullt ut och inte få några negativa effekter av de höga temperaturerna.

Ankomsten av denna tid på året innebär en förändring i rutinerna: dagarna är längre, du gör semesterplaner och temperaturen stiger. Du tar fram klänningar, shorts, lösare kläder och baddräkter. Du måste dock vidta vissa försiktighetsåtgärder när du hanterar sommarvärmen så att du kan njuta av den samtidigt som du tar hand om din hälsa.

1. Saker att undvika på sommaren: Glöm inte solskyddet

Att applicera solskyddsmedel är en vana som du aldrig får glömma, inte ens på vintern. Men sommaren är den tid då din hud behöver mest skydd.

American Academy of Dermatology uppskattar att minst 1 av 5 amerikaner kommer att utveckla hudcancer under sin livstid. De noterar också att de flesta människor bara använder 25-50% av den rekommenderade mängden solskyddsmedel.

Ett annat vanligt misstag är att glömma att applicera solskyddsmedel på områden som nacke, axlarna, händerna, ovansidan av fötterna och öronen. Dessa är känsliga områden som utsätts för solen, även om de inte får lika mycket sol som ansiktet.

2. Drick tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning på sommaren

Under sommaren är det viktigt att maximera vätskeintaget för att skydda din hälsa, särskilt under de hetaste dagarna. Du bör dock också komma ihåg att inte alla drycker påverkar kroppens vätskebalans på samma sätt.

Medan några öl eller ett iskallt glas vin är frestande alternativ under den här säsongen, är det viktigt att inte glömma vatten. Det är den hälsosammaste vätskan och den mest effektiva. Alkohol kan faktiskt torka ut vår kropp och alltså skapa motsatt effekt.

3. Saker att undvika på sommaren: Sluta inte träna

Visst är semestern en tid för återhämtning, vila och att njuta av ledig tid. Men många människor tenderar att även ta en paus från hälsosamma matvanor och träning, kanske helt och hållet. Detta är en dålig idé eftersom det kommer att bli mycket svårare att starta igen senare.

Sommaren är ingen ursäkt för att sluta ta hand om dig själv. Det viktigaste är att ha en hälsosam balans. Du kan dra nytta av de svala kvällarna för att träna när solen inte är så stark.

undvika på sommaren: kvinna springer upp för trappa
Det är viktigt att hålla fast vid dina rutiner.

4. Överdriven solexponering är en av de viktigaste sakerna att undvika på sommaren

Solljus är viktigt för att upprätthålla optimala nivåer av D-vitamin i kroppen. Dessutom är det ju väldigt trevligt att tillbringa en dag på stranden och njuta av havets ljud.

Det kan dock vara farligt att göra det alltför mycket eller länge. Det bästa är att tillbringa tid utomhus på morgonen och förmiddagen före kl. 11:00 eller på eftermiddagen efter kl. 16.00.

Det är viktigt att komma ihåg att om du har barn under 6 månader måste du skydda dem mycket mer än en vuxen. Spädbarns hud är fortfarande mycket känslig och direkt exponering för ultravioletta (UV) strålar bör undvikas helt. Köp en hatt och lämpliga kläder.

Vi tror att du skulle tycka att den här artikeln är intressantBästa tipsen för att skydda håret mot solen

5. Glöm inte att skydda miljön

Klimatförändringar orsakar outhärdliga värmeböljor över hela världen. En studie från American Geophysical Union visar att den globala uppvärmningen kan förlänga sommaren. Detta kommer att få negativa konsekvenser för människors hälsa och matproduktion och leda till en ökning av sjukdomar som sprids av myggor.

Så bara för att det är tid för semester är det inte tid för att glömma allt om att leva hållbart och miljövänligt. Några tips som kan hjälpa dig att uppnå detta är att stänga av luftkonditioneringen när det inte behövs och använda det vatten som den avger.

Ta med en vattenflaska i glas när du är ute, och undvik att använda plast eller engångsföremål. Lämna inte skräp på stranden eller i parker. Om du vill stödja hållbar turism ännu mer kan du ta med ett ekologiskt reseset på din semester med fast tvål och schampo.

6. Detta bör du undvika på sommaren: Äta citrusfrukter i solen

Apelsin, citron, grapefrukt, lime och mandarin är goda och uppfriskande frukter. Men även om de kan verka perfekta för sommaren, så bör du vara försiktig när du äter dem. Om du får juice från en av dessa citrusfrukter på din hud när den utsätts för solen, kan det skapa fläckar på huden.

Tips för att överleva sommaren

Nu när du vet vilka saker du ska undvika på sommaren, låt oss titta på några tips för att njuta av den här säsongen till fullo. Värmeböljor kan vara ansträngande, men det finns saker du kan göra för att ta dig igenom dem och ta hand om ditt välbefinnande.

Var mer försiktig med hygienen runt mat

Sommarvärmen kan göra att vissa livsmedel förstörs snabbare, särskilt om du inte förvarar dem i kylskåpet. Därför är det viktigt att du tar hem maten så snart som möjligt när du handlat.

Denna rekommendation är viktig för att undvika tillväxt av skadliga bakterier i t.ex. kött. Dessutom bör du också vara mer försiktig med frukt och grönsaker.

Använd deodorant på dina lår

En sak som många med stora lår ofta avskyr på sommaren är känslan av att benen klistrar ihop sig när de gnider sig mot varandra. Detta kan vara outhärdligt efter en hel dag i klänning eller kjol.

Det finns dock ett mycket effektivt och enkelt trick som helt lindrar detta obehag: Använd deodorant på låren för att undvika att de blir våta av svett och att du blir röd och irriterad i detta område.

Drick mycket vatten

Vi har redan nämnt att uttorkning är en av de saker du bör undvika på sommaren. Faktum är att du bör se till att dricka ofta under dagen.

Det handlar dock inte bara om att dricka vatten. Det är viktigt att ta hand om din hud mer under sommaren än under andra årstider, och du kan utöver vatten också dra fördel av att äta frukt och grönsaker som är rika på vatten och fibrer.

Ät med måtta vid bufféer

Om du är på semester och finner dig framför en överdådig buffé kan det vara svårt att inte lägga upp mycket mat på tallriken. Men när du gör det riskerar du att slösa stora mängder mat eller äta för mycket.

I det här fallet bör du välja maten med huvudet och inte med ögonen. Var rationell och tänk på vad du verkligen vill äta. Kom ihåg din magvolym. Du vill inte komma hem från semestern med övervikt och hälsoproblem.

Ha aloe vera redo

Den bästa naturliga huskuren för att bota solbränna är aloe vera! Denna växt hjälper till att svalka huden och påskyndar läkningsprocessen. Du kan förvara massan i ett glas i kylskåpet.

aloe vera

Förebygg dålig lukt

Sommarvärmen kan få dig att svettas väldigt mycket och det är väldigt irriterande när svetten luktar illa. För att bekämpa detta, försök att vara extra noggrann när du tvättar dig i armhålorna för att undvika spridning av bakterier som orsakar detta problem.

Ett annat tips är att exfoliera dem minst en gång i veckan. På samma sätt är ett rengöringsmedel med bakpulver och citron till stor hjälp. Gör helt enkelt en pasta med dessa två ingredienser och låt den verka i 10 minuter. Tvätta sedan av den och använd din vanliga deodorant.

Ta hand om din psykiska hälsa!

I den här artikeln har vi pratat om sex saker du bör undvika att göra på sommaren, och några knep för att överleva säsongen. Det finns dock även en annan grundläggande aspekt som du måste tänka på, nämligen din psykiska och mentala hälsa. När du har mer ledig tid kanske detta är ett bra tillfälle att testa meditation eller yoga.

Kom ihåg att din kropp är underbar, och du ska inte hålla dig borta från stranden eller poolen av rädsla för att gå i bikini. Det finns saker du bör undvika att göra på sommaren, men se till att njuta av livet och jämför inte dig själv med andra!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sunscreen FAQs. (s. f.). Recuperado 28 de junio de 2021, de Aad.org website: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs.
  • Wang J, Guan Y, Wu L, Guan X et al. Changing lengths of the Four Seasons by global warming. Geophysical Research Letters. 2021; 48(6).
  • Volmut T, Pišot R, Planinšec J, Šimunič B. Physical Activity Drops During Summer Holidays for 6- to 9-Year-Old Children. Front Public Health. 2021 Jan 18;8:631141.
  • Chapman-Novakofski K. Summer is Different: What That Means for Nutrition Educators. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):436.
  • Baranowski T, O’Connor T, Johnston C, Hughes S, Moreno J, Chen TA, Meltzer L, Baranowski J. School year versus summer differences in child weight gain: a narrative review. Child Obes. 2014 Feb;10(1):18-24.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.